Supermodelul Bella Hadid acuză autoritățile israeliene de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului în incidentele violente care au urmat raidurilor poliției pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim.
Supermodelul Bella Hadid acuză Israelul de încălcări ale drepturilor omului în cadrul incidentelor care au avut loc în acest weekend la Ierusalim, pe mult disputata Esplanadă a Moscheilor. Doar vineri au fost răniți peste 152 de palestinieni în urma unui incident violent declanșat, conform autorităților din Israel, de faptul că palestinienii ar fi aruncat cu petarde și pietre spre forțele de ordine și spre zona de rugăciune evreiască. Peste 400 de oameni, inclusiv copii, au fost arestați.
Tensiunile vin pe fondul concidenței de date dintre Ramadan și Paștele evreiesc, dar Esplanada Moscheilor este un loc intens disputat, un sector palestinian care a fost ocupat de către Israel în 1967. Palestinienii consideră că locul, cel de-al treilea cel mai sfânt conform tradiției islamice, le aparține, în vreme ce evreii, care îl numesc Muntele Templului, de asemenea și-l revendică. Peste weekend a mai avut loc încă un raid cauzat, tot conform autorităților din Israel, de faptul că credincioșii musulmani ar fi ridicat o baricadă care să împiedice intrarea grupurilor de evrei în zonă.
În acest context, Bella Hadid acuză, prin intermediul a două postări de Instagram, forțele de ordine din Israel de încălcări grave ale drepturilor omului. Supermodelul de origine palestiniană a vorbit în mai multe rânduri despre suferințele poporului său, dar postările și declarațiile sale au fost uneori cenzurate, alteori acuzate de antisemitism. După o postare de vineri, când au avut loc primele incidente, Bella Hadid a afirmat că Instagram nu i-a permis să posteze un videoclip care arată cum un polițist israelian atacă un palestinian în vârstă.
Mai mult, modelul spune că de fiecare dată când postările sale vorbesc despre conflictul israeliano-palestinian, acestea sunt vizibile unui număr semnificativ mai mic de oameni, dintre cele peste 50 de milioane de persoane care o urmăresc pe plaformă, decât ar fi în alte condiții. Recent, și o declarație a surorii sale, Gigi Hadid, care afirma că își donează onorariile de la Săptămâna Modei organizațiilor care sprijină copiii din Ucraina, dar și copiii palestinieni, a fost inițial publicată, și apoi ștearsă parțial de revista Vogue, în urma acuzațiilor de antisemitism din partea internauților. În cele din urmă declarația a fost republicată integral.
Postările prin care Bella Hadid acuză autoritățile cuprind mai multe filmulețe care s-au viralizat în social media, arătând agresiunile israelienilor asupra unor copii, bătrâni sau femei, dar și texte în care aceasta își detaliază sentimentele față de incidentele respective.
„Vă rog să vedeți fiecare dintre aceste filmulețe. Fie că este vorba despre un copil de 12 ani sufocat de un adult, sau de o mamă a șase copii, fugind cu mâinile ridicate, împușcată de armată. Un bătrân în cârje, incapabil să se lupte, aruncat la pământ. Un copil și tatăl lui, terorizați fără nici un motiv. Vă rog să îmi spuneți care dintre acești oameni a cauzat acest atac. Dacă încercați să găsiți scuze, sunteți parte din problemă. (…) Acestea sunt încălcări ale drepturilor omului, și dacă veți continua să ne cenzurați acest lucru arată că aveți prejudecăți și că ne cenzurați pe nedrept. Nu sunt aici să inventez. Credeți-mă, nu vreau să trebuiască să postez această teroare. (…) Nu voi sta liniștită să privesc cum numele oamenilor mei este întinat, de parcă ei ar face mereu ceva greșit, astfel încât să merite acest abuz. Un abuz absolut NEPROVOCAT. În casa lor, pe pământul lor, pe care au trăit sute de ani. Mai ales acum, în luna sfântă a Ramadanului.”, a scris modelul.
View this post on Instagram
„De câte unități de armată e nevoie pentru a aresta un COPIL? De câte ori trebuie ca un soldat puternic și tânăr cu arme, vestă antiglonț, putere, să lovească bătrâni ca să se simtă mai PUTERNIC? Câți bebeluși și copii trebuie să fie uciși de un sistem de guvernare pentru ca oamenilor să înceapă să le pese? Nu voi permite să fim numiți teroriști (cum am fost numită încă de copil pentru că sunt palestiniancă) doar pentru că trăim și luăm partea poporului nostru. De parcă aceste lucruri s-ar presupune unul pe celălalt. Pentru că luăm partea dreptății. A drepturilor OMULUI. (…)
View this post on Instagram
Dacă puteți să priviți și să credeți că felul în care palestienii au fost torturați, umiliți, abuzați, uciși de o OCUPAȚIE militară, comandată de un guvern, este ok, indiferent de orice altceva, atunci vă aflați de partea greșită a istoriei. Nu există nici o scuză pentru un astfel de comportament. Niciodată. Indiferent de oricei. Din 1948. De când tatăl meu a fost dat afară din casă la doar 9 zile. Asta nu este despre religie. Nu este despre a urî pe altcineva sau altceva. Nu am urât niciodată pe nimeni și nici nu o voi face. Pentru mine, asta este despre orice ființă umană și despre ce merită în viață. Pentru guvernul israelian, este despre geopolitică și putere. Cine beneficiază de pe urma uriii și violenței? Răspunsul e că oamenii nu beneficiază niciodată. Nedreptatea într-un singur loc este o amenințare la adresa dreptății de peste tot.”
Anul trecut, în timpul lunii Ramadanului, violenţele de pe Esplanada Moscheilor au condus la 11 zile de conflict armat între mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi Israel.
Foto: Instagram
Vezi şi lucruri pe care să nu le faci în Israel ca turist!