Tipuri de meditație care te ajută să cultivi o stare de bine și să alungi stresul. Ce poți practica în fiecare zi.
Aceste tipuri de meditație te ajută să-ți ordonezi programul foarte încărcat și să-ți faci puțin timp pentru tine. Câteva minute în fiecare zi îți vor schimba la propriu viața, modul în care gândești, chiar și creierul. Pentru un începător poate fi dificil să mediteze 20 de minute, de aceea poți începe cu 5 minute și să crești timpul treptat. Beneficiile sunt nenumărate, de la tensiune arterială reglată, la somn îmbunătățit, simptome atenuate de anxietate și depresie.
… poate fi realizată în tăcere, acasă sau într-un lăcaș de cult, pentru că până la urmă este exact ceea ce numim rugăciune, indiferent de religie. Cei care aspiră astfel la o creștere spirituală caută o legătură aparte și puternică cu Dumnezeu, Universul, iar diverse uleiuri esențiale sunt folosite pentru a intensifica experința spirituală (mir, tămâie, salvie etc).
Se referă la faptul că te concentrezi pe un element intern – pe respirație, fie pe un element extern – numeri mărgeluțele de pe rozariu, privești o lumânare, asculți un sunet anume etc. Sigur, gândurile pot zburda în alte direcții, dar e important să le aduci imediat înapoi pe lucrul pe care te focusezi, ceea ce nu e mereu foarte simplu. În mod cert, e nevoie de exercițiu.
Poate că primul lucru care-ți vine în minte este yoga. Dar și grădinăritul sau plimbarea prin parc, printr-o pădure reprezintă tot o formă de meditație prin mișcare. La fel și Qigong, pentru cei care vor ceva mai sofisticat.
Aici este folosit un sunet repetitiv pentru a calma și limpezi mintea. De regulă Om sau un cuvânt, o frază, spuse în gând sau cu voce tare. Devii mai alertă, mai conectată cu mediul înconjurător și mai conștientă. Dacă te-ai plictisit de meditația în care te concentrezi pe respirație, aceasta este o alternativă bună.
Este o metodă folosită și de psihoterapeuți în tratamentul anxietății. Exercițiul presupune încordarea și relaxarea întregului trup, dar treptat, pe grupe de mușchi. Este bună pentru eliminarea stresului, utilă mai ales înainte de culcare.
Implică imaginația și funcționează bine pentru persoanele care sunt foarte vizuale. Pe ecranul mental proiectezi imagini cu conținut pozitiv, cum stresul ca un fum negru sau funingine îți părăsește corpul, iar relaxarea ca o lumină aurie pătrunde prin fiecare celulă. Sau îți construiești un loc sigur, unde te simți în siguranță, calmă, protejată, și pe care îl vizitezi ori de câte ori simți nevoia.
Foto: PR