Top 10 cele mai interesante muzee din Romania

Daca te-ai plictisit de Bucuresti sau daca planuiesti o escapada de weekend intr-un alt oras din Romania, si nu stii exact ce sa faci, iata o idee interesanta: poti merge la un muzeu.

In Romania exista multe muzee carora merita sa le faci o vizita, pentru simplul fapt ca poti invata in fiecare zi ceva nou. Descopera 10 dintre cele mai interesante muzee din Romania.


Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul National de Arta a fost fondat in fosta cladire a Palatului Regal, dupa anul 1950. Poti admira atat interiorul minunat al fostului palat, cat si trei galerii de arta, care contin opere de arta romaneasca, dar si europeana. Una dintre aceste opere este semnata chiar de Rembrandt!

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Primul muzeu de arheologie si de istorie din tara, acesta este si preferatul meu. Poti vizita expozitia permanenta de Tezaur Istoric sau cea a Columnei lui Traian (o replica in marime naturala), daca vrei sa afli mai multe despre radacinile poporului roman. Muzeul are, la anumite intervale de timp, si expozitii temporare extrem de interesante.


Muzeul Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman se gaseste intr-o cladire in stil neo-romanesc, declarata monument istoric. Aici poti admira colectii bogate de obiecte traditionale, specifice romanesti, precum icoane, picturi, dar si piese de imbracaminte. Cu siguranta nu te vei plictisi daca ii vei dedica o zi intreaga, pentru ca muzeul adaposteste si un cinema, dar si un restaurant.

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa’

Cladirea care adaposteste muzeul a fost proiectata si construita prin eforturile lui Grigore Antipa, si il onoreaza purtandu-i numele. Muzeul nu respecta intru totul standardele traditionale, este unul interactiv si distractiv, foarte potrivit si pentru cei mici. Poti invata foarte multe lucruri inedite despre plante, animale sau insecte, intr-o vizita relaxata.

Muzeul de Arta – Brasov

Daca treci prin Brasov, uite o idee perfecta de a petrece cateva ore: poti vizita muzeul de arta, care adaposteste o colectie variata de opere de arta moderne, realizate atat de pictori si sculptori transilvaneni cat si romani. Alaturi de acestea, mai sunt expuse si opere ale artistilor contemporani brasoveni.


Muzeul de Istorie a Moldovei – Iasi

Muzeul de Istorie de la Iasi se afla in cladirea Palatului Culturii si a mostenit patrimoniul si colectiile de la doua muzee mai vechi. Este specializat pe arheologie preistorica, daco-romana si medievala, dar si pe numismatica. Dar ceea ce este mai interesant este ca detine si o expozitie de istorie contemporana, inaugurata in 1997, care abordeaza teme foarte noi, precum istoria bisericii ortodoxe sau istoria regalitatii.

Muzeul Ceasului – Ploiesti

Desi la prima vedere poate parea plictisitor sau nesemnificativ, am inclus muzeul ceasurilor de la Ploiesti in aceasta lista pentru simplul fapt ca este unicul de acest fel din Romania. Detine o colectie absolut impresionanta de ceasuri realizate de cei mai renumiti mesteri din toata Europa si este adapostit de o casa cu o arhitectura absolut minunata.


Muzeul Brukenthal – Sibiu

Acest muzeu a fost fondat de baronul von Brukenthal, care si-a constituit o colectie personala de pictura, o colectie impresionanta, care a servit ca baza pentru intemeierea muzeului, intr-o cladire in stil baroc tarziu, asemanatoare cu palatele vieneze, din Sibiu. Muzeul cuprinde astazi arta europeana, dar si arta romaneasca, precum si alte exponate, cum ar fi cele de istorie naturala, istoria farmaciei sau chiar vanatoare.

Muzeul de Arta – Timisoara

Muzeul de Arta din Timisoara este situat in centrul orasului, adapostit intr-un frumos palat cu o arhitectura in stil baroc. Muzeul atrage foarte multi vizitatori anual, prin operele sale realizate de valori artistice locale, nationale, dar si internationale. O expozitie temporara foarte interesanta va avea vernisajul pe data de 7 aprilie si este intitulata „Vincent van Gogh – Desenul Arhetipal’. O poti vizita pana pe 29 aprilie.


Muzeul National de Arta Contemporana

Poate cel mai diferit muzeu dintre toate care alcatuiesc aceasta lista, Muzeul de Arta Contemporana, caruia i-a fost dedicata o aripa din cladirea Palatului Parlamentului, adaposteste, la fiecare nivel, o serie de opere care apartin artei conceptuale, de dupa anii 60. Extrem de interesante, piesele artistice merita o vizita. MNAC are de asemenea, si o terasa, la cel mai inalt nivel, unde se organizeaza, din cand in cand, diverse evenimente.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro