Daca facem jocul asocierilor, cu ce veti asocia cultura si traditiile Rusesti? Majoritatea vor enumera simboluri precum: matrioshka, balalaika, samovar, vodka. Iubitorii artei vor enumera o lista lunga de autori de literatura ruseasca, compozitori si pictori renumiti in intreaga lume, iar fashionistele vor incepe, incantate, lista lor preferata: saluri imense cu flori pictate in stilul salurilor Pavlovoposadskie, blanuri elegante, coronite cu flori si caciuli de blana.
Cultura ruseasca intotdeauna a fost o inspiratie pentru artisti, scriitori, arhitecti si creatori de moda deopotriva. Chiar Yves Saint Laurent, inspirat de portul rusesc, a creat in 1976 una dintre cele mai renumite colectii haute couture ale tuturor timpurilor. Dar cum ramane cu bucataria ruseasca?
Gustul si savoarea bucatariei rusesti au inceput sa fie din ce in ce mai populare in gastronomia moderna, in special ca inspiratie pentru crearea meniurilor de iarna. Ingredientele variate, asezonate cu arome surprinzatoare, transforma specialitatile bucatariei traditionale rusesti in preparate despre care multi vor spune ca incalzesc sufletul'.
Bogatia traditiilor culinare rusesti nu este foarte cunoscuta in Romania, dar gurmanzii care au descoperit, in explorarile lor gastronomice, varietatea bucatelor traditionale, isi amintesc cu pofta, abundenta unui festin rusesc.
In bucataria traditionala ruseasca, veti descoperi atat preparate de inspiratie nordica, cat si bucate pline de savoarea caucazului si a orientului. Pilmeni scaldati in smantana, supe si ciorbe bogate in savoare, preparate din peste, ciuperci si fructe de padure si zecile de blini cu toping-uri sarate sau dulci, servite la un samovar cu ceai, sunt caracteristice zonei de nord a tarii, dar le veti gasi mereu alaturi de bucate prezente in orice festin din casele din caucaz, precum: rata umpluta cu fructe, asezonata cu arome orientale sau frigarui de berbecut servit cu plov aromat.
Gurmanzii urbani pot descoperi bucataria ruseasca cu toate aromele, savoarea si deliciile autentice chiar in inima Bucurestiului. Intre Unirii si Parcul Carol, pe o straduta ingusta, cu mult farmec al unui Bucuresti vechi, intr-o vila cocheta, se afla restaurantul cu bucatarie ruseasca – Cherie Saveurs de Russie. De mai bine de 8 ani, cunoscatorii revin cu fidelitate aici pentru a se bucura de o adevarata experienta a culturii rusesti, in toata splendoarea sa gastronomica.
Meniul Cherie Saveurs de Russie este intesat de creatii culinare, care te fac sa iti doresti sa gusti din fiecare. Salatele si aperitivele, cunoscute la rusi sub denumirea generica zakuska', par sa fie inspirate din povesti cu tari rusi, unde mesenii se delectau cu clatite cu icre rosii, platouri de peste, canapeuri de hering servite cu legume variate sau pe clatite de cartof, pelmeni sau salate atat de consistente incat ar putea fi suficient pentru a te satura.
Dar cum rusii sunt petrecareti recunoscuti, ospatul nu se termina aici. La o masa pe cinste, pana sa treaca la felul principal, nu pot lipsi supele si ciorbele. Cei care isi doresc ceva usor, pot opta pentru o ciorba de peste – Uha sau pentru o supa de pui cu taitei de casa. Celor care isi doresc sa petreaca pana dimineata, va recomandam sa va delectati cu renumitul Borsch rusesc – ciorba de sfecla cu carne de vita sau Solyanka – o supa foarte consistenta, avand la baza o selectie de preparate de carne si afumaturi, acrita cu zeama de muraturi si servita cu castraveti murati.
In sectiunea cu felul principal, preparate din carne si peste, ademenesc prin bogatia savorilor, iar la desert nu te vei putea hotara pe care din delicioasele torturi din foietaj sa il incerci primul – Smetannik sau Napoleon; sau, poate sa incerci prunele umplute cu nuca posate in vin rosu? Este si mai greu sa alegi dupa ce descoperi ca desertul casei sunt traditionalele clatite cu visine, servite cu o crema delicioasa de smantana. La capitolul desert, va recomandam sa cereti un platou de degustare. Dulciurile traditionale rusesti nu pot fi ratate in nici un caz.
Despre mancarea de la Cherie Saveurs de Russie putem povesti pana scriem o carte care va depasi numarul de pagini a romanului Razboi si Pace'. Stiti cum se zice, daca vrei sa descoperi sufletul unui popor, incepe cu bucataria traditionala. Noi va recomandam sa faceti o incursiune savuroasa in bucataria traditionala ruseasca, si vi se vor dezvalui secrete din povesti si legende de alta data, asezonate cu arome delicioase.