Vlogger-ul Colo, pe numele real Alexandru Bălan, era cunoscut mai degrabă celor 850.000 de oameni abonați la canalul său de YouTube decât restului lumii până ce, săptămâna trecută, a ieșit la iveală o postare mai veche de-ale sale, în care acesta instiga la violarea minorelor.
„Astăzi am văzut o fată. Nu cred că era clasa a 11-a. A zecea, a 11-a. Nu venea de la școală sau ceva, cred. Dar vă spun sincer cred că avea vreo 16 ani. I-am văzut toată găoaza. Sincer vă spun, mi-a plăcut. Dar aia merită violată. Adică la modul…cu picioare în gură. Cu dintr-alea, să o scuipi în gură, să îi zici cine e tăticul tău. Să îi dai cu picioare, să îi dai cu palme, să o ții cu capul de pereți. Să îi pui așa piciorul pe față. Eu am niște fetișuri mai ciudate. Adică aia se vedea că îi place șarpele. Astea nu trebuie iertate.', spunea Colo într-un clip, care între timp a dispărut de pe canalul de YouTube.
Centrul Filia, organizație care militează pentru drepturile femeilor, a depus plângere la Parchet pe numele lui Alexandru Colo Bălan, acuzându-l de instigare publică (art. 368 alin. 1 CP) la săvârșirea infracțiunii de viol (art. 218 CP), agresiune sexuală (art. 219 CP) și act sexual cu un minor (art. 220 CP); dar și de incitare la ură sau discriminare (art. 369 CP), și precizând că toate aceste fapte sunt agravate de faptul că Alexandru Colo Bălan se adresează unui public format din copii și adolescenți.
Colo a postat între timp un mesaj de scuze pe canalul său de Youtube, videoclip care a fost urmărit până acum de peste un milion de persoane. În cadrul postării, acesta și-a cerut scuze altor influenceri și oameni din industrie „pentru că clipul meu a deranjat' și a insistat că filmarea inițială nu corespunde valorilor sale morale.
Poliția Română s-a autosesizat, în urma dezbaterilor din presă, iar marți seara Colo a fost reținut. Pe numele lui a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, acuzația fiind de instigare publică, una rar invocată de autoritățile din România. Colo a fost audiat mai bine de trei ore de polițiști, la Secția 9 din București.
Deși nu riscă vreo pedeapsă prea gravă (ar putea primi interdicția de a apărea în mediul online, arată mai multe surse care au vorbit cu presa), Colo e în continuare foarte periculos. Pentru că, oricât de promptă ar părea reacția Poliției și oricât am vrea să o interpretăm ca un semn bun, influența vorbelor unui vlogger cum este Colo rămâne. Una dintre primele persoane care au vorbit public despre instigarea la viol pe care o practică acesta a fost, realmente, înfierată pe rețelele de socializare, amenințată cu violul, în vreme ce mii de comentarii, pe toate canalele care au dezbătut subiectul, au arătat că foarte mulți sunt de acord cu spusele lui.
În tot timpul acesta, responsabilitatea vlogger-ilor (și a tuturor celor care se exprimă pe astfel de platforme unui public larg) a fost pusă sub semnul întrebării, deoarece Colo nu este un caz singular. Dana Budeanu a instigat fățiș la violență împotriva femeilor și tot Centrul Filia a depus plângere, iar Zmenta, un alt vlogger, a fost descoperit ca justificând violul, într-un clip mai vechi. A fost redescoperit recent și un clip în care Mihai Bendeac se amuză copios citind despre experiența violului prin care a trecut o tânără. Toate astea într-o țară în care peste jumătate din populație crede oricum că violul este justificat în anumite circumstanțe, și în care mulți judecători consideră că violurile asupra minorilor sunt cazuri de sex consimțit, judecate ca atare, astfel încât violatorii scapă doar cu pedepse cu suspendare.
În tot acest context, brand-urile continuă să sponsorizeze conținut pe canalele acestor influenceri, aderând, tacit, la valorile pe care le promovează ei. Oricât de mult ne-am bucura pentru că a fost reținut Colo, măsura aceasta nu are cum să reducă vocile celor care îl apară, instigând, la rândul lor, la viol. Și nici nu poate să judece din nou cazurile minorilor violați, despre care judecătorii din România cred că și-au dorit să facă sex. De asemenea, o măsură împotriva unui singur om nu poate să zdruncine o cultură a violului atât de înrădăcinată cum e cea de la noi. Dar poate deschide o conversație pe această temă, și suntem datori să o purtăm cât mai responsabil.
Citește și:
Alt vlogger român, Zmenta, acuzat pe rețelele sociale că justifică violul
Foto: captură de pe canalul de YouTube al lui Alexandru Bălan