Unicef a realizat o serie emotionanta de filmulete antidiscriminare – trebuie sa le urmaresti

„Discriminarea” sau „a fi discriminat” nu are o insemnatate prea mare pentru multi dintre noi, care nu ne confruntam cu acest lucru in viata de zi cu zi.

Ce inseamna sa fii discriminat? Probabil ca marea majoritate a persoanelor care citesc acest text nu au simtit vreodata acest lucru. Ne este greu sa ne dam seama cum se simte o persoana discriminata si, de fapt, nici nu avem cunostinta despre toate lucrurile gresite care se intampla in viata de zi cu zi.


Unicef a realizat o serie emotionanta de filmulete antidiscriminare – trei filme scurte de tip docu-drama, care isi propun sa creasca nivelul de constientizare asupra acestei probleme, care se intampla mai des decat am crede.

Regizorul Marius Olteanu a reusit sa realizeze trei video-uri extrem de autentice, in care viata reala este transpusa perfect, si care reusesc sa transmita emotii si trairi cat se poate de veridice. Am stat de vorba cu Marius Olteanu si i-am pus cateva intrebari despre aceste cazuri, dar si despre ce se poate face pentru a stopa discriminarea rasiala.


ELLE: De unde a venit inspiratia pentru scenariile filmelor scurte? Sunt bazate pe cazuri reale?

Marius Olteanu: Cele trei filme realizate in colaborare cu UNICEF pornesc de la trei cazuri reale, raportate si rezolvate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Aceasta rezolvare a putut avea loc tocmai pentru ca oamenii nu s-au complacut, nu au acceptat ca fiind normala o situatie care ii defavoriza pe nedrept. Am dorit sa vorbim despre ce s-a intamplat tocmai pentru a putea face cat mai multa lume sa inteleaga ca resemnarea si acceptarea nu schimba nimic in bine.

ELLE: Situatiile par dramatizate, insa sunt cat se poate de reale, situatii cu care membrii comunitatii rome se confrunta frecvent?

Marius Olteanu: Situatiile sunt reale – eu am scris si scenariile si am incercat sa urmaresc cat mai indeaproape ceea ce s-a intamplat cu adevarat. In plus, acolo unde a fost posibil, am folosit actori neprofesionisti, de etnie roma, care s-au confruntat la randul lor cu situatii similare. Povestile acestora au venit sa completeze si sa imbogateasca serios filmele, atat la nivel de situatie, cat si de dialog.


ELLE: Cum au fost primite aceste filmulete la TIFF?

Marius Olteanu: Primirea la TIFF a fost neasteptat de buna. Decizia festivalului si a lui Tudor Giurgiu de a include filmele a fost certificata de prezenta oamenilor la proiectie – au fost peste 500, unii dintre ei urmarind filmele din picioare, de pe hol, de unde s-a putut, si reactionand emotional foarte puternic la ce vedeau. Ecourile s-au simtit si in zilele urmatoare, in care am fost oprit de catre unii dintre cei care vazusera filmele pentru a le mai da detalii despre povestile din filme, pentru a imi spune ce cred. M-au bucurat mult aceste reactii.


ELLE: Ce putem face noi astfel incat comunitatea roma sa se confrunte cu cat mai putine situatii de discriminare?

Marius Olteanu: Primul lucru pe care il putem face este sa observam si sa intelegem ca oricare dintre noi poate discrimina, cateodata chiar sub scutul unor bune intentii. Odata ce stim acest lucru si suntem atenti la efectul actiunilor noastre si ale celorlalti, putem face ceva. Niciun om nu trebuie discriminat din cauza unor aspecte de care nu este responsabil sau pe care nu le poate schimba, niciun om nu trebuie judecat si tratat pe baza unor clisee ori generalizari. Daca aceste lucruri sunt intelese si interiorizate, fiecare il va trata pe celalalt asa cum isi doreste sa fie tratat/tratata.


ELLE: A fost un proiect singular sau aveti de gand sa il continuati sub o alta forma?

Marius Olteanu: Discriminarea este un subiect care ma intereseaza. Nu intamplator, in filmul meu de debut in lung metraj, Scor Alb, pe care urmeaza sa il filmez in toamna aceasta, discriminarea revine ca o tema mai subtila – judecarea oamenilor fara copii de catre cei aflati la adapostul unei familii perfecte’. Pe fondul discutiilor despre familia traditionala si al modificarii Constitutiei, aceasta forma de discriminare pare, din pacate, mai actuala ca oricand.
Urmareste cele trei scurte video-uri, toate inspirate din cazuri reale. Te vor emotiona si te vor face sa iti pui intrebarea: „ce putem face pentru a ne asigura ca lucrurile se opresc acum si aici?’.


Scoala

O scoala din Romania primeste 47 de cereri de inscriere la clasa I. Directoarea infiinteaza o clasa separata pentru romi si o aloca unei invatatoare tinere, apoi transforma o magazie in sala de clasa. Parintii fac plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Spital

Lista de asteptare la medicul ginecolog e lunga. Unele paciente sunt amanate in favoarea altora. O femeie de etnie roma, insarcinata, este ignorata zile la rand si examinata dupa mari insistente. Femeia face plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).


Gradinita

O fetita de etnie roma cu o dizabilitate minora e data afara de la gradinita. Directoarea spune ca nu s-a integrat desi fetita are prieteni si face progrese. Bunica face plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle