Vesti bune de pe planeta (De Marius Chivu)

Dupa atatea dezastre, Marius Chivu crede ca a venit vremea vestilor imbucuratoare – si a strans pentru tine cele mai relevante noutati simpatice ale anului.

A fost o prima jumatate de an cumplita: suita de morti in randul artistilor (de la David Bowie la Abbas Kiarostami), actele de terorism de la Bruxelles, imigratia, actele publice de intoleranta, coruptia din sistemul medical, parlamentarii facandu-si de cap, primarii infractori, Brexit-ul, iar terorism la Istanbul, Bagdad…


Fiindca imi imaginez ca cititi revista in vacanta, departe de manifestarile lumii dezlantuite, sa luam o pauza de la realitatea asta indecenta si sa ne recapatam impreuna increderea in umanitate printr-o lista cu cateva dintre cele mai optimiste si memorabile realizari ale anului. Asadar:

In timp ce era vaccinata anti-cancer prima femeie din lume, a fost testata si o noua tehnica de implant cerebral care ajuta persoanele paralizate sa execute miscari pana acum imposibile; iar savantii au mai creat o microparticula umpluta cu oxigen care, injectata in sistemul circulator, te ajuta sa traiesti fara oxigen. Asta, poate, pentru cei 100.000 de pamanteni care s-au inscris pentru o calatorie doar dus in scopul colonizarii planetei Marte.


NASA tocmai a lasat la liber pentru descarcare aproape trei milioane de fotografii realizate din 1999 incoace cu celebrul termo-radiometru spatial ASTER, care in ultimul deceniu a reusit sa fotografieze, in detaliu, 99% din suprafata Terrei. Tot NASA a confirmat ca Pamantul are o noua luna, un asteroid numit 2016 HO3, care graviteaza pe o orbita neregulata, ceea ce il face sa danseze in spatiu la „doar 14 milioane de kilometri deasupra capetelor noastre.

Cercetatorii de la MIT au anuntat ca gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus, semn ca politicile climatice incep sa dea roade; iar satelitul Juno tocmai a intrat pe orbita lui Jupiter dupa o calatorie care a durat cinci ani.

Cu ajutorul imaginilor din satelit s-a descoperit in situl arheologic Petra un mega-monument al nabateenilor, o populatie care a trait cu doua secole i.Hr. Iar langa Angkor Wat, capitala Imperiului Khmer, s-au descoperit, tot cu o tehnica bazata pe scanare aeriana, orase stravechi intregi care asteapta sa fie dezgropate.


Nike a lansat pe piata Hyper-adapt 1.0, un model de incaltari sport high-tech ale caror sireturi se innoada singure. Doi ingineri de software au inventat un robotel care face cubul Rubik in 1,2 secunde; iar alti ingineri au realizat o urna funerara biodegradabila care, introdusa intr-un suport special, creste un copacel chiar din cenusa celui drag. Si ceva mai vesel si mai putin simbolic: Mini Cooper a lansat un prototip de masina care-si schimba culoarea printr-o simpla apasare de buton.

In timp ce, cu ajutorul unei mini-camere de filmat, biologii i-au surprins pe delfini cum se drogheaza sugand un peste-abur (puffer fish) pe care si-l pasau intre ei, orasul Melbourne a interzis folosirea animalelor exotice la circ, iar Noua Zeelanda a recunoscut, prin lege, statutul de fiinta simtitoare al tuturor animalelor, ceea ce face din orice abuz uman asupra necuvantatoarelor o infractiune pedepsita prin lege.


Un tanar din Oregon a obtinut, intamplator, un nou pigment albastru denumit YinMn Blue, cu calitati chimice remarcabile: spre deosebire de Prussian Blue si de Cobalt Blue, acesta nu elimina cianura, reflecta lumina infrarosie si este mai durabil, ceea ce il face perfect pentru restaurarea picturilor stravechi. Apropo de cianura, Rosia Montana a fost inclusa in Lista Indicativa pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Mircea Cartarescu a primit Premiul „Gregor von Rezzori la Florenta si a fost nominalizat si pentru Premiul Strega Europeo; iar Cristian Mungiu a fost invitat sa faca parte din Academia Americana de Film.


Daca urmariti Facebook-ul, iata cateva conturi care-mi plac: contul Parcului Natural Vacaresti – fotografiile sunt splendide!; contul fotografului Marin Giurgiu – unde puteti face tururi virtuale in biserici vechi din tara; Daraveri de Boieri – umor postmodern, care mixeaza istoria, cultura populara si limbajul vechi; contul Literature is my Utopia – citate literare bine alese; contul Alt DEX – dictionar de cuvinte inventate, dar necesare, adaptate noilor realitati (gen „flanus – persoana care poarta sosete la sandale; sau „lameu – barbat care se rade pe piept si pe picioare); contul People are Awesome – clipuri cu realizari fizice incredibile ale oamenilor.


Daca va place Instagramul, descarcati INFLTR de pe www.infiltr.com, dar, mai ales, intrati pe conturile artistilor Sammy Slabbinck (colajist suprarealist), PetitesLuxures (grafician porno), Dean West (pictor-fotograf), Robert Clark (fotograf naturist) sau Archello (arhitecturi speciale).

De pe www.archive.org/details/davidwnivenjazz puteti descarca 637 de gigabiti de jazz gratuit din perioada 1921-1991; iar de pe www.nypl.org/locations/lpa –
peste 500 de partituri in manuscris ale unor Mozart, Chopin, Bach. Trupa Metallica este noua imagine a casei Brioni, intr-un shooting realizat de Zackery Michael; iar Red Hot Chili Peppers au scos un album nou, pe care se afla un cantec numit „Hunter cu aceste doua versuri imprumutate parca din poezia lui Emil Brumaru: „Time just gets its way / Strawberries left to decay.


Acestea fiind zise, nu fiti niste capsuni lasate la soare! Aplicati lotiune sau cititi revista la umbra.

Marius Chivu poate fi urmarit si pe pagina de autor de pe Facebook.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle