Pentru tine încrederea în sine e un subiect delicat? Simți că ești foarte fragilă, iar orice critică îți creează un adevărat conflict intern? Nici tu nu ești foarte blândă cu tine? Cel mai probabil nu ai crescut într-o familie care să te securizeze. Nu te-ai simțit importantă, valoroasă, iar din cauza asta inconștient cauți același mediu familiar. Dar acest mediu cunoscut ție nu este cel mai favorabil să crești, să te dezvolți sau să-ți vindeci rănile emoționale. Așa că intri în relații de cuplu care-ți sabotează încrederea în sine și tinzi să alegi prieteni pe același calapod. Asta nu înseamnă că toți prietenii tăi sunt toxici, dar e important să vezi semnalele de alarmă.
Prietena bully
Despre bullying ai tot auzit, poate chiar l-ai și experiementat în școală, de la colegi, vecini sau chiar frați. Această hărțuire o poți primi și de la unii prieteni care sunt agresivi și intimidanți. Sunt sarcastici, cinici, îți pun etichete, râd pe seama ta, sunt dominatori și ajungi să te simți mică și lipsită de apărare în preajma lor.
Prietena al cărei negativism îți distruge încrederea în sine
Este acea prietenă care parcă mereu are deasupra capului un nor negru și dens, din care plouă torențial, tună și fulgeră. I se pare că nimic nu merge bine, nimic nu e suficient, iar acest negativism îl extinde și asupra ta. O viziune unde negrul e nuanța constantă ajunge să afecteze încrederea pe care o ai în tine și potențialul tău.
Prietena prea grijulie
Izvorâtă din prea multă afecțiune, supraprotecția este cât se poate de dăunătoare. Asemenea părinților care își protejează copiii în exces, mesajul transmis este: tu nu ești în stare. Iar prietena ta nu te lasă să fii în rolul în adult care ia decizii și pune limite. Ci te menține într-un rol de copil care nu știe și nu poate să se descurce singur. Așa că ea este mereu acolo să te îndrume și să-ți întărească incapacitatea.
Prietena extrem de competitivă
Pentru ea totul este o competiție, de la haine, la bărbați, titulatura de la serviciu, banii câștigați etc. Uneori competiția este subtilă, ori cât se poate de fățișă, însoțită și de foarte multă critică sau atitudine degradantă la adresa ta. Atunci când are o realizare o flutură ostentativ și evidențiază cu subiect și predicat minusurile tale. Un anumit grad de competiție poate avea rol stimulator, dar aici nu este cazul.
Prietena care vrea disponibilitate totală
Indiferent ce faci, tu trebuie să lași totul dacă te sună și vrea să vorbiți sau să ieșiți. Practic trebuie să fii oricând la dispoziția ei. Să o susții emoțional, să îi ții companie sau să aveți diverse activități dacă se plictisește.
Prietena care te folosește
Ea este în continuă mișcare, îi place să fie activă, și e mereu atentă la diversele oportunități. Dacă apare ceva mai bun te lasă baltă, anulează întâlnirea sau aproape că te ignoră dacă vă aflați deja într-un loc anume. Scopul său principal? Găsirea unui partener! Însoțit adiacent de creșterea statutului social. Sigur că la un moment dat te simți folosită, iar asta nu ajută la încrederea în sine.
Citește și:
Felul în care doarme sau merge cu tine îți arată că e un bărbat cu teamă de angajament
Foto: PR