Simți că nu ești pregătită să faci psihoterapie? Iată cum să te ajuți singură, fără să mergi la psiholog! Câteva sugestii utile.
Te întrebi cum să te ajuți singură, dar și ce se întâmplă în cabinetul psihologului? Psihoterapia e un întreg proces. Iar pentru a obține schimbări e important să le vrei și să fii dispusă să lucrezi în acest sens. Vor fi ședințe care te vor răscoli și va durea teribil. Ședințe în urma cărora simți că ai cucerit universul și ai o incredibilă stare de bine. Dar poate nu e încă momentul pentru tine. Fie că va veni sau nu, până atunci iată câteva modalități prin care să te ajuți singură, fără să mergi la psiholog.
Din fericire piața materialelor de dezvoltare personală pur și simplu a explodat și este într-o continuă creștere. Librăriile sunt pline de cărți de dezvoltare personală și psihologie, scrise pe înțelesul tuturor. Pe Youtube găsești diverse conferințe, prelegeri pe teme de cuplu, parenting, sex, dependențe etc. Câteva nume sonore sunt Gabor Mate, Esther Perel, John Gottman. Iar mulți specialiști locali organizează ateliere de câteva ore accesibile ca preț și ca informație. Rămâne doar să selectezi domeniul care te interesează pe tine și să te apuci de citit. Multe cărți furnizează și exerciții pe care le poți face singură, fără îndrumarea unui psiholog. Cum să-ți reinventezi viața, de la editura Trei, se află printre acele lecturi fabuloase.
Psihologii, psihoterapeuții au și ei pagini de Instagram, Facebook, site-uri personale. Iar conținutul postat include și articole foarte interesante, teme punctuale care ne ating emoțional. Selectează-ți favoriții și urmărește-i constant. Cel puțin așa vei afla că informația oferită are validarea unui specialist și un substrat științific.
Oamenii nu sunt făcuți să fie singuri. Suntem animale sociale, cu nevoi emoționale multiple. Cum să te ajuți singură, fără să mergi la psiholog? În primul rând creează-ți un cerc de prieteni în care ai încredere, pe care te poți baza, de care te simți apreciată și iubită. Ține legătura cu familia din care provii. Hrănește relațiile semnificative și împlinitoare pentru tine, întâlnește-te cât se poate de des cu oamenii dragi ție. Singurătatea te macină pe interior și este foarte dureroasă.
O minte sănătoasă într-un corp sănătos! Proverbul acesta conține mult adevăr. Mănâncă sănătos, fă sport, evită excesele, dormi noaptea suficient. Ieși în aer liber, plimbă-te, oferă-ți odihnă când simți că ai bateriile descărcate. Mergi la medic o dată pe an și monitorizează-ți prin analize starea de sănătate.
Cu prietenele tale vorbești frumos. Le asculți când au nevoie, ești înțelegătoare, flexibilă, nu pui presiune pe ele. Ești blândă, generoasă în emoții pozitive. Cum ar fi să faci asta și cu tine? Întotdeauna îți respecți cuvântul în relația cu cei din jur, iar ei treptat au căpătat mare încredere în tine. Dovedește-ți și ție că te poți baza pe tine, că îți respecți promisiunile pe care ți le faci.
Notează în fiecare seară trei lucruri pentru care ești recunoscătoare. Ai avut o experiență frumoasă, o realizare? Scrie rezumatul poveștii, emoțiile simțite și pune hârtia într-un borcan mai mare. De câte ori ești tristă, ai senzația că nu-ți iese nimic, desfă Borcanul realizărilor mele și citește cât mai multe bilețele. Starea de spirit ți se va îmbunătăți.
Foto: PR