„A avea sau a nu avea copii“ – echivalentul lui to be or not to be pentru muritorii de rind. Fiindca nu e nevoie sa fii printul Danemarcei pentru ca viata ta sa fie teribil de complicata.
Inevitabil, orice cuplu ajunge, mai devreme sau mai tirziu, sa se loveasca de aceasta imposibila problema. Si asta e, din start, cam ciudat. Ce-o fi asa de complicat? La urma-urmelor, un copil e ceva normal, natural, sintem adulti si a trecut ceva vreme de cind credeam povestile cu baieteii iesiti din varza, cu copilasii adusi de barza sau alte legende cu fond lingvistic geto-dac. Acestea fiind zise, ce-o mai fi de discutat? Pai, nu mare lucru – am fi tentati sa spunem. Iar cei care si cred chestia asta risca sa ajunga foarte repede intr-o situatie in care si-ar dori ca legendele sa fie adevarate si sa poata minca numai barza pe varza ca sa-si razbune soarta cruda.
Planning familial
Doamne, iar chestia asta? Toata ziua, unde te-ntorci, cum nu esti putin atenta, la scoala sau in magazin sau la farmacie sau pe strada, apare cite cineva super-doct cu un prezervativ in mina si te face de ris strigind in gura mare dupa tine: „Domnisoara, v-ati luat pilula? Lucrurile nu stau chiar asa, dar poate ca n-ar fi rau ca cele scrise mai sus sa fie imaginea exacta a ceea ce se intimpla. Si asta pentru ca, desi toata lumea e informata, desi toata lumea stie foarte exact cu ce se maninca planning-ul, statisticile arata tot mai rau in fiecare zi.
Tot mai multe romance fac avorturi, tot mai multi copii sint abandonati de mame care nasc „din greseala, tot mai multe prietene de-ale tale, a-tot-stiutoare pina ieri, au astazi „surprize. In toata povestea asta dusmanul cel mai mare este o mentalitate pacatoasa care a inceput sa fie promovata ca dogma politica dupa 1965, si-a incheiat cariera prin 1990, dar isi pastreaza influenta si la generatiile care abia vedeau lumina zilei pe vremea cind politica de control al natalitatii isi dadea ultima suflare. Cert este ca in Romania anului 2011 este inca „rusinos – din punctul de vedere al educatorilor si parintilor – sa vorbesti despre asa-ceva: profesoare de biologie de 25 de ani rosesc impreuna cu elevii cind programa ajunge la lectia despre „reproducere iar adultii se hranesc cu legenda ca, la capitolul acesta, copiii lor stiu mai bine decit ei ce si cum. Asta pina cind copiii cu pricina ajung cifre in vreo statistica.
N-o sa te jignesc acum vorbindu-ti despre metodele contraceptive, despre care, nu-i asa, stii deja totul. Nu e nici momentul, nici locul, poate altadata. Pina atunci, daca, din intimplare mai sint citeva lucruri pe care nu le-ai aflat consultind un specialist (si nu ma refer aici la prietena ta care se pricepe la toate), exista suficient de multe locuri unde poti sa te informezi. Ce este important de retinut este faptul ca vorbim despre planificare familiala. Adica lucrurile trebuie sa se desfasoare exact asa cum le planuiesti chiar tu, iar aparitia unui copil nu are voie in nici un caz sa fie o surpriza sau o intimplare. Esti un adult si, daca lucrurile ies pe dos, nu poti da vina nici pe barza, nici pe varza.
Voi doi si…
Primul lucru care trebuie adus in discutie inainte de a hotari conceperea unui copil este soliditatea cuplului in care acesta ar urma sa apara. Felul in care arata relatia voastra este, din multe puncte de vedere, exact felul in care va arata adultul pe care va pregatiti sa-l propuneti lumii. Oricit ti-ar parea de savanta – sau superficiala – afirmatia de mai sus, ea nu face decit sa reflecte o realitate simpla, dar de multe ori neglijata.
E foarte greu de crezut ca un om care se formeaza intr-un mediu agitat si instabil va ajunge un adult echilibrat. S-au scris sute de carti despre nevoia copilului de a avea parte de o atmosfera familiala propice dezvoltarii sale emotionale. Ca sa intelegi ce inseamna asta, gindeste-te la faptul ca, pentru copil, totul e foarte nou, el nu are experiente anterioare la care sa se raporteze, orice lucru care tie ti se pare simplu si comun, pentru el e inedit si teribil de complicat.
Imagineaza-ti ca te-ai afla intr-un oras imens – gen New York –, complet strain, in care se vorbeste o limba pe care nu o cunosti, in care se scrie cu un alfabet pe care nu-l intelegi, in care totul, toate regulile, toate obiceiurile si normele de comportament sint stranii si neobisnuite. Si in acest balamuc exista maxim doua persoane cu care poti comunica si care te pot scoate la liman. Atit doar ca cei doi sint mult prea ocupati cu problemele existente intre ei ca sa mai aiba timp si de tine…
Exista o idee mult vehiculata care spune ca, atunci cind un cuplu are necazuri majore, aparitia unui copil ar putea duce la consolidarea relatiei. Uneori functioneaza. Si cind nu? E doar mult mai rau. La problemele deja existente se mai adauga una. Alta idee antipatica este aceea conform careia doua persoane care nu mai au nimic in comun se incapatineaza sa pastreze cuplul „de dragul copilului. De parca doi oameni care se detesta ar mai reusi vreodata sa convinga pe cineva ca sint indragostiti, iar copilul ar fi complet autist si n-ar reusi sa simta si sa inteleaga atmosfera tensionata din jur. Solutia pare a fi mai degraba varianta single mother, foarte la moda si care, oricum, ii face mai mult bine copilului decit o relatie falsa. Insa si in acest caz apar probleme. Mai ales aici e vorba de…
Bani si timp
O combinatie care, daca nu e bine gestionata, se poate dovedi catastrofala. Nu te amagi niciodata cu ideea ca „unde maninca doi mai e loc si de al treilea. S-ar putea sa constati ca, de unul singur, copilul face cit trei. Cheltuielile impuse de faptul ca cineva vi se impleticeste toata ziua printre picioare nu sint deloc neglijabile si, de obicei, fenomenul loveste cu maximum de forta chiar de la inceput.
Dupa noua luni in care v-ati epuizat economiile pe medici si tratamente de intretinere, o sa va treziti brusc ca aveti nevoie de un maldar de hainute, de o camera in plus, de mobila pentru camera cu pricina s. a. m. d. Consecinta directa si imediata este ca incepeti sa lucrati mult mai mult, pentru a putea acoperi cheltuielile. Asta daca nu vreti sa aveti un copil iritat de scutece intr-o perioada in care magazinele sint pline de Pampers, Libero si Huggies, un copil prost hranit desi rafturile debordeaza de vitamine, un copil care nu stie ce-i aia „calculator cind toti pustii vorbesc mai degraba despre ultimul „Age of Empires decit despre egalul Steaua-Dinamo.
Veti lucra mai mult, veti avea banii necesari si nu veti mai avea deloc timp. Iar copilul vostru va avea tot ce-i trebuie, mai putin parinti. Si numai Bud Bundy stia sa-si schimbe singur scutecele inca de la 3 luni…
Imi pare rau daca tot ce-i mai sus suna descurajant. Nu acesta era scopul. Important de retinut e un singur lucru: cind faci un copil va trebui sa tii cont de o sumedenie de lucruri pentru ca o imensa bucurie sa nu se transforme intr-o mare dezamagire. Trebuie sa impaci si barza si varza.
Arhiva revistei ELLE
Foto|: Shutterstock