Ți-ai dori să ți se spună ce să faci în cazul unei despărțiri? Iată câteva sugestii care te ajută să mergi mai departe.
De-a lungul timpului ai trecut prin destule despărțiri, și, chiar și așa, de fiecare dată ai senzația că e prima oară. Te pierzi în suferință și diverse comportamente despre care crezi că te ajută, iar ulterior descoperi că nici pe departe. Uiți să ai grijă de tine, să faci ce e mai bine pentru tine, și, nu de puține ori, nici nu mai știi ce înseamnă asta. Iată câteva strategii pe care este util să le iei în calcul.
… și te simți vinovată, nu pica în capcana salvatorului. Despărțirea este dificilă și pentru cel care pleacă, nu doar pentru cel părăsit. Și tu ai nevoie de un timp pentru a integra ruptura, iar când devii îngrijitorul sufletului celui părăsit niciunul dintre voi nu se va putea vindeca și nu va putea merge cu adevărat mai departe.
Poate că ați decis să rămâneți prieteni, vă ajutați reciproc în diverse situații. Însă nu transformați prietenia în una cu beneficii, sau într-o cârjă emoțională în care te mulțumești cu firimituri. De asemenea ai grijă la dependență în contextul în care el era cel care îți rezolva majoritatea problemelor, iar acum procedezi la fel și nu înveți să fii autonomă.
Ai învățat de la prietene sau poate chiar în familie ți s-a spus: cui pe cui se scoate. Însă în situația asta, când ai inima zdrobită, nu ești disponibilă emoțional pentru o nouă poveste autentică, sănătoasă. Și dacă nu suferi îngrozitor, abia ai ieșit dintr-o relație în care ai investit, iar deschiderea ta reală este limitată. Relațiile de tip plasture pe moment par amuzante, te încarcă, ai senzația că nu mai suferi, dar durerea este acolo ascunsă, doar că o autoliniștești cu sex sau întâlniri.
Ți-a distrus viața, ai pierdut timpul cu el, ți-a consumat cei mai frumoși ani… Ce impact are asupra ta acest tip de gândire? Cu ce te ajută? Victimizarea atrage frustrare, furie, învinovățirea exclusiv a celuilalt fără să vezi ce ai fi putut tu să faci diferit sau mai bine. Deci nu îți iei lecția necesară și îți sabotezi sistematic stima de sine.
Nu degeaba sunt meme-urile pe internet în care după despărțiri femeia arată mai bine ca niciodată. Pentru că e momentul când te reîmprietenești cu tine, înveți să te pui pe primul loc. Să îți urmezi obiectivele, să faci sport, să mănânci mai sănătos, să te aranjezi, chiar să îți reinventezi viața. Căci este un moment foarte bun de reevaluare a cine ești și cine vrei să fii.
Te simți rău și nu știi cum să schimbi asta? Ajută-i pe alții și te vei simți utilă, apreciată, vei avea mai multă încredere în forțele proprii și stima de sine va crește simțitor. Fie că faci voluntariat undeva, ajuți activ o rudă sau vecinii în vârstă, te vei uita în oglindă și te vei bucura de ce vezi. Mai mult, poate chiar te vei simți mândră.
Foto: PR