Ții foarte mult la zona ta de confort? Când devine asta un aliat sau un sabotor în cuplu

Auzi din multiple direcții că e important să ieși din zona de confort pentru a crește, a te dezvolta. Uneori e util, uneori nu.

Ții foarte mult la zona ta de confort? Când devine asta un aliat sau un sabotor în cuplu

Ești tu tipul de persoană care se forțează continuu să iasă din zona de confort sau partenerul face asta cu sine și îți impune și ție același regim? Ce e zona de confort? Un spațiu mental în care te simți în siguranță, în care nu ești vizitată de emoții negative, și care se aplică oricărui domeniu din viață, fie că este el personal, relațional sau profesional. Să-ți depășești aceste granițe este un lucru asociat cu evoluția, dar nu e mereu așa.

Forțarea distructivă

Să te forțezi să-ți depășești cu mult și brusc granițele te poate duce în asemenea grad de disconfort, încât la un moment dat ca să scapi de acest sentiment neplăcut apare evitarea ca mod de a face față. Simți să te protejezi, iar protecția aceasta poate fi în relație cu activitatea respectivă sau în relație directă cu partenerul. Începi să îl eviți pe el, să te distanțezi și conexiunea dintre voi să se erodeze.

Testarea

Dar ieșind din zona aceasta de confort oare te duci cu adevărat către ceva care îți place, care e benefic pentru tine? Ca atunci când consumi pentru prima dată un aliment în legătură cu care nu ești foarte sigură. Mănânci o farfurie întreagă din prima sau iei bucăți mici pe care le guști și treptat îți faci o părere? Căci poate alimentul ți se pare scârbos, dar are gust bun, ori descoperi de-a dreptul că îți face rău. Să faci pași mici în afara zonei de confort îți permite să faci o evaluare corectă, fără tendința de a fugi. Iar în urma evaluării poți negocia cu partenerul o variantă agreabilă pentru amândoi, din care câștigă relația.

Unde e grija de sine?

Hai să-ți depășești limitele, să fii mai bună, să evoluezi, nu te crampona de zona de confort, te încurajează partenerul. Și pentru că vrei să îi faci pe plac, cedezi. Ceea ce uneori intră în coliziune directă cu anumite nevoi ale tale, chiar și cu nevoia de odihnă, de relaxare, dar și cu unele nevoi emoționale. Practic ajungi să nu ai grijă de tine așa cum ar trebui, să nu te uiți la ce te împlinește pe tine cu adevărat. Te împiedică să fii în mod real în contact cu propria persoană.

Adaptabilitatea

Să faci acei pași mici în afara zonei de confort te face mai adaptabilă, să te raportezi sănătos la noi situații de viață pe care e necesar să le confrunți. E un antrenament împotriva rigidității. Nu supraviețuiește cel mai puternic, ci cel mai adaptabil. În același timp poți trăi frumos noi experiențe pe care altfel ți le-ai fi refuzat, nu ai fi avut accesul la ele.

Atingerea obiectivelor

O nouă certificare profesională? Presupune ieșirea din zona de confort. Să te duci la cursuri, să înveți, să pregătești o lucrare, să dai un examen. Ieși din perimetrul în care simți confort și te duci în cel în care fracționezi timpul liber, ai emoții, întregul control nu mai e la tine. Și să ieși la întâlniri e o ieșire din zona de confort unde nu există potențialul să te rănească nimeni. Să îți asumi relația serioasă, să vă mutați împreună, să vă căsătoriți reprezintă un salt de încredere unde nu înving temerile.

Citește și:
De ce cu o persoană optimistă ai mai multe șanse să dezvolți o relație mai bună

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle