Vei obține exact contrariul! Tipuri de afirmații pozitive cu efect distructiv în cuplu

Ești convinsă că îți vor fi de mare folos, dar aceste afirmații pozitive întrețin tipare negative de gândire și comportament.

Ai informații despre afirmațiile pozitive și poate că le-ai folosit atunci când te copleșeau stările anxioase sau depresive. Aceste afirmații pozitive au funcționat ca strategii de coping în care ai normalizat tristețea, anxietatea, că uneori aceste emoții te vizitează, dar nu rămân cu tine pe termen nedefinit și nici nu reprezintă o definiție a ta ca individ, identitatea ta. Că experimentezi doar o stare mai amplă de activare, că senzațiile acelea fizice nu sunt periculoase, ai mai trecut prin asta și ai văzut că nu ai pățit nimic. Afirmațiile pozitive te-au ajutat și când încrederea în forțele proprii schiopăta.


Ai înlocuit astfel mesajele critice pe care ți le livra vocea ta critică, cu mesaje mult mai blânde, încărcate de acceptare și iubire, poate chiar laude sau vorbe bune pe care ți-ai fi dorit mult să le auzi când erai mică. Și cumva ai devenit tu pentru tine un părinte suficient de bun, mai bun decât au putut să fie părinții tăi. Folosind aceeași rețetă te-ai dus către zona de cuplu, dorind să te programezi mental pentru mai multă stabilitate și satisfacție. Însă în funcție de formularea afirmațiilor pozitive se pot naște capcane relaționale.


Partenerul meu mă iubește necondiționat

Ei bine, necondiționat ar trebui să te iubească doar părinții, face parte din fișa postului de părinte. În ceea ce privește relațiile de cuplu, de prietenie, discutăm despre un schimb, despre un contract relațional în care îmi dai și îți dau. Credința aceasta legată de iubirea necondiționată în cuplu poate crea premisele lipsei de control a impulsurilor, indisciplinei și neasumarea responsabilității în relație. Pot și mă comport cât de rău posibil, nu pun filtru, deoarece celălalt trebuie să mă iubească necondiționat. Ba chiar îl poți provoca să demonstreze iubirea necondiționată prin comportamente lipsite de respect, afecțiune.

Partenerul meu mă tratează ca pe o regină

Ajută să vezi și ce face bun partenerul, nu doar când greșește. În aceleași timp creează așteptări de comportament foarte ridicate, nerealiste, în care partenerul trebuie să livreze mereu la cel mai înalt nivel, indiferent dacă se simte rău, a avut o zi proastă sau abia ce v-ați certat și încă e foarte supărat, nu se poate conecta chiar acum la tine. Regina se pune pe piedestal și fiind doar ea acolo, iar celălalt desigur pe o treaptă inferioară, se conturează o distanță emoțională sau eticheta superiorității.


Partenerul meu îmi este alături întotdeauna

Și ce mare va fi dezamăgirea când această suprageneralizare de întotdeauna se va transforma în uneori, iar tu vei avea senzația că ești singură, că el nu ține cont de nevoile tale. Este exclusă negocierea sau ancorarea în realitate. Brene Brown spunea că în cuplu nu dăm 50%-50%, uneori un partener dă 20% celălalt 80%, sau 40% cu 60%. Este un joc al echilibrării, adaptării, armonizării și susținerii reciproce. De asemenea, sunt situații cu importanță mică, medie și mare, și poți cântări cum și când îți este alături partenerul, ce e cu adevărat semnificativ pentru tine.


Văd doar bine în relația mea

Ok, poate că nu vrei să te mai concentrezi pe faptul că lasă șosetele lângă canapea și nu pune capacul pastei de dinți. Vei spune că nu mai vrei certuri din situații minore. Să te concentrezi voluntar doar pe bine creează ochelari de cal și ignorarea comportamentelor negative ce pot surclasa cu succes acel bine. În plus, ignorând acele comportamente nu ceri, nu pui limite și nu creezi premisele corecției lor. Asta dacă partenerul este dispus să corecteze ceva ce te rănește.


Problemele sunt oportunități de creștere

Și dacă este o afirmație pozitivă la nivel individual există lucruri care se află în controlul tău, lucruri care nu se află în controlul tău, iar pentru acest ultim aspect oare cum poți accepta ce nu poți controla? Deci și individual sunt nuanțe. La nivel relațional creșterea relației se face în doi. Nu poți dezvolta și nu poți repara de una singură o relație. Minusul afirmației este că poți avea tendința să-ți sufleci mânecile și să faci tu singură toată munca. Până nu mai poți.


Citește și:
Cum să setezi corect intențiile care îți vor influența pozitiv viața amoroasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle