Potrivit listei anuale realizate de Forbes cu cele mai puternice femei din lume, acestea sunt cele care au inspirat și continuă să o facă prin munca lor.
Forbes a lansat topul anual al celor mai puternice femei din întreaga lume. Primele 10 locuri sunt ocupate de femei care au cariere inspiraționale și care îți pot da și ție motivația de care ai nevoie.
Aceste femei și-au amprenta asupra multor domenii, de la afaceri, politică, până la sănătate. Iată care sunt 10 dintre cele mai puternice femei din lume în 2020:
Angela Merkel ocupă prima poziție în topul Forbes al celor mai puternice femei din întreaga lume. În vârstă de 66 de ani, ea este din 2005 cancelarul Germaniei. În noiembrie 2018, Angela Merkel a decis să renunțe la funcția de lider al Uniunii Creștine Democrate. Tot în 2018 a anunțat că nu va mai candida pentru un alt mandat de cancelar, actualul expirând în 2021. Conform unui sondaj realizat în octombrie 2020, s-a arătat că 75% dintre adulții din 14 țări din Europa au încredere mai mare în Angela Merkel decât în orice alt lider din regiune.
Pe 1 noiembrie 2019, Christine Lagarde, în vârstă de 64 de ani, a devenit prima femeie care a condus Banca Centrală Europeană. Încă din 2011 și până la mijlocul anului 2019, Christine a condus Fondul Monetar Internațional, fiind tot prima femeie care a ocupat această funcție.
Kamala Harris a fost una dintre cele mai populare femei în 2020. Iar un motiv are legătură și cu faptul că pe 7 noiembrie 2020, ea a devenit prima femeie și prima persoană de origine afro-americană aleasă pentru funcția de vicepreședintă a SUA. În 2016 a fost aleasă în Senatul Statelor Unite, iar în 2011 a devenit prima femeie afro-americană care a ocupat funcția de procuror general al Californiei. Kamala Harris, alături de Joe Biden, care a fost ales al 46-lea președinte al Statelor Unite, au ales numiți „personalitățile anului” 2020 de către publicația Time.
Ursula von der Leyen, în vârstă de 62 de ani, a fost numită în iulie 2019 președintă a Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, fiind și prima femeie care ocupă această funcție. Din 2005 și până în 2019, a lucrat în cabinetul Angelei Merkel, având cel mai lung mandat. În ultimii șase ani petrecuți în cabinetul cancelarului Germaniei, a fost ministră a apărării în Germania. În septembrie 2020, Ursula von der Leyen s-a poziționat împotriva politicilor anti-LGBTQ din Polonia, spunând la vremea respectivă că „discriminarea în funcţie de orientarea sexuală nu are sub nicio formă loc în Uniunea Europeană.”
Melinda Gates este nimeni alta decât soția lui Bill Gates. Ocupând locul 5 în topul Forbes, ea este cea mai puternică femeie filantroapă, fiind co-președintă a fundației Bill și Melinda Gates, pe care au fondat-o în 2000. Este cea mai mare fundație caritabilă din lume și una dintre cele vizibile în ceea ce privește lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Melinda Gates și-a dedicat timpul și în ceea ce privește drepturile femeilor.
Din 2014, Mary Barra, în vârstă de 58 de ani, este CEO General Motors, fiind prima femeie care conduce unul dintre cei trei mai producători de automobile din SUA. Cele mai mari investiții le-a făcut în autovehiculele electrice. General Motors a reușit să obțină în mod frecvent un scor ridicat în ceea ce privește egalitatea de gen. Iar un exemplu în acest sens ar fi că în 2018, a fost una dintre cele două companii globale care nu a avut diferențe ale câștigurilor între femei și bărbați.
Nancy Pelosi, în vârstă de 80 de ani, ocupă funcția de președintă a Camerei Reprezentanților SUA. În 2019 a inițiat a patra procedură din istoria SUA împotriva lui Donald Trump.
Ana Patricia Botín are 60 de ani și din 2014 este președinta executivă al Santander Group, ocupând această funcția după moartea tatălui ei, Emilio. Ea a fost o susținătoare a fintech-ului, iar atenția ei s-a îndreptat către sprijinirea intreprinderilor mici, dar și pe cele ale femeilor. A lansat Santander X cu scopul de a ajuta antreprenoriatul universitar.
Abigail Johnson are 58 de ani, iar din 2014 a preluat de la tatăl ei funcția de CEO a companiei Fidelity Investments, iar din 2016 este președintă. Se numără printre susținătorii criptomonedelor, iar în 2018, Fidelity a lansat și o platformă prin care le permite investitorilor instituționali să tranzacționeze bitcoin.
În ceea ce o privește pe Gail Boudreaux, ea a fost în 2017 numită CEO a Anthem, o companie care furnizează servicii de sănătate. În trecut, a fost CEO a UnitedHealthcare, cea mai mare divizie din cadrul UnitedHealth Grpup.
Pe lângă aceste nume, se mai regăsesc și altele cunoscute, cum ar fi celebra prezentatoare TV Oprah Winfrey, care este pe locul 20 și care a reușit să își transforme celebrul talk show într-un imperiu sau Regina Elisabata a II-a, care se află pe tron încă din 1952 și ocupă locul 46 în topul Forbes. Mai sunt prezente și personalități din industria muzicală, iar aici le putem aminti pe Rihanna, pe locul 69, care a donat peste 8 milioane de dolari pentru lupta împotriva pandemiei și pe Beyoncé, pe locul 72, care a reușit să câștige peste 250 de milioane de dolari în urma turneului On the II, alături de soțul ei, Jay-Z.
Foto: Profimedia, Hepta, Instagram