Viata fata televizor

Din ce in ce mai multi tineri spun asta. Sa fie un efect al faptului ca au prea putin timp liber si prefera sa-l petreaca altfel, sa dam vina pe epoca Internetului, in care este atit de simplu sa accesezi orice informatie, sau pe programele de televiziune?

 

Relatare in direct, de la fata locului
Nu va suparati, puteti sa-mi spuneti si mie cine e Elodia asta?' Am primit, in loc de raspuns, o privire de parca as fi fost un extraterestru verde cu ochii bulbu­ca­ti, aterizat de pe o planeta atit de indepartata, incit locuitorii ei habar n-au de exis­tenta acestui personaj cit se poate de real in vietile pamintenilor. Dupa cum va imaginati, avind in vedere ca lucrez la ELLE, nu sint deloc un extraterestru ver­de cu ochii bulbucati.


Explicatia este mult mai simpla: am renuntat, de mai bine de trei ani la (aproape) orice contact cu televizorul. Nu, n-am vrut sa fac vreun sta­tement impotriva tabloidizarii presei, nici nu am dat foc vreunei „plasme' in fa­ta blocului. Lucrurile au stau mult mai simplu: acum trei ani, cind s-a nascut fiica mea, am intrat intr-o acuta lipsa de timp. De cite ori prindeam momente libere, ma ascundeam undeva sa citesc. Dupa vreo citeva luni, cind lucrurile s-au mai li­nistit, mi-am dat seama ca uitasem sa mai deschid televizorul si am constatat cu sur­prindere ca acest lucru nu mi-a lipsit deloc. Internetul imi satisfacea, pe loc, ori­ce nevoie de informatie as fi avut, fara balastul cu care ma simteam in­car­ca­ta pe vremuri, atunci cind ma uitam la televizor (portia de reclame din timpul unui film sau portia de nonsensuri din timpul unui jurnal de stiri). In plus, mi s-a pa­rut mai intelept sa nu mai deschid aceasta cutie a Pandorei, tinind cont de stiri­le conform carora posturile de desene animate din România difuzeaza vio­lenta mai frecvent decit restul televiziunilor.


E adevarat, am mai putine subiecte de conversatie decit oa­menii care privesc in mod constant la TV si reusesc uneori sa fiu pri­vita ca un soi de mutant care nu e deloc la curent cu „rea­li­ta­ti­le romanesti': tu nu stii cine e omu cu laptopu de la Antena 1, pai pe ce lume traiesti? Sa vezi cum l-a facut ieri harcea-par­cea pe alde Plesu in emisiunea lu Gâdea… Ai vazut ce a zis a­sea­ra Dinescu despre Basescu la emisiunea lu Popescu cu Hu­rezeanu? Da ce parere ai de faza cu Gorbunov, cum care Gorbunov? Ma vad nevoita sa ridic din umeri si sa ascult po­ves­ti cu aceste personaje despre care am auzit, cel mult, pe YouTube, la fel cum despre misterioasa disparitie a Elodiei am ci­tit prima data pe un blog.

Vox populi
In ultima vreme, insa, nu mai sint deloc singura „rupta de rea­li­ta­­te'. Dupa furtunosii ani ‘90, in care ne uitam fascinati la orice se difuza pe micul ecran, devorind tone de seriale (recunosc cins­tit ca am urmarit cu sufletul la gura aventurile sclavei Isaura), acum, din ce in ce mai multi tineri refuza privitul la televizor. Chiar daca, in mod paradoxal, unii dintre ei sint jurnalisti sau luc­reaza in Comunicare. Renuntarea la televizor a fost, pentru mul­ti dintre ei un gest de independenta, din acelasi set cu mu­tatul de acasa.


Liana (31 de ani, PR Manager) isi aminteste: „Pa­rintii mei sint genul cu televizor in fiecare camera si mereu am avut o frica aproape irationala sa nu ajung si eu sa stau toa­ta duminica in casa, uitindu-ma la emisiuni italienesti-maraton. Exista o stare de lincezeala asociata cu uitatul la televizor ca­re nu mi-a placut niciodata si pe care am vrut s-o evit. Bunicii in­ca ma mai suspecteaza ca am trecut la vreun cult neoprotestant…'.

Sau, dimpotriva, nu televizorul in sine ar fi problema, ci in­to­xicarea cu stiri si divertisment de proasta calitate pe care o prac­­tica televiziunile generaliste din Romania. Anca (32 de a­ni, web designer) ar recoman­da televiziunile româ­nesti doar „ce­­lor care vor sa faca un stu­diu aprofundat despre mani­pu­la­rea maselor, rating fara limite si intoxicare cu mediocritate'.


Cu toate acestea, un raport INSOMAR arata ca peste 90% din populatia tarii se uita la televizor cel putin 3 ore pe zi, iar rata medie de penetrare a Internetului in banda larga in ta­ra noastra este de numai 9,8%, pe unul dintre ultimele locuri din Europa.

Asadar, migrarea de la TV inspre online, desi se con­tureaza ca un fenomen, este totusi abia la inceput…
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle