Tipuri de îngrijorări care te fac să-ți sabotezi fără să vrei relația de cuplu

Există îngrijorări care te ajută, dar și unele care îți scad considerabil calitatea vieții. Inclusiv pot aduce daune relației de cuplu.

Tipuri de îngrijorări care te fac să-ți sabotezi fără să vrei relația de cuplu

Să ai tot felul de îngrijorări nu este nimic neobișnuit. Nu poți elimina anxietatea din viața ta, cum nu poți elimina nici furia, dezamăgirea sau tristețea. Nu poți experimenta, selectiv, doar emoții pozitive. Iar anxietatea cu îngrijorările aferente poate avea un rol constructiv. Te îngrijorezi că la final de lună ai de plătit anumite rate și ca atare te organizezi mai bine din punct de vedere financiar. Te îngrijorezi că ai o predare importantă la serviciu și te ocupi adecvat de finalizarea ei în timp util. Dar există și îngrijorări care devin copleșitoare, care nu mai sunt un motor pentru evoluție, creștere sau decizii corecte. Care scot la iveală moduri nesănătoase de a face față ce au impact în multiple arii are existenței tale, inclusiv și în cuplu.

Că vei fi săracă

Teama de sărăcie este pregnantă, mai ales dacă în copilărie, adolescență ai dus o viață plină de lipsuri. Sau părinții tăi se descurcau bine cu banii, iar apoi s-a întâmplat ceva și nivelul financiar, social s-a diminuat semnificativ încât discrepanța stilurilor de trai era uriașă. Și ajungi să lucrezi fără oprire, energia ta să se concentreze în jurul muncii, încât devii absentă fizic și poate chiar emoțional în cuplu.

Că nu vei reuși în viață

Ai o dorință imensă de recunoaștere, de a fi admirată, respectată, de a dovedi că ești cea mai bună. Și din nou latura profesională plus anumite achiziții evidente devin un mijloc de a-ți împlini exigențele și a atrage laudele celorlalți. Doar că exigențele interne sunt din ce în ce mai mari, și indiferent ce realizări ai ele nu sunt suficiente. Perspectivă pe care o proiectezi și asupra partenerului, devenind foarte exigentă, pretențioasă și cu el. Îi lași impresia sau chiar i-o spui direct că nu este suficient, nu face suficient, se creează un cadru perpetuu de presiune.

Că te faci de râs

Părerea celor din jur este un bun de preț pentru tine. Simți că nu poți funcționa fără aprobarea lor. Astfel încât devii foarte controlată și îți regizezi minuțios fiecare expunere în societate. Inclusiv social media ce devine un instrument de promovare a ta și a familiei tale. Nu mai există naturalețe, autenticitate, joci un rol și impui partenerului să facă la fel. Lesne de concluzionat că există un grad mare de deconectare în cuplu și cu cei numiți prieteni, cu care nu există de fapt nicio profunzime emoțională.

Că vei păți ceva rău…

… sau că partenerul va păți ceva rău. Dacă e vorba despre el, va fi atent controlat și invadat constant spațiul său personal. Vei tinde către fuziune ceea ce duce la o senzație de sufocare. Tu vei păți ceva rău? Pot apărea anumite evitări și să nu mai faceți diverse activități, partenerul să devină o persoană de siguranță față de care să dezvolți un soi de dependență. Să creezi scenarii negative și să implici partenerul în verificarea lor, ceea ce va porni conflicte semnificative.

Citește și:
Îți este teamă să abordezi subiecte sensibile în cuplu? Cum să depășești această problemă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle