Avand in vedere toate evenimentele tragice din ultimul timp, lumea pare un loc tot mai urat si mai infricosator. Din cauza asta, calatoritul poate nu este pe lista ta de prioritati in momentul de fata.
Institute for Economics & Peace, o organizatie independenta, sustine proiectul Vision of Humanity, care stabileste, practic, in fiecare an, topul celor mai sigure si nesigure tari din lume. Global Peace Index (indexul global al pacii) ia in considerare tot felul de factori in vederea stabilirii acestui clasament, de la numarul de politisti si personal de securitate, pana la instabilitatea politica sau arme nucleare. Anul acesta Siria si Sudanul de Sud sunt primele in topul celor mai periculoase tari, insa iata topul vesel, al celor mai sigure si pasnice tari din lume, atat pentru turisti, cat si pentru localnici.
Pentru al saselea an la rand, Islanda se mentine pe primul loc. Cu un numar foarte mic de crime, puscariasi si atacuri teroriste, insula nordica este un paradis al pacii si al fericirii. Si fiind insula, nu are nici probleme cu granitele.
In afara de un conflict ocazional cu Canada pentru o insula nalocuita, Danemarca este lipsita de probleme. Nu degeaba este tara cu cea mai fericita populatie. Aparent, aceasta tara grozava apare in fruntea celor mai bune topuri.
Pe locul 3 se afla Austria, datorita numarului mic de importuri de arme si campanii electorale pasnice. Mai mult decat atat, Robert Frost spunea odata: gardurile bune fac vecinii buni', ceea ce se aplica Austriei, avand in vedere ca se invecineaza cu Elvetia, Germania si Cehia, toate acestea ocupand locuri bune in clasament.
Citeşte şi Schloss Schonbrunn – când să-l vizitezi și ce poți vedea!
Noua Zeelanda ar putea fi chiar cea mai buna destinatie pentru calatorii indragostiti de aventura, pentru ca peisajele impresionante, atat maritime, cat si montane, iti vor taia respiratia. Nu trebuie sa iti faci probleme de securitate. Tara este foarte pasnica.
Tara din vestul peninsulei Iberice ocupa locul 5 in Indexul Global al Pacii, iar capitala, Lisabona, a fost deseori mentionata in topurile celor mai underrated' (neapreciate) orase din lume. Cu toate acestea, Portugalia merita vizitata si apreciata la adevarata ei valoare, fiind frumoasa, sigura si bogata in cultura.
Rata criminalitatii este foarte scazuta in Cehia si este greu de crezut ca tara, care a gazduit Revolutia de Catifea, ar putea ajunge atat de repede in topul acesta. Insa Cehia este o tara foarte sigura, cu putine conflicte, atat pentru locuitori, cat si pentru turisti.
Neutralitatea faimoasa a Elvetiei o va propulsa mereu in top, datorita lipsei conflictelor, atat interne, cat si externe. Violenta este aproape inexistenta, siguranta tarii fiind unul dintre cele mai importante lucruri aici.
Fata de vecinii din sud – Statele Unite – Canada este mult mai sigura si mai pasnica. Oamenii sunt fericiti si prietenosi, atmosfera este una fara de agitatie si probleme, iar orasele si imprejurimile te vor face sa vrei sa te reintorci cat mai repede.
Cu rata criminalitatii si a omucidelor foarte mica si cu acces la arme destul de restrictionat, Japonia isi merita locul in top. In plus, este foarte usor sa calatoresti in Japonia pentru ca infrastuctura este bine pusa la punct iar sistemul de transport se claseaza pe cele mai inalte pozitii in lume, la viteza si la siguranta.
Activitatea terorista si conflictele interioare sunt, practic, aproape inexistente in Slovenia, iar prezenta politiei este in permanenta de remarcat, ceea ce ii face pe oameni sa se simta in siguranta. Slovenia asteapta sa fie descoperita, pentru ca are foarte multe de aratat – de la orase, la munti si vai, niste peisaje extraordinare. Si nu trebuie sa iti faci griji deloc din acest punct de vedere.
Foto: Fedor Selivanov / Shutterstock.com
Text: Stefana Macovei