Spectaculoasa, plina de viata...vibrand de invitati de marca. Asa ar putea fi descrisa in cateva cuvinte cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo, desfasurata in seara zilei de 28 martie la Crystal Palace Ballrooms si prezentata de Andi Moisescu.
O editie plina de emotii pentru nominalizatii din acest an, o editie plina de satisfactii si momente speciale atat pentru castigatori si nominalizati, cat si pentru ceilalti invitati ai Galei.
Marele invingator al serii a fost incontestabil Eu cand vreau sa fluier, fluier (r. Florin Serban – foto stg. ), care si-a adjudecat nu mai putin de 7 trofee dintre cele 12 categorii la care a fost nominalizat: printre altele, filmul produs de Catalin si Daniel Mitulescu a primit statuetele pentru Cel mai bun Film, Cea mai buna Regie – Florin Serban, Cea mai buna Actrita intr-un Rol Secundar – Clara Voda, Cel mai bun Film de Debut, dar si Premiul Publicului – pentru cel mai mare succes la Box Office al anului precedent). Premiul pentru Cel mai Bun Film i-a fost inmanat producatorului Daniel Mitulescu de nimeni altul decat Corneliu Porumboiu, detinatorul a sase statuete Gopo.
Unul dintre filmele rasfatate ale Galei din acest an a fost Caravana Cinematografica (r. Titus Muntean) care a plecat acasa cu 4 Premii Gopo, pentru Cea mai buna Muzica Originala –Vasile Sirli, Cea mai Buna Scenografie – Cristian Niculescu, Cele mai Bune Costume – Viorica Petrovici) si trofeul acordat lui Vivi Dragan Vasile de Romanian Society of Cinematographers (RSC) – Asociatia Directorilor de Imagine din Romania.
Medalia de onoare, Portretul luptatorului la tinerete si Autobiografia lui Nicolae Ceausescu se numara, de asemenea, printre filmele premiate cu mai multe statuete – fiecare dintre ele si-a adjudecat cate 2 trofee.
Marti, dupa Craciun s-a inscris si el in palmaresul Galei, castigand un Premiu Gopo. Colivia, regizat de Adrian Sitaru, a castigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj.
Pentru prestatiile lor, Victor Rebengiuc (Medalia de onoare, r. Peter Calin Netzer) si Mirela Oprisor (Marti, dupa Craciun, r. Radu Muntean) – (foto dr.) au fost recompensati cu Premiul pentru cel mai bun Actor, respectiv cel pentru Cea mai Buna Actrita Intr-un Rol Principal, iar George Pistereanu, protagonistul din Eu cand vreau sa fluier, fluier a primit Premiul Tanara Speranta.
Bogdan Dumitrache a fost premiat pentru cea mai buna performanta masculina intr-un rol secundar, pentru prestatia sa din Portretul Luptatorului la Tinerete.
Gala nu a fost lipsita de momente emotionante, unul dintre acestea fiind reprezentate de acordarea Premiului pentru Intreaga Cariera. Bruno Roche – presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania si al Apa Nova Bucuresti si actorul Mihai Constantin – nominalizat la Premiul pentru Cel mai Bun Actor intr-un Rol Secundar (Eu cand vreau sa fluier, fluier) au urcat pe scena pentru a oferi trofeul actorului Ion Besoiu.
Din programul serii nu au lipsit Premiul Special, inmanat lui Zoltan Szabo de scenograful Cristian Niculescu, si Premiul Pentru Intreaga Activitate, oferit inginerului de sunet Anusavan Salamanian de catre colegul de breasla si discipolul sau, Horea Murgu.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a urcat pe scena Galei Premiilor Gopo pentru a inmana Premiul Special ProCinema (acordat celui mai popular film romanesc difuzat in 2010, votat de vizitatorii site-ului procinema.ro) Seriei Brigada Diverse (B.D.), regizate de Mircea Dragan.
Premiul Special MTV pentru Cel mai bun Sarut, prezentat pe scena de VJ Oana, a fost votat de vizitatorii www.mtv.ro cel care i-a avut ca protagonisti pe Vincent Regan si Amy Hayes, din filmul Eva.
Gala Premiilor Gopo a debutat cu stralucitoarea ceremonie a covorului rosu, de la ora 18:30, odata cu sosirea primelor vedete. Amalia Enache si Mircea Solcanu au tinut in priza spectatorii de acasa, realizand interviuri la cald cu cei mai importanti nominalizati si cele mai impozante personalitati din lumea filmului si mass media. Mirela Oprisor a stralucit intr-o creatie semnata de Corina Vladescu, Dana Rogoz si Ada Condeescu au purtat tinute realizate de Adelina Ivan, iar Hilda Peter a putut fi admirata intr-un costum marca Dorin Negrau. Rochia Clarei Voda a fost realizata de Iulia Dima, iar cea a Ozanei Oancea – de Lena Criveanu. Printre invitatii evenimentului s-au numarat si Iulia Lumanare, Dorian Boguta, Maria Popistasu, regizorii Florin Serban, Marian Crisan, Radu Muntean, dar si personalitati din lumea media, precum Cristian Tudor Popescu, Andreea Esca sau Cabral.
Pe parcursul serii, cei peste 600 de invitati prezenti s-au putut delecta cu o serie de momente speciale realizate de Cristian Stanciu Matze, avand ca protagoniste patru dintre peliculele nominalizate la Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film (Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, Marti, dupa Craciun, Medalia de onoare, Morgen). Imagini din filme si acorduri din coloanele sonore ale acestora au fost combinate in mod ingenios in clipuri dedicate fiecaruia dintre cele 4 lungmetraje, inserate pe intreg parcursul Galei Premiilor Gopo, pana spre momentul cel mai asteptat al serii – decernarea statuetei pentru Cel mai bun Film, create, inca de la prima editie a Galei, de sculptorul Adrian Ilfoveanu, si inspirate de personajul emblematic al lui Ion Popescu-Gopo.
Cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo a fost organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications, al Ministerului Culturii si Patrimoniului National si al Centrului National al Cinematografiei (CNC).
Foto: Adi Marineci