Vrei să faci voluntariat? Motive psihologice pentru care voluntariatul îți va schimba viața în bine

Te simți plictisită? Fără un scop anume? Este momentul să te gândești la voluntariat. Nu doar că ajuți persoane, animale sau planeta, te ajuți și pe tine.

Vrei să faci voluntariat? Motive psihologice pentru care voluntariatul îți va schimba viața în bine

Cochetai de ceva vreme cu ideea de voluntariat? De ce nu! Probabil că aveai în minte generozitatea, ideea de a oferi ajutor celor mai puțin norocoși, fie că discutăm despre oameni sau animăluțe. Iar cum contextul pandemic ne-a schimbat semnificativ structura vieții, ai nevoie de ceva diferit, care să spargă rutina. Interesant este că studiile demonstrează că voluntariatul îi ajută pe cei care primesc ajutorul, însă persoana care se angajează în această activitate este substanțial recompensată din punct de vedere psihologic.

Te simți valoroasă…

… iar asta poate că nu ai mai experimentat-o acasă, într-o relație cu probleme, la locul de muncă unde șeful are un comportament abuziv sau cerințele și presiunea sunt atât de mari încât indiferent ce ai face nu este niciodată suficient. 

Îți reconfigurezi centrii recompensei

Creierul se aprinde ca artificiile în noaptea de Revelion atunci când faci o faptă bună prin intermediul voluntariatului. Și treptat îl înveți să fie responsiv la astfel de recompense mai puțin dăunătoare sau costisitoare comparativ cu alte metode prin care te premiezi.

Te conectezi cu alte persoane…

… poți chiar să cunoști oameni noi, să îți mărești cercul social, să legi prietenii cu ceilalți voluntari. Să formați comunitatea sau bula voastră, să simți că aparții unui grup cu valori și preocupări similare cu ale tale. Conectarea se poate realiza și cu cei pe care îi ajuți, să spunem un grup de copii defavorizați cu care faci teme, bătrâni cu care stai de vorbă, nu se mai simt singuri, și îi implici în diverse activități care le mai colorează ziua. Faci voluntariat la un adăpost de animale fără stăpân? Conectarea cu patrupedele are un impact puternic asupra anxietății, depresiei, poate chiar te gândești să adopți un animăluț, dacă nu ai deja. Sigur, când vorbim de anxietate și depresie reduse, asta implică și impact pozitiv la nivelul sănătății fizice.

Schimbă modul în care te percepi

Înainte de voluntariat poate că nu aveai o părere prea bună despre tine, iar aceasta este o ocazie să îți dezvolți noi abilități, să îți depășești limite. Privindu-i pe alții cu ochi blânzi înveți să faci același lucru și cu tine, reducând criticul interior sau standardele foarte înalte pe care le muți inconștient la un nivel din ce în ce mai ridicat.

Înveți să apreciezi ceea ce ai

Până acum ai avut tot felul de nemulțumiri? Viața ta părea ceva groaznic? Văzând problemele grele cu care se confruntă alții poate să îți schimbe imaginea despre propria existență. Chiar prin interacțiunile și situațiile noi să tragi tu concluzii diferite, să dezvolți noi lentile prin care să îți analizezi prezentul, relațiile sau reacțiile.

Te antrenezi să oferi

Oare cât de deschisă ești ca persoană? Ai cerințe multiple din partea apropiaților, dar tu în ce măsură oferi la rândul tău? Relaționarea până la urmă este un schimb: primești și dai. Iar prin voluntariat vei exersa din plin acest aspect.

Citește și:
Optimismul îți va schimba viața radical. Ce ai de câștigat

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle