Viața sexuală începe să scârțâie? Ce puteți face ca pasiunea să nu se stingă de tot

Nu e nimic neobișnuit ca viața sexuală să intre în declin. Iar să vă regăsiți sexual de multe ori implică o regăsire emoțională.

Viața sexuală începe să scârțâie? Ce puteți face ca pasiunea să nu se stingă de tot

Așteptarea ca viața sexuală să fie mereu una excepțională este nerealistă. Iar un declin se poate observa eventual chiar după ce luna de miere a relației s-a încheiat, după ce v-ați mutat împreună și povestea voastră a intrat într-o nouă etapă. Desigur, asta nu înseamnă că lăsați bolovanul să se ducă la vale. Ci identificați asumat și realist ceea ce se petrece și interveniți din timp.

Atenție la roluri

Oare el s-a transformat într-un tătic pentru tine sau tu într-o mămică pentru el? Deși era o persoană foarte independentă, acum nu mai depune niciun efort și depinde de tine cu gestionarea responsabilităților? Ori tu simți că ești într-o formă de dependență față de el, parcă ți-ai pierdut încrederea și îl lași să îți rezolve ca un tată bun orice problemă? Nu vă mai raportați unul la celălalt din roluri de iubiți, ci mai degrabă de părinte-copil, iar asta trebuie reglat cât mai curând posibil.

Comoditatea

Siguranța, rutina v-au dus încet și sigur pe drumul comodității. Ok, poate că nu ați luat kilograme în plus și sunteți la fel de preocupați de a face mișcare și a mânca sănătos. Dar cât de mult vă mai aranjați? Cât de des aveți activități care presupun o cochetărie ce deschide calea seducției și plăcerii fizice?

Nu vă mai comparați

Câteodată ajungeți să vă puneți la îndoială viața sexuală comparându-vă cu ceea ce vă povestesc prietenii, presupunând că lucrurile se petrec la ei exact așa cum spun. Până la urmă fiecare cuplu are propriul ritm și propria dinamică, iar comparația are rolul de a inhiba și crește criticul intern.

Verificați realitatea

Adică la nivel concret dacă există ceva care este deranjant. Să spunem că unul dintre voi este fumător, iar gustul și mirosul de țigară taie orice chef de sex. Sau mirosul de alcool te face să te retragi. Poate că preludiul este insuficient sau inexistent. Inițiativa sexului este la ore mult prea târzii. Un refuz a fost internalizat ca o respingere și de aici teama de a mai lua atitudine. Unele abordări sunt prea dure, percepute ca înjositoare.

Cultivați intimitatea

Lipsa intimității emoționale poate duce la o distanțare ce are consecințe și la nivel sexual. Când v-ați dat voie să fiți vulnerabili, să vorbiți deschis despre lucruri care dor, deranjează și au legătură cu orice arie a vieții, nu doar cea de cuplu? De asemenea, orientați-vă și către intimitate fizică fără ca sexul să fie scopul final. Drăgălășenii, atingeri, complicități, îmbrățișări, săruturi, mângâieri vă fac să vă simțiți iubiți și stimulează dorința.

Ghidaj

Poate că în timp lucrurile s-au mai schimbat. Poate corpul tău s-a modificat, sarcina te-a impactat fizic și emoțional. Sunt zone din corp în care nu vrei să fii atinsă? Unele poziții nu îți mai plac, ai anumite preferințe? Chiar dacă vă cunoașteți de multă vreme vă puteți oferi în timpul sexului și preludiului ghidaj concret astfel încât să simțiți plăcere și partenerul să fie încurajat în a o produce.

Citește și:
Ți se pare că v-ați înstrăinat? Teme de discuție ce pot crește conectarea emoțională în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle