Vrei să îl schimbi și crezi că el o va face din dragoste pentru tine? De ce să renunți la acest plan eșuat din start

Din dragoste pentru tine va accepta să se schimbe și să te lase pe tine să coordonezi această schimbare. O idee fantezistă care îți va aduce doar dezamăgire.

Există la partenerul tău anumite comportamente nu doar foarte deranjante, ci care te rănesc de-a dreptul. Și pentru că vrei să te protejezi încerci să îl schimbi spunându-ți că sigur din dragoste pentru tine va accepta. Sau, pur și simplu, îmbraci hainele de salvator. Deoarece tu ai învățat încă din copilărie că dacă cineva este într-o situație delicată tu obligatoriu trebuie să îi ușurezi suferința, să îi rezolvi problemele. Cauți o sursă de validare? Partenerul tău devine micul sau marele proiect personal prin care încerci să îl transformi în varianta sa cea mai bună, și-ți va fi etern recunoscător pentru asta. Multiple variante de capcane, unde tu vei depune foarte multă energie, muncă, speranțe, iar dezamăgirea va fi copleșitoare.


Nu ai autoritatea…

… sau pregătirea necesară. Un astfel de proces de schimbare presupune efort conștient, prelungit pe o durată semnificativă de timp. În care partenerul va da piept cu suferințe trecute, dependențe, critici sau exigențe proprii, diverse modalități disfuncționale de a face față în situații care îi declanșează răni vechi. Proces care are în spate o știință numită psihoterapie, metode validate științific, pași ce trebuie urmăriți. Totul ghidat de o persoană care a studiat în acest sens, care este obiectivă. Nici terapeuții nu au voie să facă terapie cu partenerii lor de cuplu, cu prietenii sau familia. Deoarece nu va funcționa, relația fiind prea personală.


Cineva se schimbă doar…

… dacă își dorește cu adevărat. Nu pentru că vrei tu sau ți-ai făcut o misiune umanitară din asta. Este atât de dificil și sensibil procesul încât e necesară o motivație intrinsecă, nu extrinsecă. Și dacă cere ajutor specializat doar pentru că a fost trimis acolo de către tine, la presiunea ta, nu din proprie inițiativă, tot nu va funcționa.

Rezistențe

De unde ar știi partenerul că această schimbare coordonată de tine nu este o formă de manipulare? Ca atare rezistențele vor face de-a dreptul imposibil rezultatul țintit de tine. Ți se pare că ai reușit? Rebeliunea va avea loc sub o altă formă și în final dinamita tot îți va exploda în față. Capitalul de încredere al relației va fi afectat, el punând constant sub semnul întrebării natura implicării tale.

Îi iei puterea

Tu nu știi, nu ești capabil, nu poți, ești slab, lasă că te ajut eu. Puterea schimbării propriei vieți este mutată de la el la tine și relația poate deveni un veritabil câmp de bătălie unde partenerul se luptă să își recâștige puterea. Ți-a cedat-o ție? La un moment dat vei deveni foarte deranjată de cât este de capitulant.


Unii oameni rămân unde sunt

Fie că recunoști, fie că nu… acest proces de schimbare nu este pentru toată lumea. Unii pur și simplu nu vor să facă asta. Li se pare că sunt ok, indiferent câtă suferință produc în jur. Alții renunță în timpul procesului din diferite motive sau nici măcar nu îl inițiază băgând ca struțul capul în nisip.

Citește și:
Ce să nu faci niciodată pentru a cuceri un bărbat echilibrat și cu stimă de sine ridicată

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle