Whisky cu (sau fara) gheata?

Multa vreme, am crezut ca un whisky se serveste intotdeauna cu gheata si un trabuc alaturi. Si ca, neaparat, e fabri­cat in Scotia.

 

Am aflat ca…


  • Prima inregistrare scrisa despre aceasta bautura a fost facuta de un calugar, in 1494. Dar celtii fabricau whisky inca din antichitate si il numeau „Uisge beatha' – „Apa vietii'.
  • Single malt whisky' este bautura produsa de o singura distilerie, dintr-un singur tip de malt, din productia aceluiasi an. Cind se amesteca ani diferiti sau whisky-uri produse de mai multe distilerii, avem de-a face cu „blended whisky'.
  • Cele mai cunoscute tipuri de whisky sint ce­le scotiene, americane, irlandeze si ca­nadiene. Dar whisky se fabrica si in India, Spania, Thailanda, Japonia, Coreea.

Intr-un bar…

  • Daca paleta de optiuni este mult prea mare, alege un brand pe care il cunosti deja; exista marci vindute peste tot in lu­me, care vor avea aceeasi calitate si aceleasi caracteristici.
  • Te poti orienta dupa virsta bauturii respective (inscrisa pe eticheta). Atentie insa: cu cit un whisky e mai vechi, cu atit e mai scump.
  • Daca esti complet pierdut in optiuni, poti cere ajutorul barmanului. Daca e un barman profesionist, va sti ce sa iti recomande: mai intii te va intreba ce gen de bauturi iti plac (mai fructate, mai aromate, mai picante sau mai dulci) si apoi, in functie de propriile tale preferinte in materie de arome, iti poate recomanda diferite bauturi.
  • Un whisky bun nu are un miros foarte puternic alcoolizat; ar trebui sa aiba un miros dulce, fructat sau cu note lem­noase sau chiar picante.

Pentru acasa…

  • Poti bea un pahar de whisky ca aperitiv, inainte de cina (de exemplu, un whisky de 12 ani). In timpul mesei il poti asocia cu mincaruri ca somonul la gratar, brinzeturile sau friptura de vaca. Poti, de asemenea, sa inchei seara cu un whisky vechi de 15 de ani, „asortat' cu o bucatica de ciocolata. Neaparat neagra!
  • In Japonia, poti fi servit cu un whisky cu lapte, in China il primesti combinat cu ceai verde, in Brazilia este amestecat cu nuca de cocos, in timp ce modul favorit de servire in Coreea este alaturarea de whisky cu suc de mere.
  • Sfat important: whisky-ul, spre deosebire de vin, nu devine mai bun, mai vechi sau mai pretios pe masura ce trec anii. Asa ca nu trebuie sa-l pastrezi pentru aniversarea de 10 ani de la casatorie. Bea-l atunci cind l-ai cumparat!
  • Pentru a fi sigur ca bei un veritabil whisky scotian, verifica mereu eticheta: pe ea trebuie sa scrie ca e whisky „made in Scotland', ca e „single malt' sau „blended scotch', ca e „distilat si imbuteliat in Scotia', vechimea (12,15, 20, 40 de ani), sa aiba holograma cu „origine controlata'.
 
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock
 
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle