Actrița Catherine Deneuve, alături de alte 99 de femei din Franța, critică reacțiile împotriva bărbaților, ca urmare a scandalului Harvey Weinstein.
Ele susțin că această campanie împotriva hărțuirii sexuale înseamnă „puritanism” și este alimentată de o „ura față de bărbați'.
În dupămiaza în care au fost lansate acuzațiile la adresa producătorului american, Harvey Weinstein, milioane de femei au acaparat mediul online pentru a împărtăși propriile experiențe legate de agresiunea sexuală, folosind hashtag-ul #MeToo.
„Această dorință de a măcelări toți bărbații, în loc să ajutăm femeile să fie mai autonome, îi ajută pe inamicii libertății sexuale,', susțin cele 100 de femei, în frunte cu Catherine Deneuve, una dintre cele mai faimoase actrițe din Franța.
„Dreptul bărbaților de a curta femeile a fost o parte importantă a libertății sexuale', a adăugat vedeta de 74 de ani, care califică această campanie drept „puritanism'.
Marlene Schiappa, ministrul francez care se ocupă de stoparea violenței împotriva femeilor, a spus că scandalul Weinstein i-a făcut să își revizuiască atitudinea față de hărțuirea sexuală în Franța, o țară care îți prețuiește imaginea de tărâm al seducției și al romantismului.
În acest sens, miniștrii francezi au lansat consultări la nivel național cu privire la elaborarea unei noi legi care să includă măsuri de combatere a hărțuirii sexuale pe străzi, precum și înăspirea și extinderea reglementării în legătură cu violul minorilor.
În luna octombrie, în Paris au avut loc proteste, care au întrerupt deschiderea unei retrospective a operei lui Roman Polanski, din cauza unor acuzații de viol care au fost aduse împotriva directorului de film francez-polonez.
Dar, se pare că pentru Deneuve și celalte semnatare, incluzănd aici scriitori și jurnaliști, s-a mers prea departe.
„Acestă justiție vigilentă i-a pedepsit mult prea aspru pe bărbați, le-a afectat locurile de muncă, au fost constrânși să demisioneze, când tot ce au făcut a fost să atingă genunchiul unei femei sau să încerce să fure un sărut,' au scris franțuzoaicele.
„În calitate de femei, nu ne recunoaștem în acest feminism care, dincolo de denunțarea abuzurilor de putere, ia chipul unei uri față de bărbați și față de sexualitate”, continuă semnatarele scrisorii, care susțin că apară „libertatea de a inoportuna, indispensabilă libertății sexuale”.
Oare unde traseasă franțuzoiacele linia între un „flirt nevinovat' și agresiune sexuală, de vreme ce consideră exagerat demersul femeilor din întraga lume de a raporta comportamentul inadecvat al bărbaților din mediul lor?
Ele cred că dacă încetăm acest atac la adresa bărbaților, ei nu ne vor mai face avansuri deplasate. Voi ce credeți?
Text: Madalina Preda
Foto: Hepta