82 femei au protestat pe covorul roșu de la Cannes, în frunte cu președinta juriului de anul acesta, Cate Blanchett. Ce vor ele și pentru ce au pus în scenă acest protest tăcut?
Dintre multele personaje feminine din industria filmului, 82 femei au protestat pe covorul roșu de la Cannes în weekend, conduse de președinta juriului, actrița Cate Blanchett, căreia i s-au alăturat celelalte membre ale juriului (Ava DuVernay, Kristen Stewart), dar și alte nume celebre, precum Salma Hayek, Patty Jenkins sau Jane Fonda, despre care se știe deja că nu s-a ferit vreodată să apere o cauză în care crede.
Cele 82 de femei au urcat scările palatului în tăcere, și s-au oprit la jumătatea drumului către intrarea în Palais des Festivals, ca un gest care semnifica dificultatea lor de a urca pe scara socială și profesională. Cate Blanchett, alături de regizoarea Agnes Varda, a citit un mesaj susținut de toate femeile care au luat parte la protest, prin care cereau instituțiilor să acorde condiții de lucru mai sigure pentru femei și presau guvernele să adopte legi care să impună plata egală pentru bărbați și femei.
Femeile nu sunt o minoritate în lume', spunea Blanchett, dar starea actuală a industriei noastre arată altceva. Ca femei, toate avem parte de provocări unice, dar suntem împreună pe aceste scări ca un simbol al hotărârii noastre și al angajamentului nostru de a face progrese.'
Agnes Varda a citit varianta în limba franceză a declarației în spiritul căreia 82 femei au protestat pe covorul roșu de la Cannes, și care se încheia astfel: stăm împreună pe aceste scări astăzi ca un simbol al hotărârii noastre. Scările industriei noastre trebuie să fie accesibile pentru toți. Să urcăm!'
Protestul celor 82 de femei a fost organizat de colectivul 5050×2020, care dorește ca în următorii ani să promoveze egalitatea în industria filmului. Numărul 82 nu a fost ales întâmplător, el reprezintă tocmai numărul de filme realizate de femei prezentate la Cannes în cei 71 de ani de existență a festivalului. Asta în vreme ce în competiția de la Cannes au fost prezentate și jurizate 1645 de filme realizate de bărbați. De altfel, singura regizoare care a câștigat vreodată trofeul festivalului de la Cannes, Palme dOr, rămâne Jane Campion.
De altfel, și din selecția oficială de anul acesta fac parte doar 3 filme realizate de femei (dintr-un total de 21). Și desigur că numărul acesta a atras critici, mai ales în condițiile în care este cunoscut angajamentul lui Cate Blanchett pentru cauzele femeilor. Însă directorul festivalului, Thierry Fremaux, a declarat că mesajul a fost auzit și că vom vedea o diversitate mai mare a autorilor de filme la Cannes în anii următori.
Cât despre cele 82 femei care au protestat pe covorul roșu la Cannes 2018, nu putem decât să ne bucurăm că vedem o astfel de manifestație stylish la festivalul nostru preferat, și că nici nu ne așteptam la mai puțin din partea actrițelor și regizoarelor noastre preferate. Cannes nu este cel mai prietenos loc pentru femei (e suficient să ne amintim doar de regula care le impunea să meargă pe covorul roșu doar purtând tocuri, atât de dezbătută la ultimele ediții), dar, pe tocuri sau fără, un protest rămâne un protest. Așteptăm în curând și o grevă, dacă cerințele lor nu au ecou.
Foto: Instagram