Un film despre menstruație a luat un Oscar

Nu-mi vine să cred că un film despre menstruație ia un Oscar, a zis una dintre producătoarele proiectului Period. End of Sentence pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles.

Un film despre menstruație tocmai ce și-a adjudecat Oscarul pentru cel mai bun documentar scurt, și e musai să îl vezi ca să îți dai seama cât de important este simplul fapt că un astfel de film a fost făcut. Period. End of Sentence este un film despre stigma cu care este asociată menstruația în satele din India, o parte a lumii în care marea majoritate a femeilor încă nu are parte de nici un fel de educație legată de sănătatea reproductivă, dar nici de absorbante sau alte produse sanitare care le-ar face viața mai confortabilă fetelor și femeilor.


Iar dacă îți zici că nu e nimic interesant într-un astfel de film despre menstruație, poate că nu strică să arunc și un spoiler trist – cum ar fi faptul că acolo fetele încetează să mai meargă la școală din cauze lipsei de produse sanitare care să le ajute să treacă cu demnitate printr-o menstruație.

Practic, Period. End of Sentence spune povestea unui grup de femei dintr-o comunitate de lângă Delhi, care încearcă să înlăture tabuurile și stigma din jurul menstruației și care încep, cu ceva ajutor din exterior, să își manufactureze propriile absorbante, pe care apoi încearcă să le și vândă. Inițiat de niște elevi din Statele Unite, The Pad Project este o inițiativă care le livrează femeilor o mașină rudimentară care poate face absorbante – dându-le astfel ocazia femeilor nu doar să fie protejate în timpul menstruației, dar și să câștige niște bani din treaba asta, și ca atare o doză de foarte necesară independență financiară.


Ce e interesant de văzut în acest film despre menstruație este și faptul că aproape nimeni dintre cei întrebați, de la adolescente la bărbați în toată firea și la femei în vârstă, nu știe ce este menstruația, de unde vine și care este scopul ei. Fără astfel de informații elementare, este lesne de înțeles că menstruația continuă să fie privită drept un lucru murdar, scârbos și rușinos. Și, cum se întâmplă cu astfel de lucruri, menstruația (sau mai bine zis percepția asupra ei) ajunge să le împiedice pe femei să intre în temple, să meargă la școală și tot așa.

Dacă crezi, însă, că doar în India menstruația este un așa mare tabu, află că până și soarta acestui film despre menstruație a fost afectată de stigmă. The Hollywood Reporter a publicat săptămâna trecută, înainte de gala premiilor Oscar, știrea că un membru al Academiei Americane de Film ar fi declarat, chiar pe fișa de vot: „Nu voi vota pentru Period. End of Sentence. E un film bine făcut, dar este despre femei cărora le vine menstruația și nu cred că vreun bărbat va vota pentru acest film, pentru că subiectul e scârbos pentru bărbați.'


Se pare, însă, că suficienți membri ai Academiei nu au fost atât de sensibili și au acordat votul acestui necesar film despre menstruație, astfel încât mini-documentarul realizat de Rayka Zehtabchi și Melissa Berton să câștige Oscarul. Una dintre cele două plângea când a urcat pe scenă să își ridice trofeul. „Și nu pentru că mi-a venit menstruația', a glumit ea, făcând o aluzie la presupunerea misogină că femeile sunt emotive și iraționale, guvernate de hormoni, în timpul menstruației.


„Nu pot să cred că un film despre menstruație a câștigat un Oscar!', a mai spus Rayka Zehtabchi. Dar e foarte bine că a făcut-o. Pentru că un astfel de premiu aduce multă vizibilitate unui proiect precum thepadproject.org, la care poți foarte bine să contribui și tu, ca să asiguri demnitate femeilor care nu au acces la produse igienice în timpul menstruației. Desigur, nu doar în India există astfel de femei. Poți să le ajuți pe femeile din România care nu își permit absorbante să le obțină prin intermediul inițiativei Pe Stop, despre care am mai scris și vorbit în ELLE.


Cât despre celebrul film despre menstruație, Period. End of Sentence este deja pe Netflix. Îți va lua doar o jumătate de oră să te convingi că și-a meritat Oscarul, dar și să te lămurești că mai e nevoie de multă muncă pentru ca toate femeile să fie egale… în fața menstruației.

Citește și:
Sala de bal, o poveste despre nebunie și iubire

Foto: Netflix

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle