Tot ce trebuie sa stii despre dezbaterea dintre Hillary Clinton si Donald Trump

Hillary Clinton si Donald Trump s-au confruntat in prima dezbatere oficiala pentru presedintia Statelor Unite ale Americii. Si, chiar daca nu te intereseaza prea tare politica externa, tot ar trebui sa iti pese ca o femeie se afla la un pas de a ocupa, in premiera, cea mai importanta functie din lume.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Hillary Clinton si Donald Trump s-au intalnit la Hofstra University, la dezbaterea organizata de NBC, a carei gazda a fost Lester Holt.

Dezbaterea de 90 de minute a fost impartita in sase segmente, primele trei fiind dedicate cate unui subiect important: obtinerea prosperitatii, directia in care se indreapta America si siguranta tarii. Clinton a fost prima care a adresat cateva cuvinte, spunandu-i adversarului sau: Ce mai faci, Donald?'

In prima parte a dezbaterii, concentrata pe prosperitatea generala a tarii, candidatii au vorbit despre locuri de munca – Clinton a vorbit, ca si de-a lungul campaniei sale, despre intentia de a crea un tip de economie care functioneaza pentru toata lumea, nu doar pentru cei care se afla la varf. A mai vorbit despre o economie mai echitabila, despre cresterea salariilor minime si despre salarii egale pentru femei. Donald Trump a vorbit, tipic discursului sau de pana acum, despre felul in care joburile americanilor sunt luate de tari precum Mexic, sau de producatorii din China, dupa care i-a dat dreptate lui Clinton in chestiunea cresterii si ingrijirii copiilor celor care se afla in campul muncii. Hillary Clinton si Donald Trump au, in mod normal, viziuni complet diferite in ceea ce priveste economia, dar Trump a fost de acord cu Clinton in mai multe randuri de-a lungul dezbaterii.

Trump a continuat apoi, promitand o reducere extrema a taxelor si crearea de locuri de munca in numar atat de mare incat va putea fi comparat cu Ronald Reagan (considerat, de multi, drept unul dintre cei mai buni presedinti americani).

Citeste si:
In centrul atentiei

Clinton a raspuns, luand in deradere planul economic al lui Trump, si ironizandu-l pe acesta pentru cele 14 milioane mostenite de la tatal sau, care i-au permis sa isi inceapa afacerea. Clinton a vorbit apoi despre experienta sa, ca provenind dintr-o familie modesta, si despre felul in care va crea o economie benefica pentru cei din clasa de mijloc.

Trump a intervenit, apoi, peste moderator, spunand ca Clinton este responsabila, alaturi de alti politicieni, de felul in care economia americana sufera in ziua de azi, moment in care Clinton i-a amintit lui Trump de felul in care acesta a profitat (si s-a bucurat) de criza economica care se intrevedea deja in 2006.

Segmentul s-a incheiat cu o ironie aruncata de Hillary Clinton la adresa adversarului ei, care spunea, cu ceva timp in urma, ca putem da vina pe China pentru incalzirea globala, moment pe care candidatul republican nu l-a apreciat, si de care a profitat ca sa o intrerupa grosolan pe democrata.

Trump a continuat dezbaterea la nivelul unui prescolar, acuzand-o pe Clinton de masurile aplicate de sotul ei, Bill Clinton, pe cand era presedinte. Tiparul, daca trebuie sa stii, a fost cam asta: Si apoi m-ai auzit pe mine, si dintr-odata ti-ai schimbat parerea.'

Aici a venit si una dintre cele mai acide replici ale lui Clinton: Donald, stiu ca traiesti in propria ta realitate, dar nu acestea sunt faptele.'

Trump si-a intrerupt mai departe partenera de dezbatere, aducand vorba despre ISIS si despre faptul ca Clinton le-ar arata membrilor ISIS planurile sale de a lupta impotriva terorismului. Apoi, discutia s-a mutat in zona taxelor, diferentele dintre cei doi, subliniate de moderator, avand legatura cu taxarea celor bogati. Trump a criticat planul lui Clinton de taxare a celor bogati, in vreme ce moderatorul i-a adus aminte de faptul ca nu si-a facut publice taxele.

Citeste si:
7 discursuri esentiale de la nominalizarea lui Hillary Clinton la presedintia SUA

Acelasi subiect a fost preluat de Clinton, care a spus ca este posibil ca taxele lui Trump sa ascunda doua lucruri: fie ca republicanul nu este pe cat de bogat vrea sa para, fie ca nu este pe cat de caritabil incearca sa para. Trump a acuzat politicienii de starea precara a economiei americane, in vreme ce Clinton a sugerat ca oamenii care nu isi platesc taxele, precum Trump, sunt cei care au adus economia in starea de acum, moment care i-a adus aplauze.

Dezbaterea a continuat pe tema rasei, despre care Clinton a vorbit indelung, ca un factor determinant pentru bunastarea persoanelor din SUA. A vorbit despre abuzurile rasiste ale politiei si a sustinut ca e nevoie de o reforma, mai ales in privinta regimului armelor. Trump a legat problema violentei extreme de imigrantii ilegali, o pozitie tipica, pe care a sustinut-o cu argumente frizand rasismul.

Clinton a promis traininguri pentru politisti chiar in prima parte a mandatului sau ca presedinta. In timpul discutiei despre rasa, Trump a acuzat-o pe Clinton ca a preferat sa se pregateasca pentru dezbatere in loc sa cutreiere Statele Unite, prilej pentru candidata democrata sa ii spuna ca exact asta a facut, dar si ca s-a pregatit intens ca sa ocupe postul de presedinta. Discutia a deviat apoi catre ipoteza lui Trump cum ca Barack Obama nu ar fi un cetatean american, un alt moment speculat ironic de Clinton.

Ultima parte a dezbaterii s-a referit la securitate, iar Clinton a vorbit despre felul in care Trump i-a incurajat pe hackerii rusi sa atace serverele democratilor. Discutia a continuat apoi, centrandu-se pe combaterea ISIS, Trump acuzandu-i inca o data, ceva mai voalat, pe Obama si Clinton ca fiind cei care au permis dezvoltarea ISIS.

Dezbaterea a prilejuit, apoi, un moment in care Trump a acuzat-o pe Clinton ca nu ar avea temperamentul unei castigatoare.

Intrebarile finale au fost hotaratoare. Trump a fost intrebat despre o declaratie mai veche a sa, conform careia lui Hillary Clinton i-ar lipsi un look prezidential.

Nu are acest look', a insistat Trump. Nu are vigoare. Ca sa fii presedintele acestei tari, iti trebuie vigoare.' La care Clinton a replicat: Ei bine, cand vei calatori in 112 tari si vei negocia un tratat de pace, un acord de incetare a focului, o eliberare a dizidentilor si deschiderea unor noi oportunitati in natiuni din toata lumea, sau cand vei petrece 11 ore depunand marturii in fata unei comisii a Congresului, atunci imi poti vorbi despre vigoare.' Momentul a fost aplaudat indelung.

Clinton a continuat, insistand sa vorbeasca despre felul in care Trump percepe femeile, fara sa omita sa spuna ca le-a numit, de-a lungul timpului, porci, caini, ba chiar spunand ca sarcinile sunt deranjante pentru angajatorii celor care raman insarcinate.

Urmatoarea dezbatere va avea loc pe 9 octombrie. Hillary Clinton si Donald Trump se vor confrunta, de aceasta data, in fata moderatorilor de la postul de televiuziune CNN.

Foto: Twitter

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle