Tipuri de relații de cuplu unde nu are sens să dai a doua șansă

A doua șansă oare merită? Ce costuri ar putea avea asupra ta? Întrebări ce necesită o evaluare atentă și onestă.

Tipuri de relații de cuplu unde nu are sens să dai a doua șansă

Dintr-un motiv sau altul v-ați despărțit. Iar partenerul a venit înapoi cu multiple scuze și promisiuni, poate chiar un plan de viitor bine pus la punct. Iar dacă să dai a doua șansă sau nu te macină teribil. Este chiar a doua șansă sau a n a șansă de-a lungul unei perioade de timp? Ați avut o perioadă dificilă pe care o poți încadra temporal ușor sau toată relația a fost marcată de semnale de alarmă pe care le-ai ignorat? Împăcări și despărțiri recurente reprezentau cumva normalul vostru? Desigur unul disfuncțional. Iată o invitație la introspecție și un set de întrebări la care să îți răspunzi în liniște și fără grabă. Nu e doar analiza lui, ci mai ales și în mare parte a ta. Căci e despre tine și nevoile tale.

Propria ta evaluare

Tu vrei o relație de cuplu sau o relație cu el? Îl vrei pe el sau pur și simplu ți-ar plăcea să ai un partener? Ce se află în spate? O teamă de singurătate, nevoia de a fi cu cineva, de a te conecta emoțional? Suntem ființe sociale și nu este nimic neobișnuit să vrei să trăiești în doi. Uită-te la proiecția acestei vieți în doi pe care o suprapui peste fostul partener. Te-a împiedicat această proiecție să vezi și să accepți realitatea așa cum este ea? Respectiv ce oferă sau poate el? Dacă i-ai da o a doua șansă sau o nouă șansă, care ar fi perioada în care să evaluezi dacă nevoile tale sunt împlinite în relație? Să vezi real niște schimbări de care ai nevoie? Ce ai fi tu dispusă să faci în această nouă dinamică? Ce i-ai cere? Ce ai fi dispusă să accepți și în ce condiții ar fi confortabil pentru tine?

Jurnalul relației

Pe o foaie notează de mână toate momentele importante, punctele reper ale relației, dar care au fost plăcute, pe pozitiv. Pe alta notează punctele reper care te-au impactat în mod negativ. Ce observi dacă le compari? Separat, care au fost punctele forte ale relației voastre? Dar minusurile?

Evaluarea lui

Ce anume îți plăcea la el? Ce apreciai? Ce anume făcea el și nu doreai să se mai repete? Ce nu îți place la el și sub nicio formă nu ai mai accepta? Observi un anumit tipar care s-a repetat permanent? Cât de realiste sunt promisiunile pe care ți le face acum?

Tiparele comportamentale

Dacă te uiți în spate, există acest nu mai fac niciodată urmat apoi la un anumit interval de un comportament identic sau chiar amplificat? I-ai indicat punctual că ceea ce pune în act te rănește și chiar dacă i-ai explicat impactul asupra ta a făcut-o din nou și din nou? Te acuză că tu ești de fapt cea exagerată, tu îl provoci, tu ești de vină? Acesta este un mare și important semnal de alarmă. El atestă că ceea ce promite fostul nu se materializează și nu își asumă nici propriile fapte și nici consecințele pe care le produc.

Tipuri de probleme

Ele variază. Poate fi o infidelitate recurentă, nu neapărat cu aceeași persoană. Este foarte confortabil și vrea ca tu să depui tot efortul în relație. Eventual inclusiv tu să fii cea care asigură latura materială în cuplu. Este foarte dependent și te tratează ca pe o mămică. Este foarte dominant, dorește ca tot controlul să fie la el, în întregime. E foarte critic, exigent, pune foarte multă presiune pe tine și simți cum încrederea ta în tine e spulberată bucată cu bucată, în fiecare zi. E exagerat de independent și se poartă ca și cum nu sunteți împreună. Este implicat doar până într-un punct și nu dorește real avansarea spre nivelul următor în cuplu. E agresiv verbal sau fizic. Minte foarte mult și îți este greu să distingi ce e real și ce e o plăsmuire a imaginației lui.

Citește și:
Ți se pare că relația de cuplu ți-a acaparat în întregime viața? Cum să restabilești echilibrul

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle