Zece medici formatori din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si aproape 100 de voluntari studenti de la facultatile de medicina vor incepe luna aceasta implementarea unui program de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin, in peste 20 de scoli din Cluj, Bucuresti si Iasi.
Programul de informare cu privire la riscurile cancerului de col uterin isi propune sa aduca in atentia tinerelor, a parintilor si a elevelor un subiect delicat, dar extrem de important pentru sanatatea femeilor din Romania – cancerul de col uterin si prevenirea cauzelor acestuia: infectia cu virusul Human Papilloma Virus (HPV).
Programul de informare va fi implementat de asemenea, intr-unul dintre cele mai mari shopping-mall-uri din Cluj unde vor fi distribuite materiale informative si se vor strange raspunsuri pentru a evalua nivelul de cunostinte al tinerelor referitoare la patologia canceroasa a colului uterin. De asemenea, in cadrul programului vor avea loc in cateva scoli dezbateri pe marginea miturilor si a informatiilor incomplete care pot aduce grave prejudicii atitudinii preventive corecte, precum si despre optiunile existente la ora actuala in Romania pentru prevenirea acestui tip de cancer: educatia, screeningul regulat prin testarea periodica Babes-Papanicolaou si vaccinarea.
Proiectul, derulat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) in colaborare cu Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), va consta in sustinerea mai multor seminarii in peste 20 de scoli din Capitala, Cluj si Iasi, atat in lunile mai-iunie, cat si in continuare din septembrie, dupa vacanta de vara a elevilor si a studentilor. In cadrul acestor seminarii, parintii si elevii vor putea discuta cu zece medici cu experienta deodebita, pregatiti sa ofere informatii la zi precum si cu studenti de la Medicina.
Intalnirile sunt menite sa clarifice potentialele intrebari si nelamuriri legate de acest subiect si sa puna la dispozitie toate sursele medicale stiintifice legate de prevenirea cancerului de col uterin. Programul educational se adreseaza parintilor, dar si elevelor din clasele VIII-XII. In fiecare scoala inclusa in program vor fi organizate doua runde de seminarii, unul adresat parintilor, iar cel de-al doilea adresat elevelor, sustinute de echipe mixte formate din medicii pregatiti in acest sens din cadrul SNMF si studenti de la facultatile de medicina din Bucuresti, Iasi si Cluj.
„Lipsa de informare este principalul factor din cauza caruia cancerul de col uterin face in continuare ravagii in randul romancelor de toate varstele. Daca nu ne pretuim sanatatea, putem risca suferinta bolii. Romania ocupa un dureros loc intai in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin; zilnic ne mor in medie 6 femei din cauza acestei afectiuni ce poate fi prevenita.
Prin urmare, parintii si adolescentele deopotriva trebuie sa inteleaga ca sta in puterea lor sa-si protejeze sanatatea si sa actioneze cu responsabilitate si sunt convinsa ca acest program poate reprezenta inca un pas important in directia reducerii aparitiei cazurilor grave de cancer de col uterin. Ne-am dori ca programul nostru sa fie un semnal pentru nevoia intelegerii gravitatii problemei cancerului de col uterin in Romania, dar si a sperantei ca educatia, vaccinarea si testarea periodica pot reduce covarsitor pericolul acestei boli.', a declarat Dr. Rodica Tanasescu, presedinte al SNMF.
Materialele educative distribuite de studenti in mall-uri au rolul de a trage un semnal de alarma pentru a determina tinerele sa isi consulte medicul cat mai curand cu privire la starea lor de sanatate si la posibilitatea de a preveni o boala grava.
Intalnirea cu parintii are drept scop informarea si educarea acestora atat cu privire la riscurile cat si la metodele de prevenire a cancerului de col uterin si va presupune o discutie interactiva intre participanti. In cadrul seminariilor dedicate elevelor si sustinut de medici si studentii la medicina, acestia vor incerca sa explice importanta mentinerii sanatatii prin aplicarea unor metode preventive, intr-un mod informal si adecvat varstei si intelegerii lor.
Mai multe informatii despre program puteti afla accesand site-ul SNMF si FASMR.
Informarea romancelor este deficitara
Conform unui studiu Gfk realizat in 2009, mai mult de una din doua romance (53%) nu cunosc nicio metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Aceste cifre sunt reflectate intr-o realitate dureroasa: cancerul de col uterin ramane principala cauza de mortalitate prin cancer la tinerele romance cu varste intre 15 si 44 de ani. Mai mult, Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare in tara noastra fata de media europeana.
Despre cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este cauzat de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru descoperirea legaturii dintre infectia HPV si cancerul de col uterin.
Pentru prevenirea imbolnavirii, este nevoie in primul rand de educatie medicala, de vaccinare si de control periodic si test Babes-Papanicolau.
Vaccinul HPV este destinat prevenirii infectiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 si 18 care determina cel putin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit ca vaccinarea poate oferi protectie si dincolo de aceste tulpini (in anumite conditii, vaccinarea previne peste 90% dintre toate cazurile de leziuni pre-canceroase, indiferent de tipul HPV).
Cancerul de col uterin omoara in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, nu sangereaza iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, vorbim de cancer invaziv. In cazul depistarii in stadii precoce, prin test Babes- Papanicolaou, tratamentul cancerului de col uterin se poate face prin interventii chirurgicale de mica amploare.
Insa, in cele mai frecvente dintre situatii, din cauza prezentarii tardive la medic, masurile sunt radicale pentru ca atunci cand apar simptomele ingrijoratoare cancerul este intr-un stadiu avansat si necesita histerectomie si/sau anexectomie (scoaterea chirurgicala a uterului cu/ fara inlaturarea ovarelor), chimio si radio-terapie.