Toate lucrurile pe care nu ni le spunem (de Mihaela Radulescu)

Reflectand asupra relatiilor, fie ele de iubire sau de prietenie, Mihaela Radulescu ne impartaseste viziunea ei despre ingredientul lor principal: sinceritatea.

Toate lucrurile pe care nu ni le spunem (de Mihaela Radulescu)

Am avut ocazia sa verific pe viata mea, de destule ori, ce grav e sa nu spui la timp ce nu-ti place la omul de langa tine, la prietenii tai… Nu pledez pentru a rani pe cineva sau a-i cimenta vreun complex, asta nu mi se pare o abordare care are legatura cu iubirea sau prietenia, dar cred ca putina sinceritate, imbracata intr-o expunere eleganta, fara ascutisuri sau jigniri, face bine in orice relatie. Mi se pare mult mai ipocrit sa tot spunem ca nu ne pasa de greselile pe care le fac cei dragi, cita vreme ele ne ranesc, ne strica buna-dispozitie, ne macina si ne opresc sa ne deschidem sufletul.

In iubire avem de-a face, cativa ani buni de la inceput, cu un soi de miopie afectiva – nu vedem bine nici un defect major, pentru ca suntem inca sub vraja indragostelii, dar, pe masura ce se creeaza o distanta intre primul sarut si… dorul de el, incepem sa vedem si ce nu ne place. Iar cand distanta asta se adanceste si cu tacerea sub care ascundem ce ne nemultumeste, ochii aia chinuiti devin fie mai tristi, fie privesc in alta parte, fie se umplu prea des de lacrimi…

In prietenie, am descoperit ca e mai simplu sa eviti astfel de discutii si sa para ca ne acceptam unii pe altii asa cum suntem, dar tot nu am reusit sa duc pana la capat o prietenie in care s-au asternut prea multe straturi de nepotriviri. In my old school, prietenia ar trebui sa vina la pachet cu sinceritatea, cu altruismul, cu o comunicare deschisa, pe orice subiect, fara teama de tradare sau barfa, cu onoarea, cu saritul in ajutor la nevoie, cu luatul de atitudine publica, in caz de atac asupra prietenului… Nu cred deloc in prietenul meu care e prieten si cu detractorul meu.

Treaba asta, ascunsa sub ipocrita scuza ca „nu ne place sa ne amestecam sau… nu ducem razboaiele altora, ma face sa dau inapoi din orice prietenie pe care o credeam solida si de valoare. Sigur, nu ne putem certa si noi cu cei cu care se cearta prietenii nostri, dar, cu un bine conturat caracter, putem lua atitudine si putem macar aduce la cunostinta celui care ne calca in picioare prietenii ca nu suntem de acord cu asta, ca nu ne place… sau putem cere argumente care sa ne convinga sa ne indepartam de celalalt prieten, la o adica.

Toti avem accese de indispozitie sau momente dificile si, cand nu suntem setati sa rezolvam treaba asta prin izolare, apelam la prieteni. La prietenii buni, in fata carora avem incredere sa ne disecam sufletul si mintea, care stiu despre noi mai multe decat (credem noi ca) stiu parintii nostri. In general, exigentele noastre in materie de prietenie sunt aparent modeste – nu vrem sa fie niste super-eroi, nu ni-i alegem dupa calitati fizice, dupa conturi in banca sau functii publice, ci dupa gradul de omenie, dupa sincronul de pasiuni si preocupari, dupa armonia din discutii sau distractii.

Uneori, ii pastram din copilarie, pentru ca avem un trecut comun, pentru ca ne simtim egali, chiar daca evoluam diferit, pentru ca avem la baza aceleasi principii despre prietenie. O societate cu „printipuri, cum visa Trahanache, nu e ceea ce ne inconjoara, dupa cum bine simtiti si voi, de aceea prietenia are atata cautare si atatea intelesuri de protejat, inca.
Nu cred in hater-i, in bombanitori, in cei la care e mai ascutit simtul critic decat bunul-simt. Nu cred ca un om care-si exprima numai pareri contra, crezand ca pare independent si inteligent, are vreo valoare, pe termen lung, ci dimpotriva, cred ca e un om care si-a pierdut bunatatea, legatura cu propriul suflet si care nu are nimic interesant de spus despre el. A spune ce gandesti e o virtute, cata vreme cuvintele tale nu ranesc profund, nu distrug vise, nu cocoseaza destine.

Poti fi sincer si direct ori de cate ori simti nevoia si imprejurarea o cere, dar pune-te mereu in locul celuilalt si pregateste-te sa fii la fel de judecat si analizat. Poti invoca buna crestere, care te lasa sa le zambesti si dusmanilor, poti manui cu mare pricepere vorbele cu care sa eviti orice conflict si cu care sa fii in bune relatii cu toata lumea, dar nu poti avea prieteni pe viata, intimi si atat de necesari, cata vreme esti duplicitar sau actionezi doar din interes, din egoismul de a fi „bine vazut de toti.

Am simtit de nenumarate ori gustul amar al lipsei de reactie din partea prietenilor, cand eram atacata pe nedrept. Mi-ar fi placut sa simt, ca-n vremuri apuse, ca macar unul dintre prietenii mei isi pune manusile, isi curata arma si pleaca la duel pentru mine, ca sa-mi apere onoarea. E drept, eu par modelul care se descurca singura, cu toate, dar nu va ascund ca mi-ar fi placut sa vad, dintre cohortele de „prieteni care mereu au avut nevoie de influenta mea, de prezenta mea, de banii mei sau de simpla asociere cu mine, macar o voce iesind la inaintare, ca sa-si apere prietena.

Sigur, nu ma refer la prietenii buni, pe care ii am de ani de zile, putini, dar foarte reali si dragi, care au fost linga mine mereu, ci la „prietenii de conjunctura, care-mi declarau iubire vesnica exact pe durata nevoii lor de mine, de emisiunile mele, de relatiile mele. Norocul meu e ca am facut bine diferenta intre cei carora le-am fost si ramas prietena si cei care doar m-au cultivat din varii interese personale.

Cred ca toti trebuie sa facem analiza asta candva, mai ales cand ne pregatim sa ne dam viata pe mana unor prieteni. Nu e cazul sa capatam voci categorice, iritante, cu care sa ne altoim prietenii, cand gresesc, ci sa profitam de iesirile alea relaxante, de conversatiile despre nimic, de cafele si mese impreuna si sa ne mai spunem adevaruri, sa mai si simplificam putin relatiile, enuntand ce nu ne place, ce ne incomodeaza si ce nu intelegem. Nu poate rezulta decat o prietenie si mai trainica sau sfarsitul unei relatii ce n-avea nici un castig, de fapt….

Intr-o revista de moda si lifestyle, calitatea umana trebuie sa fie, negresit, un must-have, pentru orice sezon, ca subiect. De aceea va invit sa va verificati metabolismul relational, sa observati ce va prieste, cu cine aveti principii echivalente, ce reguli de prietenie va convin si ce dieta sociala doriti sa practicati. E atata bucurie in confortul unei prietenii corecte, e atata migala in construirea podului dintre doua suflete…

www.22foryou.co
https://www.facebook.com/MihaelaRadulescuSchwartzen-berg?ref=hl

Foto: Three beautiful girlfriends with Shopping Bags from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle