Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formata la initiativa Fundatiei Renasterea, sustine demersul Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in ceea ce priveste programele de preventie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind si initiativa de a relua campania de vaccinare impotriva HPV, solutie care, alaturi de testarea Babes Papanicolau, ar putea scadea pericolul aparitiei cancerului de col uterin cu pana la 94%.
Pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin au fost administrate in intreaga lume si numarul este intr-o continua crestere. Organismele europene si internationale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.
Vaccinul anti-HPV asigura protectie impotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 şi 18 si se adreseaza in general populatiei feminine cu varste cuprinse intre 9 si 45 de ani. Vaccinarea este recomandata in primul rand fetelor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani, interval de varsta unde eficacitatea sa este de 99%, dar si targetului secundar, respectiv populatiei feminine cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescuta la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactarii HPV, virus care se transmite pe cale sexuala. Se pot vaccina, de asemenea, si tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.
„Profilul de siguranta al vaccinului anti-HPV a fost evaluat in peste 6 studii clinice randomizate, demonstrand o eficacitate de 93-98%, iar faptul ca vaccinul anti-HPV este bine tolerat este dovedit si de recomandarea diferitelor societati / asociatii profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americana de Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americana a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americana de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)', a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
„Este pacat sa existe un vaccin impotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsa de informatie, sa nu il folosim. Suntem datori fata de noi, fata de copiii nostri si, nu in ultimul rand, fata de societate, sa intrebam medicul despre vaccinul anti-HPV si sa ne protejam copiii astfel incat, la varsta adulta, sa nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni in copilarie printr-un simplu vaccin', spune Dana Razboiu – ambasador al Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania.