Sâmbătă, 6 mai, Regele Charles al III-lea a fost încoronat alături de soția lui, Camilla, la Westminster Abbey. Ceremonia a fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Momentul în care Regele Charles a devenit și simbolic rege a fost urmărit de milioane de telespectatori britanici.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a marcat un moment important pentru că a reprezentat prima încoronare a unui monarh britanic în ultimii 70 de ani. La acest eveniment istoric au participat peste 2.200 de persoane. Printre acestea, s-au numărat, desigur, și membri ai familiei regale britanice, precum și membri ai familiilor regale din întreaga lume.
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a fost și un moment pentru a admira ținutele purtate de către invitați, care au surprins prin aparițiile lor spectaculoase.
Au fost prezenți Prințul William, alături de soția lui, Kate Middleton, și cei trei copii ai lor, Prințesa Charlotte, Prințul George și Prințul Louis, sora Regelui Charles al III-lea, Prințesa Anne, și fratele acestuia, Edward, Ducele de Edinburgh. Prințul Harry a venit singur pentru că în respectiva zi a fost aniversarea de patru ani a Prințului Archie, fiul ducilor, așa încât acesta a fost celebrat acasă doar de mama lui și de sora lui, Lilibet.
Au mai participat la ceremonia de încoronare Prințesa Eugenie și soțul ei, Jack Brooksbank, precum și Prințesa Beatrice și soțul ei, Edoardo Mapelli Mozzi, Regina Letizia a Spaniei și Regele Felipe al Spaniei, Regina Rania a Iordaniei și Regele Abdullah al II-lea.
Zara Tindall, nepoata Reginei Elisabeta a II-a, a venit însoțită de soțul ei, Mike Tindall. Prințesa Charlene și Prințul Albert de Monaco au mers împreună la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Peședintele Joe Biden nu și-a făcut apariția la eveniment, în schimb a venit soția lui, Jill Biden, alături de nepoata ei, Finnegan. De asemenea, la încoronarea Regelui Charles al III-lea au participat Principesa Margareta și Principele Consort Radu, precum și președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția lui, Carmen Iohannis.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea a început la ora locală 11:00 (ora 13:00 în România). Regele Charles și soția lui au ajuns cu o trăsură de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, parcurgând, astfel, ceea ce se intitulează „Procesiunea Regelui.' Spre deosebire de ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria țării sale, care a avut loc pe 2 iunie 1953 și care a durat aproximativ 4 ore, Regele Charles al III-lea a preferat o ceremonie mai mică, mai scurtă, dar și diversă.
Regele Charles al III-lea a depus un jurământ conform căruia va respecta legea și Biserica Angliei. După ce s-a așezat pe Scaunul Încoronării, cunoscut ca Scaunul Regelui Eduard și care conține Piatra Destinului, el a fost uns de către Arhiepiscopul de Canterbury cu ulei sfânt făcut din măsline de pe Muntele Măslinilor și sfințit la Ierusalim. După cum relatează Reuters, această tradiție datează din Vechiul Testament al Bibliei, care descrie ungerea Regelui Solomon de preotul Țadoc și profetul Natan și a fost menținută pentru a sublinia statulul spiritual al monarhului.
Arhiepiscopul de Canterbury a așezat pe capul monarhului Coroana Sfântului Eduard, veche de 360 de ani. În timpul ceremoniei, a fost încoronată și soția Regelui Charles al III-lea, Regina Camilla, și unsă cu ulei tot de Arhiepiscopul de Canterbury. Pentru a fi încoronată, s-a folosit Coroana Reginei Maria, comandată și purtată de Consoarta Regelui George al V-lea pentru încoronarea din 1911, la care au fost adăugate bijuterii din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, în semn de omagiu.
În ceea ce privește investitura, Regele Charles al III-lea a purtat haine sacre de încoronare. BBC transmite că în timpul slujbei, a fost îmbrăcat strat peste strat de veșminte strălucitoare, iar unele au fost create pentru străbunicul său, Regele George al V-lea. A primit o haină lungă, strălucitoare și cu mâneci aurii, care se numește Supertunica, care cântărește aproape 2 kg și este brodată cu arabescuri stilizate și motive florale. Roba a fost creată în 1911 pentru George al V-lea și purtată la mai multe încoronări la rând. Peste această Supertunică, Regele Charles al III-lea a purtat o mantie extrem de lungă, Manta Imperială, făcută în 1821 pentru George al IV-lea.
Citește și:
Prințesa Charlene, apariție elegantă alături de Prințul Albert de Monaco, în urma zvonurilor legate de despărțire
Foto: Profimedia, Facebook Klaus Iohannis