Susții conceptul de independență în cuplu. Nu dorești să fiți fuzionali. Ci să îți păstrezi întâlnirile separate cu prietenii tăi, să-ți desfășori în continuare hobby-urile, să te ocupi de creșterea profesională. Bărbații în general asociază libertatea în cuplu cu o libertate similară a timpului, fără să se simtă presați sau sub papuc. Dar libertatea în relație înseamnă mult mai mult decât să ieși cu fetele sau băieții la un pahar cu vin, fără ca partenerul sau partenera să se supere…
Libertatea companiei
Adică să alegi cu cine să îți petreci timpul liber, ce tip de activitate să faci, cu ce frecvență, fără să existe obligativitatea dată de statutul relației. Dacă nu vrei să îi întâlnești verișorii cu care nu te simți bine, oricând poate merge numai el la respectiva reuniune.
Eliminarea toxicității
Acest aspect este legat într-o anumită măsură și de punctul anterior. Desigur că nu este sănătos să îi ceri să se rupă de familia sa ori de anumiți membri, dar tu poți menține legătura la un nivel minim. Și nici să accepți un comportament neadecvat, lipsit de respect din partea cuiva doar pentru că este rudă cu partenerul tău.
Libertatea de a spune nu
Indiferent cât de mare este iubirea sau compatibilitatea dintre voi doi, limitele sunt necesare și chiar utile atunci când nevoile sunt neîndeplinite, încălcate. Aparent păstrezi o atmosferă cordială spunând constant da din teama de a nu-l supăra. Dar te macini și te consumi tu pe interior. Iar problema nu va fi nicicum rezolvată, ci mai degrabă perpetuată. Mai mult, el nici poate că nu știe de existența ei de vreme ce nu o comunici.
De a nu accepta jigniri
Se poate întâmpla ca jignirea să fie împachetată într-un fel de alint. Critica spusă aparent în joacă. Dar impactul emoțional tot există. Invalidarea, devalorizarea să se construiască treptat, până când la un moment dat conștientizezi că nu mai ai deloc încredere în tine.
Păstrarea secretelor
Partenerul nu trebuie să cunoască absolut toate detaliile picante din viața ta de dinainte de a-l cunoaște. Iar asta nu înseamnă că nu ești deschisă. Este o diferență între dorința de a construi, a fi transparent legat de ce dorești și ce simți și a prezenta cu lux de amănunte lucruri de care nu ești mândră și chiar te-ai simți mai bine dacă le păstrezi pentru tine. Aceeași regulă se aplică și pentru prietenele tale. Discuțiile intime sunt ale voastre și doar pentru urechile voastre. Fără a fi dusă vorba mai departe, nici măcar acasă la partener.
Citește și:
Nu e un paradox! Dezamăgirile în dragoste din trecut pot fi utile în actuala relație de cuplu
Foto: PR