Tipuri de frici care induc comportamente ce-ți pot distruge relația de cuplu

Există diverse frici, pe subiecte variate, care te fac să te comporți într-un mod nesănătos, iar relația de cuplu să fie o victimă directă.

Tipuri de frici care induc comportamente ce-ți pot distruge relația de cuplu

Când te gândești la frici și cum îți afectează ele cuplul, probabil îți vin în minte cele uzuale și strict legate de relație. Frica a nu fi părăsită, de a nu fi înșelată, de a nu fi folosită până se pune el pe picioare financiar sau emoțional după vreo despărțire. Dar există un palier mult mai larg de temeri cu impact frontal negativ asupra relației de cuplu.

Frica de a nu fi săracă

De a nu ajunge pe străzi dacă nu mai reușești să îți plătești rata la bancă, că efectiv vei muri de foame, vei fi dată afară și ca atare nu vei mai avea cu ce să te întreții. Sau că nu agonisești suficient cât să îți oferi acum o viață confortabilă sau luna lipsită de griji la bătrânețe. Cum lupți cu frica într-un mod nesănătos? Muncind enorm. Nu stai pe acasă, ești mereu obosită, nu ai timp de partenerul tău. Ești absentă fizic (și de multe ori chiar și emoțional prin epuizare) din relație.

Frica de a nu-ți dezamăgi părinții

Ei visează să ajungi în cea mai înaltă poziție socială și profesională? Pentru asta poți replica acel comportament descris mai sus. De asemenea, pentru a nu-i dezamăgi le poți permite să ia ei decizii în locul tău, practic să trăiești așa cum îți creionează ei destinul, nu cum ți-ai dori tu cu adevărat. Și se bagă în relația ta, ba chiar îți aleg ei cu cine să fii sau să te căsătorești.

Frica de a nu fi respinsă de familia lui

Ți-e teamă ca familia lui de origine să nu îl întoarcă pe partener împotriva ta? Știi povești de groază cu soacre și spui că prevenția e cea mai bună? În acest sens devii exagerat de prietenoasă, mai mult faci echipă cu familia lui și nu cu partenerul. Iar acesta nu vede din partea ta o loialitate față de el, ci față de părinții lui cărora le iei mereu apărarea sau îi inviți mult prea mult în relația voastră.

Frica de boală

Este o formă de anxietate, chiar o tulburare în toată regula, ce poate implica diferite forme de evitare care vă deprivează de experiențe noi, frumoase, interesante sau și de cele mai simple și banale experiențe ce totuși vă îmbogățesc. Controalele medicale nenumărate, analizele amănunțite (toate ies bune, dar le faci continuu ca formă de verificare) te mențin în bucla anxietății și îți reduc capacitatea de a te bucura de viață.

Frica de judecata celorlalți

Vrei atât de mult să îi impresionezi pe cei din jur, să le transmiți că aveți o relație perfectă încât nu îți asumi cu adevărat ce este disfuncțional în cuplu și să contribui la procesul de reparare. Păstrând aparențele te minți și pe tine. Sau încerci să le faci pe plac celorlalți oricare ar fi costurile în relația voastră.

Frica de eșec

Dar mai precis un eșec relațional. Ai în spate o listă de relații eșuate și nu concepi să se repete povestea. Ca atare ești extrem de vigilentă la orice ar putea face greșit partenerul, ca să îl tragi la răspundere corespunzător. Sau ești atât de înțelegătoare încât te duci în extrema cealaltă, în care devii foarte compliantă.

Citește și:
Motive pentru care o persoană devine infidelă, deși nu îi stă în caracter

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle