Tot ce trebuie sa stii despre scandalul #OscarsSoWhite

Daca nu ai fost in vacanta in ultimele saptamani, complet rupta de internet si de temele de discutie pe care acesta le intretine, poate ca nu ai idee ca exista un nou scandal la Hollywood. Tocmai de aceea ne-am pregatit sa iti dam de gandit – iata despre ce este vorba cu povestea #OscarsSoWhite.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

In fiecare an, toata lumea sta cu sufletul la gura ca sa vada cine sunt nominalizatii la marile premii ale Academiei Americane de Film. Sigur, faptul ca aceste premii sunt complet politice, comerciale si oarecum irelevante (mai ales pentru cineastii isi propun sa faca ceva mai mult decat filme cu succes de casa) nu conteaza. Noi toti asteptam sa vedem care sunt nominalizatii, pentru ca astfel de cladim un sistem de valori conform caruia judecam, ulterior, dozele de entertainment pe care le servim.

Dupa ce, anul trecut, niciun actor de culoare nu a fost nominalizat, a luat nastere o miscare. Si un hashtag – #OscarsSoWhite, care protesta fata de decizia Academiei de a nominaliza 20 de persoane albe pentru premiile pentru cei mai buni actori (asta in conditiile in care filmul de succes Selma, regizat de Ava DuVernay, a fost ignorat aproape complet). Anul acesta, situatia s-a repetat. Numai ca, de data aceasta, predictiile publicatiilor de specialitate dadeau drept aproape sigure cateva nominalizari pentru persoane de culoare si pentru filme care vorbesc despre aceste persoane.

Cei ignorati, pe scurt, sunt actorii Idris Elba (din Beasts of No Nation), Michael B. Jordan (din pelicula Creed, pentru care totusi Sylvester Stallone a primit o nominalizare), Will Smith (pentru Concussion) si filmul Straight Outta Compton (care a primit, totusi, o nominalizare pentru echipa de scenaristi).

Imediat ce nominalizarile au fost anuntate, Jada Pinkett Smith, actrita si sotia lui Will Smith, a anuntat ca va boicota ceremonia de premiere. La fel a facut si regizorul Spike Lee. Dupa asta, miscarea a inceput sa prinda avant, asa ca presedinta Academiei, intamplator o femeie de culoare, Cheryl Boone Isaacs, a anuntat ca este dezamagita de nominalizarile de anul acesta. „Ceea ce nu inseamna ca desconsider filmele care au fost nominalizate. A fost un an minunat pentru film, dar nu stii niciodata ce va aparea pe foaia de hartie (cu nominalizari) pana nu o vezi.'

In schimb, s-au trezit altii sa comenteze asupra boicotului despre care iti povesteam mai sus. Charlotte Rampling, nominalizata pentru rolul din 45 Years, a declarat ca „este posibil ca actorii de culoare sa nu fi meritat sa ajunga pe lista.' Si a continuat spunand ca astfel de initiative sunt rasiste fata de caucazieni. Fie ca declaratiile actritei au fost menite sa ii pledeze cauza proprie in ochii votantilor din Academie sau nu, cert este ca foarte multi oameni sunt suparati in acest moment pe Charlotte Rampling. Ei i-a urmat Michael Caine, care a declarat, in aceeasi directie, ca e nevoie de rabdare ca sa castigi un Oscar.

In schimb, sunt o multime de altii care sustin cauza #OscarsSoWhite. Printre ei, Mark Ruffalo, nominalizat si el anul acesta pentru Spotlight, a cerut sustinerea actorilor de etnii felurite de catre Academie. Brie Larson, George Clooney, Viola Davis, Reese Witherspoon, Whoopi Goldberg au vorbit, si ei, despre acest subiect.

Intre timp, Rampling a afirmat ca vorbele sale au fost scoase din context. Iar Academia a anuntat schimbari – planurile presedintei sunt ca, pana in 2020, sa dubleze numarul votantilor care fac parte din categoriile despre care se spune ca sunt discriminate. Un plan care pare bun, pe hartie.

Despre ce este vorba cu adevarat in aceasta controversa, insa? Despre aceleasi lucruri cu care ne confruntam de ani de zile. Este evident ca, pentru industria de la Hollywood, personajele de culoare sunt deseori marginale. Actorii de culoare joaca cel mai adesea infractori, sunt deseori omorati inainte ca filmul sa ajunga la intriga. Sunt secundari. Sunt dispensabili. Industria filmului ne serveste, dincolo de realitatea sociala, niste prejudecati care vor continua sa se propage atata vreme cat nu exista masuri consistente care sa opreasca acest lucru.

Desigur, nu spune nimeni ca ar fi necesar ca fiecare actor de culoare sa fie recompensat cu un Oscar pentru orice rol pe care il face. Dar, asa cum spunea Viola Davis anul trecut (cand a castigat un premiu Emmy), „nu poti sa castigi un Emmy pentru un rol care nu exista'. Acelasi lucru se poate spune si despre Oscar. Iar la partea asta mai e de lucrat.

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle