Unesc cuplul și îl fac foarte rezistent. Tipuri de nevoi emoționale care, împlinite, sunt un veritabil ciment în relație

Pentru o relație sănătoasă și de lungă durată e necesar să puneți în practică anumite comportamente care împlinesc nevoi emoționale esențiale.

Unesc cuplul și îl fac foarte rezistent. Tipuri de nevoi emoționale care, împlinite, sunt un veritabil ciment în relație

Atât femeile cât și bărbații au nevoie de împlinirea anumitor nevoi emoționale, prezente indiferent de vârstă, statut social sau pregătire. Uneori suntem mai în contact cu ele, alteori mai puțin, dar asta nu le face să dispară. Iar dacă îți dorești o relație de cuplu de calitate e important să le acorzi în întregime atenția ta.

Nu sunt prea mult pentru tine

Invalidările de tipul exagerezi, ești prea dramatică, ți se pare, ești greu de gestionat… sunt în final foarte dureroase. În cuplu îți dă un sentiment de siguranță faptul că sentimentele tale nu sunt prea mult pentru celălalt, și ca atare nu trebuie să îți înghiți tristețea, frustrarea, dezamăgirea și poți vorbi despre ele.

Să fiu auzită

Este o continuare a celor de mai sus. Te simți auzită, văzută de către partenerul tău. Este dispus să fie atent la tine, nu să schimbe subiectul când nu îi convine ceva sau să-l intereseze doar ceea ce spune el.

Să știu că sunt apreciată

Nimic din ce fac nu este bine sau suficient pentru tine. Sună cunoscut? Senzația aceea că nu performezi îndeajuns de bine, indiferent de subiect, este extrem de apăsătoare. Ai nevoie să știi că el te apreciază și pentru el ești suficient de bună. Să simți că te validează și te valorizează ca persoană.

Să știu că ai încredere în mine

Asta nu se rezumă doar la infidelitate, ci la încrederea într-o decizie, într-o alegere, în capacitățiile proprii. Încredere în tine ca om, ca individ.

Să mă simt dorită

Probabil că prima dată îți vine în minte dorința sexuală. Dar se poate ca sexul să se întâmple constant, și, cu toate astea, să nu te simți dorită. E vorba despre a face parte din viața celuilalt, a face activități împreună care nu au legătură cu sexualitatea și dormitorul.

Să știu că mă pot baza pe tine

Nu degeaba există în jurăminte fragmentul acela cu la bine și la greu. Pentru că mai devreme sau mai târziu în orice cuplu unul dintre parteneri poate trece prin momente dificile, avea o problemă, și ai nevoie punctual de sprijinul și ajutorul celuilalt. Să te simți singur în doi este extrem de neplăcut.

Să știu că te deschizi în fața mea

Este foarte neplăcut ca intimitatea emoțională să vină numai dintr-o singură direcție. De fapt nici nu se construiește dacă doar unul singur este deschis, iar celălalt este înconjurat de un zid impenetrabil.

Să mă simt acceptată

De multe ori în relații unul încearcă să îl schimbe pe celălalt după propria construcție imaginară a partenerului perfect. Ca atare nu te simți acceptată pentru cine ești tu cu adevărat și ai pe umeri o presiune imensă de a te transforma în funcție de idealul proiectat de partener asupra ta.

Să știu că putem evolua împreună

Rolul cuplului este de a crea spațiul hrănitor pentru evoluția individuală și evoluția împreună, ca și relație. E dureros să nu fi încurajat, să ți se pună restricții, piedici atunci când ai un vis, un obiectiv. Să ai senzația că ești ținut pe loc, nu ești lăsat să crești.

Citește și:
Partenerul tău îți spune că iei totul prea personal? Dovezi că are dreptate

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle