Violenta impotriva femeilor – cand statisticile devin cazuri celebre

Azi, 25 noiembrie, este ziua care marcheaza debutul unei perioade de activism, care a plecat de la o trista aniversare – asasinarea surorilor Mirabal in Republica Dominicana in 1960. Dar problema violentei e, 55 de ani mai tarziu, la fel de spinoasa. Si, mai mult decat atat, ne-am obisnuit sa o toleram.

Cand mi-am dat seama ca astazi incep cele 16 zile de activism dedicatei luptei de a opri violenta impotriva femeilor, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost ca exista o multime de celebritati pe care cultura pop le divinizeaza si le lauda, dar care s-au facut vinovate de violenta. Si am inceput sa le caut. Plecand de la celebrul incident ce a avut loc intre Rihanna si Chris Brown, e simplu sa iti dai seama cat de usor ne vine sa ne uitam cu admiratie la barbati violenti. Dupa ce a fost judecat si, in cele din urma, pus in libertate sub supraveghere, Brown a vandut in continuare discuri si concerte. Iar Rihanna s-a impacat cu el intr-un gest pe care l-a numit, mai tarziu, o incercare de salvare. Fireste, presa a condamnat-o mai degraba pe ea pentru acest gest.


Ca tot a venit vorba despre Rihanna, ea a colaborat, la un moment dat, cu Eminem, rapper-ul care si-a atacat fosta sotie si care a povestit de foarte multe ori cat de tare isi dorea sa o omoare. Iar cultura rap nu duce deloc lipsa de exemple violente.

Dar, pe de alta parte, exista oameni pe care prejudecatile nostre privind o subcultura sau alta nu i-ar leza nici macar cu o banuiala. Si, totusi, un actor atat de celebru si de premiat precum Sean Penn, privit astazi drept un liberal veritabil care a dat fuga in ajutorul sinistratilor din Haiti (ca sa dau doar acest exemplu) este in acelasi timp omul care a fost acuzat de violenta domestica atunci cand a batut-o pe Madonna, la vremea aceea sotia lui.


Si lumea filmului abunda in exemple de violenta. De la Michael Fassbender, care si-a batut prietena in asemenea hal incat i-a spart nasul, rotula si i-a luxat o glezna (cheltuielile medicale s-au ridicat la 20 de mii de dolari, iar acuzatiile au fost retrase), la Roman Polanski, care a fost acuzat ca a violat o fata de 13 ani dupa ce i-a dat alcool si droguri (in zecile de ani care au trecut de atunci, Polanski nu s-a mai intors in SUA, dar a fost premiat de institutii venerabile din toata lumea pentru munca lui de o valoare inestimabila).

Ca sa nu mai vorbim despre Sean Connery, eternul Bond sarmant, care a povestit in repetate randuri (pentru Playboy si pentru Barbara Walters) ca nu e nimic in neregula cu faptul de a lovi o femeie.

Rockstar-uri ca Tommy Lee (care a batut-o in mai multe randuri pe Pamela Anderson) si sportivi ca Mike Tyson (condamnat pentru viol) sunt in continuare priviti drept personaje iconice pentru domeniile lor.

Asta in vreme ce, pe aproape orice post romanesc de televiziune, de la o ora incolo, aproape fiecare program include scene violente. De la batai in direct la violenta verbala, agresiunile se rostogolesc rapid pe ecran si sunt inghitite pe nemestecate de un public care a devenit prea obisnuit cu un fenomen nefiresc. Si, da, putem spune ca exemplele celebre pe care le-am dat mai sus nu sunt nimic altceva decat varfurile acelor situatii mult mai adanci care se regasesc in societatea mai larga, la orice nivel. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa le vedem, sa le toleram sau sa devenim imuni la ele.


Incepand de astazi, in Romania, reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor porneste o campanie, „Impreuna pentru siguranta femeilor’, care sustine promovarea ordinului de protectie de urgenta, imbunatatirea accesului victimelor la justitie si servicii adecvate, cresterea gradului de constientizare al functionarilor publici cu privire la violenta.

Campania aceasta cere ca institutiile publice si locale, alaturi de societatea civila, sa isi intensifice eforturile de combatere a violentei, o problema de interes public (daca ne gandim ca 1 din 4 femei din Romania e agresata, la un moment dat, de partener). Vor fi actiuni in licee si cabinete medicale, sesiuni de instruire, se va publica, in aceste zile, un Studiu privind ordinul de protectie, vor fi mese rotunde. Si este important sa stii despre ele (poti afla mai multe pe violentaimpotrivafemeilor.ro). Si sa nu te obisnuiesti cu agresiunea.

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle