Violența cibernetică, incriminată. Pedepse pentru cei care hărțuiesc sau instigă la ură online

Violența cibernetică este incriminată de acum înainte. Parlamentul a trecut o lege care va sancționa amenințările online sau difuzarea de imagini intime, printre altele.

Violența cibernetică, incriminată. Pedepse pentru cei care hărțuiesc sau instigă la ură online

Violența cibernetică va fi sancționată de acum înainte, după ce Parlamentul a votat incriminarea ei. Proiectul de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Proiectul incriminează violența cibernetică pe rețelele de socializare, dar și în alte medii online, incluzând-o în categoriile violenței domestice.

Totul a pornit de la un proiect de lege inițiat de deputata USR Cristina Iurișniți, dar semnat de parlamentari din toate partidele politice. Conform proiectului, printre categoriile violenței domestice ar fi inclusă și violența cibernetică, astfel încât persoanele hărțuite în online să beneficieze de protecție, iar agresorii să poată fi sancționați.

Forma actuală a legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie nu includea violența cibernetică. Conform acestei forme, violența domestică reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.

Conform legii, violența se manifestă sub următoarele forme – verbală (adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare); psihologică (impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace); fizică (vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar); sexuală (agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal); economică (interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primare etc.); socială (impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ, impunerea izolării prin detenție, inclusiv în locuința familială, privare intenționată de acces la informație); și spirituală (subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile).

Printre acestea se numără acum și violența cibernetică, definită astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

Citește și:
Trimit nuduri. Rar. Cu grijă. Către cei în care am încredere.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle