Daca nu stiai, in timpul unui interviu felul in care te comporti este foarte important pentru decizia angajatorului. Acesta este atent la raspunsurile pe care le oferi, in timp ce limbajul corpului ofera indicii in privinta personalitatii tale.
Pentru a te descurca si in privinta acestui aspect la interviuri ti-am pregatit in continuare 7 sfaturi care te pot ajuta sa obtii job-ul dorit:
Daca ajungi mai devreme la interviu, mergi mai intai la toaleta si incalzeste-ti mainile, fie sub apa calda, fie la uscatorul de maini. Mainile calde, uscate, inspira incredere in sine, in timp ce mainile reci, umede, arata nelinistea, emotiile. Sa te pregatesti de la inceput te va ajuta sa te calmezi si sa te concentrezi mai bine.
Sa imiti miscarile si gesturile persoanei care te intervieveaza poate arata ca sunteti pe aceeasi unda. Desigur nu trebuie sa faci fiecare miscare, ar fi putin ciudat, insa, de exemplu, daca el isi atinge nasul cu mana stanga, tu iti poti atinge fata cu mana dreapta.
S-ar putea sa iti doresti sa raspunzi imediat la fiecare intrebare, insa nu-ti fie teama sa iti oferi cateva secunde pentru a te gandi mai bine. Raspunsul tau va fi mai bine elaborat si vei parea mai increzatoare in fata angajatorului. Acest lucru comunica oamenilor ca iti cunosti potentialul si ca ce ai de spus merita asteptarea.
Un obicei nervos, cum ar fi de exemplu joaca cu pixul sau cu degetele poate crea o impresie gresita intervievatorului. Evita incrucisarea bratelor deoarece pare ca te inchizi in tine si nu esti dispusa sa intelegi. Totodata nu te framanta prea mult. Asta il va face pe intervievator sa se simta inconfortabil, deoarece va observa ca esti nelinistita.
Incearca sa iti dai seama ce lucruri ai in comun cu angajatorul pentru a crea o conexiune personala care te va face mai placuta si mai greu de uitat. Complimenteaza subtil intrebarile sau trasaturile personalitatii celui care te intervieveaza.
Este recomandat sa iti imaginezi interviul cu cateva zile inainte. Repeta ce ai vrea sa spui si incearca sa intri in acea stare potrivita pentru interviu. In acest mod te vei descurca mai bine atunci cand va fi cazul. De exemplu, daca din cauza emotiilor spui primul lucru care iti trece prin minte, o pregatire inainte de interviu te va ajuta sa te concentrezi mai bine.
Limbajul corpului iti poate oferi un feedback important despre cum decurge interviul daca inveti sa citesti cum trebuie semnele. De exemplu, daca persoana de la interviu se uita in ochii tai pentru o durata mai mare este posibil sa isi doreasca sa ii oferi un raspuns mai elaborat.
Text: Georgiana Livadaru
Foto: PR