Uneori, la interviul de angajare tacerea este de aur

Gata, te-ai hotarat: iti cauti un nou job. Trimiti CV-uri si scrisori de intentie, mergi la interviuri. Si, pentru ca prima impresie conteaza, iei in calcul ca trebuie sa stii cum sa vorbesti cu intervievatorul. Insa, de cele mai multe ori, trebuie sa stii si cand sa te opresti...

Toata lumea iti spune ce e bine sa faci. Fie ca e vorba de o scrisoare de intentie, de redactarea unui CV sau de prezenta la un interviu de angajare. Stii (cel putin in teorie) ce trebuie sa spui despre tine. Ai raspunsurile bine „exersate’ de acasa. Asta iti folo­seste insa doar atunci cind exista intrebari. Ce te faci daca intrebarea e inlocuita de un lung moment de tacere? Il ignori, il depa­sesti cu diplomatie sau te repezi sa-l umpli cu povestiri inutile despre cit de ingrozitor e traficul in oras?


„Sa stii ce sa spui e foarte important. Dar sa stii unde sa te opresti e vital. Cei mai multi candidati se emotio­nea­za atit de tare in timpul unui interviu incit incep sa devina mai vorbareti decit e necesar. Daca apare o pauza in conversatie, se pierd si ofera tot felul de informatii neconcludente despre ei sau despre experienta lor‘, arata statisticile americane de pe site-ul careerbuilder.com. Asa ca i-am intrebat si noi pe specialistii in resurse umane ce… nu trebuie sa spui intr-un CV sau cind trebuie sa taci in timpul unui interviu.


Nu ne intereseaza ca iti place shopping-ul…

…cel putin daca nu te angajezi ca stilist personal al vreunei vedete. Asta e clar. In­sa, fara a fi scurta si seaca, „autoprezen­tarea’ trebuie sa fie… atractiva. „Scrisoarea de intentie nu e o autobiografie, asa ca evi­tati folosirea excesiva a pronumelui «eu». O scrisoare de intentie e mai degraba ca un flyer. Trebuie sa fie convingatoare si sa ofere motivul principal pentru care trebuie sa fii chemata la interviu’, spun specialistii in resurse umane. „La interviu te afli fata in fata cu persoana care ar putea sa-ti decida viitorul. Sigur ca incerci sa te prezinti intr-o lumina favorabila. Pina aici totul e bine. Chiar asta si trebuie sa faci. Atunci cind incepi sa exagerezi si insisti ca tu esti un fel de „super-person’, ca­re nu numai ca nu poate gresi vreodata, dar se si pricepe la toate, atunci te afli pe un drum gresit’.


Ce greseli fac candidatii atunci cind trimit o scrisoare de intentie? Scrisoarea de intentie nu e un document obligatoriu. Daca totusi o scrii, evita caracterizarile sablonarde: frazele «sint o persoana dina­mica si imi place munca in echi­pa» sau «sint o persoana sociabila si un bun organizator» se intilnesc aproape in toate scri­sorile de intentie. Si apoi, sa fim sinceri, citi dintre noi intrunesc in mod real toate aceste calitati?. „Nu va pier­deti in detalii! Formulati-va scrisoarea de intentie in fraze cit mai scurte, eloc­vente, precise. Nu va laudati peste masura – s-ar putea sa vi se ceara sa faceti ceea ce v-ati laudat si deja asta poate sa insemne o colaborare ince­puta cu stingul’, spun specialistii. „Nu ar trebui sa dai amanunte private: nu intereseaza pe multa lume ce hobby-uri ai tu, daca mergi la pescuit sau iei lectii de balet’, subliniaza ei.


Si, pentru ca in zilele noastre activitatea de recrutare s-a mutat pe web, iar CV-urile si scrisorile de intentie ajung la potentialii angajatori prin intermediul e-mail-ului, ame­ricanii (da, din nou ei au dat tonul) au inventat „netiquette’, un cod de „bune maniere al conversatiei electronice’. Asadar, cind e vorba de o conversatie directa, ajuta sa spui „te rog’ si „multumesc’.

Ce te faci in ca­zul comunicarii pe mail? Inainte de a trimi­te mesajul, recititi-l si corectati-l! O scrisoare traditionala poate lasa impresia de oficial, fiind tiparita pe o hirtie de calitate. Acest lucru este imposibil de realizat cu un mesaj electronic, dar trebuie sa va asigurati ca mesajul dumneavoastra transmite semna­lele corecte.


„Da­ca ne referim la un dialog pe e-mail, fara a fi vorba doar de procesul de recrutare, o mare greseala de politete este scrie­rea incorecta a numelui interlocutorului. Si, chiar daca esti emotionata, ai de asemenea grija sa nu dai niciodata date de contact incorecte!’, spun specialistii. „Una dintre cele mai importante greseli consta in bombardarea angajatorului cu mesaje legate de in­ten­tiile tale pen­tru acel post si trimiterea repetata pe e-mail a CV-ului sau a scrisorii de intentie‘, apreciaza consultantul hr-romania.ro. Mai mult decit atit: nu scrie cu majuscule – e ca si cum ai tipa la interlocutor –, nu trimite mai multe copii ale mesajului, ai grija ca mail-ul tau sa nu fie virusat si… incearca sa trimiti CV-ul de pe o adresa normala: kokybear@hotmail.com nu suna foarte bine intr-o cerere de aplicare.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle