„Omenirea se imparte in trei grupuri. Primul, cel mai putin numeros, este al oamenilor care nu vor sa fie inselati. Al doilea e alcatuit din cei care au destula energie ca sa se insele singuri. Iar in al treilea, de departe cel mai numeros, se afla cei ce vor sa fie inselati.“
Aceste fraze ale principesei Martha Bibescu au fost scrise acum 87 de ani la Constanta, intr-o duminica de iunie, si pot fi gasite in Jurnal 1915 – aparut la Editura Compania, in traducerea lui Vasile Zincenco; daca va regasiti printre cei din prima categorie, este un motiv in plus sa incepeti anul cu el! Caci 2001 a fost darnic in carti bune: tot Editura Compania a scos minunatul volum de povestiri al Adrianei Bittel Intilnire la Paris; colectia „Cartea de pe noptiera a Editurii Humanitas ne-a regalat cu citeva romane superbe: Toate diminetile lumii al lui Pascal Quignard, Invierea lui Mozart al Ninei Berberova, Porumbelul lui Patrick Süskind; Nemira a publicat traducerea-eveniment a Particulelor elementare de Michel Houellebecq; in fine, sfirsitul anului a adus cea mai frumoasa carte-album: Roma Caput Mundi (Ed. Humanitas), volum intocmit de regretatul Horia Bernea si de fostul ambasador al Romaniei la Vatican, Teodor Baconsky.
Teatrul a rasfatat publicul cu cinci spectacole exceptionale: Unchiul Vanea montat de Yuri Kordonski la Bulandra, Ingerul albastru al lui Razvan Mazilu la Odeon, Made in Romania al lui Dan Puric la Centrul Rapsodia, Creatorul de teatru regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Act si Jocul dragostei si-al intimplarii pus in scena de Felix Alexa si Amantii injunghiati, la National.
Dansul ne-a adus festivalul international BucurESTi.VEST (organizat de Cosmin Manolescu) si Gala de la Odeon – datorata aceluiasi Mazilu, cu participarea extraordinara a lui Gigi Caciuleanu.
Pentru amatorii de muzica clasica a existat festivalul Enescu, iar pentru ceilalti, aparitia in magazine a citorva CD-uri si casete de care nici un iubitor de pop/rock nu se poate lipsi: A Funk Odyssey al lui Jamiroquai, Just Enough Education to Perform al trupei Stereophonics, The Invisible Band al celor de la Travis si – fireste – revenirea veteranilor de la Depeche Mode cu un nou album: Exciter.
In fine, filmul a cunoscut – in 2001 – un an extraordinar de fast cu (in ordinea intrarii pe ecrane) Aproape celebri, Wonder Boys, Tigru si dragon, Legea tacerii, Billy Elliott, Naufragiatul, Marchizul de Sade, In the Mood for Love, Taxi 2, Shrek, Inteligenta artificiala, O chestiune de gust, Dansind cu noaptea, Omul nostru din Panama, Rasfatatii Americii, Moulin Rouge, Fratia lupilor, Tocuri inalte si minte brici, Trafic si – last but not least – filmul care ne-a reprezentat la Cannes, Marfa si banii al lui Cristi Puiu; 20 de pelicule pe care, daca le-ati ratat in cinematografe, poate ca-si face cineva un pustiu de bine si le scoate si pe casete video… Merita fiecare banut!
Articol publicat in ELLE Ianuarie 2002