Regele Felipe a renunțat la moștenirea de la tatăl său, Juan Carlos, care a abdicat după scandaluri financiare.
Casa regală a Spaniei a dezvăluit pentru prima dată averea personală a regelui Felipe al VI-lea, comunicând că este vorba de 2,6 milioane de euro (2,2 milioane de lire sterline).
Anunțul oficial a venit în vreme ce guvernul de stânga al Spaniei a declarat că va adopta un decret pentru „întărirea transparenței, responsabilității și eficienței” casei regale lovită de scandaluri financiare „în conformitate cu principiile care au prezidat” în timpul domniei Regelui Felipe.
Felipe a urcat pe tron în 2014 cu scopul de a restabili prestigiul monarhiei după ce tatăl său, Juan Carlos, a abdicat pe fondul scandalurilor legate de finanțele și viața sa amoroasă. La scurt timp după, noul rege a ordonat un audit al conturilor casei regale și a emis un „cod de conduită” pentru membrii săi.
Apoi, în 2020, Regele Felipe a renunțat la orice moștenire personală viitoare pe care ar putea-o primi de la tatăl său și i-a anulat alocația anuală după ce au apărut noi detalii despre afacerile sale financiare ilegale.
Cea mai mare parte a averii personale a regelui, aproximativ 2,3 milioane de euro, este în conturi, sub formă de cecuri sau de economii, restul fiind alcătuit din opere de artă, antichități și bijuterii, se arată în comunicatul palatului regal.
Moștenirea provine din remunerația pe care a primit-o în ultimii 25 de ani, mai întâi ca prinț al Asturiei și din 2014 ca rege, se mai arată în comunicat.
De când a urcat pe tron, Regele Felipe „a lansat calea modernizării Coroanei pentru a o face demnă de respectul și încrederea cetățenilor săi”.
„Majestatea Sa Regele, ghidat de acest spirit de serviciu și angajament civic, a adăugat astăzi la responsabilitățile sale constituționale decizia sa personală de a-și face publică averea”, se arată în comunicat.
Figură cheie în tranziția Spaniei la democrație după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975, Juan Carlos a fost ținta a trei anchete separate cu privire la tranzacțiile sale financiare și fapte de corupție. Una dintre ele a implicat posibile comisioane ilegale legate de un proiect feroviar de mare viteză din Arabia Saudită, care a fost atribuit unui consorțiu spaniol în 2011.
Anchetele l-au determinat pe Juan Carlos, în vărstă de 84 de ani, să fugă din țară în exil autoimpus în 2020.
„Ghidat de convingerea de a face ce este mai bun pentru a fi în slujba spaniolilor, a instituţiilor şi a ta, în calitatea de rege, te informez despre decizia mea, la care am reflectat mult, de a mă exila în această perioadă, în afara Spaniei”, scria în 2020 fostul rege Juan Carlos, într-o scrisoare oficială adresată fiului său. Regele Felipe al VI-lea a acceptat decizia şi i-a mulţumit lui Juan Carlos.
Procurorii spanioli au renunțat la toate investigațiile în luna martie, dar Juan Carlos a anunțat la scurt timp după aceea că va continua să locuiască în Emiratele Arabe Unite și să viziteze Spania frecvent.
Foto: PR