Yachting – Mic ghid pentru o mare pasiune

Daca iti doresti o pasiune care sa iti ocupe timpul liber si toate gandurile, sa te reuneasca cu natura si cu tine, Iulia Fulicea te sfatuieste sa te initiezi in yachting.

M-am apucat de yachting in 1994, cand aveam 12 ani, la un club de pe malul lacului Herastrau. De atunci privesc marea cu alti ochi, ma uit dupa rafale si ascult in permanenta vantul. Tot timpul liber mi-l petrec pe barca, am palmele batatorite de la scote si nu imi pasa. Ca mine sunt multi pasionati care de-abia asteapta sa ajunga inapoi pe apa. Ne recunoastem usor in multime: suntem bronzati tot timpul anului (cu urme de ochelari) si, momentan, comunitatea de yachtmani este destul de mica in Romania. Prima barca pe care am mers se numeste „Optimist si este speciala pentru copii pana la 15 ani. Acum concurez la competitiile de yachting offshore ca skipper pe ambarcatiunea „Simina (www.siminateam.ro), suntem campioni nationali de sase ori si incercam mereu sa devenim mai buni.


Yachting-ul este pentru toti

La yachting, lumea este foarte colorata: oameni de toate varstele, din toate mediile sociale, uniti de aceeasi pasiune. Te poti apuca de yachting de la sapte ani si sa continui mult dupa saptezeci. Yachting-ul te invata sa fii independent si sa prioritizezi, pentru ca deciziile pe care le iei in conditii de stres au impact imediat si foarte evident. Te face puternic si increzator si te invata sa folosesti elemente naturale pentru a inainta. In plus, este un sport la care vei invata despre meteo, mediul inconjurator, mecanica fluidelor si cum se face ca barca inainteaza doar cu ajutorul vantului sau notiuni de prim- ajutor. Competitiile se desfasoara dupa reguli clare – Reguli de cursa pentru veliere. Daca ai gresit, poti sa te exonerezi facand o penalizare sau sa te aperi in fata unui juriu.


Exista doua variante intre care poti alege atunci cand decizi sa te apuci de yachting. Prima este sa te initiezi intr-un club sportiv. Cele de pe malurile lacurilor Herastrau, Siutghiol si Techirghiol, al caror scop este competitia, ofera cursuri de initiere si antrenamente pentru sportivii de performanta, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Copiii vor invata sa mearga pe barci usoare, care pot fi transportate pe remorci, numite dinghy. Aici vei invata sa navighezi din punctul A in punctul B, dar mediul fiind foarte competitiv, iti vei dori rapid sa participi la regate. Exista mai multe „clase de barci si, in functie de varsta, greutate, inaltime, conditie fizica si aspiratii, poti alege un anumit tip. Copiii de pana la 15 ani merg pe clasa Optimist, iar cea mai raspandita barca pentru adulti la noi este „Laserul, o ambarcatiune de o persoana cu trei dimensiuni de vela: Standard, Radial si 4.7.

O a doua varianta ar fi sa urmezi o scoala de navigatie, unde vei invata despre yachting-ul de croaziera sau de competitie. Fiind unul dintre cele mai complexe sporturi, alaturi de calarie si automobilism, yachting-ul poate fi perceput diferit, in functie de dorintele si capacitatile fiecaruia. Poti participa la regate sau poti face plimbari de agrement cu familia sau cu prietenii. Este un sport pe care il poti practica toata viata si care are cate ceva de oferit pentru fiecare. Si nu este scump, contrar ideilor preconcepute. E adevarat, implica niste costuri, dar ele sunt mult mai mici decat ti-ai imagina. Pentru adulti, este o evadare perfecta din rutina si stresul zilnic, si implica participarea mai multor persoane, prietenia dintre membrii echipajului fiind cu totul speciala – trebuie sa impartiti un spatiu foarte mic si trebuie sa comunicati din priviri, sa va bazati unii pe ceilalti. Eu concurez pe „Simina alaturi de sotul meu, boat captain, responsabil de siguranta echipajului, iar din echipa fac parte si fratele meu impreuna cu prietena lui – deci si competitia poate fi facuta in familie.


Happy ride – inchiriaza un yacht cu tot cu skipper

Daca vrei sa vezi cum te simti pe un yacht si daca yachting-ul este o activitate care ti se potriveste, poti face un test, adica sa inchiriezi un yacht cu tot cu skipper. Le gasesti in marinele Life Harbor Limanu, Marina Eforie si Constanta. Exista ideea fixa ca, in Romania, nu ai ce sa vezi de pe mare, pentru ca malul este uniform si, deci, plictisitor. Intr-adevar, nu avem insulele grecilor sau ale Croatiei, nici macar coasta inalta si abrupta a bulgarilor. Dar in largul marii nu se mai aude forfota plajei, presarata cu muzica proasta si cu cate un „avem namol de la Techirghiol; aici nu sunt gunoaie si apa este mai transparenta. In plus, poti naviga, cu putin noroc, tot timpul anului, nu trebuie sa te limitezi la cele doua-trei luni de sezon.


Permisul de navigatie

Daca ti-a placut plimbarea cu barca, pasul urmator este sa iti iei permisul de conducere pentru ambarcatiunile cu motor, ca sa fii autonom. Exista patru categorii de certificate, in functie de tipul de apa pe care vei naviga, de la Categoria D (ape interioare) pana la Categoria A (cu care poti merge pe orice fel de apa). Ele trebuie obtinute in ordinea C+D, B si, in cele din urma, A, iar pentru a naviga cu vele trebuie sa ai in plus „S-ul (de la sailing). Mai multe scoli de navigatie organizeaza cursuri pentru obtinerea permisului (Set Sail au cel mai mare numar de cursanti, partea teoretica se tine la Bucuresti, iar cursurile practice, la Marea Neagra, cu plecare de la Limanu, www.setsail.ro; Romanian Yachting School tine cursuri teoretice la Colegiul Nautic Roman de la Mogosoaia, iar practica – la Marea Neagra, www.rys.ro; Sail Adventures, scoala celor de la Black Sea Sailing, opereaza in Marina Eforie si acopera mai multe orase din tara, cu module de teorie la Bucuresti, Tulcea, Oradea si Eforie; Wind Hunters accepta atat adulti, cat si copii, www.windhunters.eu). Si, in cele din urma, permisele de navigatie se elibereaza de catre ANR, care organizeaza si sesiunile de examinare – e important sa stii ca, inainte de a te inscrie la examen, trebuie sa fi urmat cursurile unei scoli acreditate.


Citeste mai multe informatii despre Marea Caspica, Marea Nordului sau Marea Moarta!

Inchiriaza un yacht cu prietenii sau familia

Odata obtinut permisul, si dupa ce ai facut practica de navigatie, poti conduce singur yachtul. Si, atat timp cat esti responsabil, verifici prognoza inainte de a iesi in larg, esti pregatit si echipat corespunzator, nu vei avea probleme. O vacanta sau doar o plimbare pe yacht iti ofera o libertate inimaginabila – te poti opri oriunde sa faceti baie, aveti flexibilitate maxima a programului… sau a lipsei lui. Iti poti rezerva escapade exotice, pentru ca, de pe yacht, destinatiile pitoresti devin mult mai accesibile, iar un yacht este, pana la urma, camera cu cea mai frumoasa vedere la mare pe care o poti gasi. Firme ca Yachting Lifestyle, Fun Sailing, Party Sails si Blue Marine Sailing organizeaza expeditii care iti vor schimba complet notiunea de vacanta – asta daca nu organizezi tu insuti o astfel de plecare sau nu te alaturi unui grup de cunoscuti.


Regatele de yachting offshore

In yachting exista dorinta de competitie, iar cei care doresc sa-si testeze puterile in concursurile organizate la noi se pot inscrie intr-un echipaj si sa concureze la regate. Informatiile se obtin tot de la scolile de navigatie. Conditia fizica, forta si echilibrul sunt importante, dar succesul in regate vine din studiu si cunostinte tehnice. (Noi organizam workshop-uri de yachting de competitie, ne gasesti la Yacht Club Balkan pe Facebook si pe www.siminateam.ro.) In sezonul 2016 sunt programate noua regate de Yachting Offshore. Daca te-am convins si iti doresti sa participi, consulta calendarul competitional pe site-ul Federatiei Romane de Yachting, www.fry.ro.


O concluzie

Daca ai decis sa te apuci de yachting, trebuie sa iti spun ca aceasta este o activitate foarte complexa, asa ca drumul poate fi diferit, insa un lucru este clar: in momentul in care devii pasionat, modul de viata ti se va schimba pentru totdeauna. Vei deveni obsedat de prognoze meteo, iti vei ocupa prima pagina a mobilului cu aplicatii de tipul WindGuru, WindFinder, Weather 4D, pe care le vei deschide automat in fiecare dimineata, indiferent daca iesi cu barca sau mergi la munca. Si vei intelege ca adevaratii sailors nu se imbraca neaparat in dungi, ci poarta haine tehnice cu intarituri din kevlar in zonele de uzura intensa, maneca lunga alba pentru a se proteja de soare, sun visor si nu sapca – pentru ca se fixeaza mai bine pe cap, ochelari de soare indiferent de vreme si cantitati industriale de crema de soare, ecran total. Iar in spatele lentilelor polarizate vei vedea privirea senina, dar concentrata, a omului care are o pasiune si care incearca in permanenta sa-si depaseasca limitele. Yachting-ul este mai mult decat o pasiune, este un mod de viata.

Foto: Giselle Bolat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle