(P) Cele mai frecvente cauze de infertilitate la femei

(P) Cele mai frecvente cauze de infertilitate la femei

Infertilitatea femeii este o afecțiune caracterizată prin imposibilitatea acesteia de a rămâne însărcinată. Diagnosticul de infertilitate se pune atunci când femeia încearcă în mod activ, timp de cel puțin un an de zile, să conceapă un copil, fără succes.

În România, una din trei femei cu vârsta peste 35 de ani este infertilă, iar statistica arată că după vârsta de 40 de ani, procentul crește la 56%. Rata de infertilitate este în creștere din cauza incidenței crescute a bolilor cu transmitere sexuală, a vârstei înaintate la care cuplurile se hotărăsc să conceapă și a factorilor de risc legați tot mai mult de stilul modern de viață. Iată care sunt factorii care pot duce la infertilitate, în cazul femeilor.

Vârsta e un factor de risc important

Spre deosebire de bărbați, femeile se nasc cu un număr finit de ovule care se 'consumă' în perioada fertilă. Cantitatea și calitatea acestor ovule încep să scadă odată cu vârsta de 35 de ani. În același timp, se accelerează procesul de pierdere a foliculilor. Ovulele sunt mai puține și de o calitate mai slabă. Asta înseamnă că femeia va concepe mai greu un copil și crește riscul de avort spontan.

Fumătoarele au șanse mai mari de infertilitate

Fumatul este un factor de risc pentru multe afecțiuni, iar infertilitatea nu face excepție. Fumatul deteriorează colul, trompele uterine și crește riscul de avort spontan sau de a avea o sarcină extrauterină. Unele studii relevă faptul că fumatul „îmbătrânește' ovarele înainte de vreme și contribuie la scăderea rezervei de ovule. Așadar, dacă îți dorești un copil, este bine să renunți cel puțin o vreme la tutun.

Obezitatea afectează ovulația

Greutatea corpului joacă un rol important în abilitatea femeii de a concepe un copil. Obezitatea poate afecta ovulația normală și șansele de a rămâne însărcinată. Același lucru se întâmplă și în cazul femeilor subponderale. Medicii recomandă atingerea unui indice de masă corporală sănătos, înainte de a încerca să faci un copil.

Bolile cu transmitere sexuală pot afecta fertilitatea

Sexul neprotejat cu parteneri multipli crește riscul contractării de boli cu transmitere sexuală. Unele dintre acestea pot afecta serios fertilitatea femeii. Infecția cu Chlamydia poate deteriora trompele uterine. În aceeași situație este și gonoreea. Chiar dacă tratezi aceste infecții pe moment, efectele pe termen lung se pot observa atunci când încerci să concepi un copil.

Alcoolul și infertilitatea

Un pahar de vin la masă este permis, însă atunci când faci exces de alcool, în mod repetat, ai putea avea probleme de fertilitate. Alcoolul este un factor de risc important pentru infertilitate. Studiile au arătat că un consum de 10 unități de alcool pe săptămână afectează serios șansele unei femei de a rămâne însărcinată.

Lipsa sportului poate duce la infertilitate

Sedentarismul este de asemenea legat de problemele de concepție, pentru că dacă femeia nu face suficientă mișcare cresc șansele de obezitate. Atenție însă și la prea mult sport! Unele exerciții foarte intense pot interfera cu ovulația femeii, iar acest lucru poate duce la absența menstruației și la infertilitate.

Așadar, dacă vrei să ai un copil și ai împlinit deja vârsta de 35 de ani, este bine să încerci să elimini cât mai mulți dintre factorii de risc enumerați mai sus din viața ta. Dacă problemele de concepție nu sunt datorate unor afecțiuni medicale, precum ovarele polichistice, afecțiuni ale trompelor uterine etc, eliminarea factorilor de risc poate duce la rezultate favorabile.

Este, de asemenea foarte important să te documentezi temeinic și să știi totul despre perioada fertilă – ovulație – fertilitate, astfel încât să poți fi atentă la semnalele transmise de corpul tău. Reține că un diagnostic de infertilitate nu înseamnă că nu poți avea niciodată copii. Tratamentele moderne te pot ajuta să rămâi însărcinată, însă va fi nevoie de mai multă răbdare și timp.

Foto:pexels.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro