Ți se pare că v-ați înstrăinat? Teme de discuție ce pot crește conectarea emoțională în cuplu

Aceste subiecte permit conectarea emoțională și vă ajută să regăsiți calea unul către celălalt. Utile oricând, nu doar atunci când cuplul are probleme.

În timp conectarea emoțională poate fi pusă la încercare. Ea se poate dilua în urma unor conflicte repetate fără o miză prea serioasă, ori tocmai deoarece nu găsiți soluții pentru problemele voastre. O nevoie exagerată de control este și ea inamicul conectării, la fel și critica perpetuă la pachet cu exigențe nerealiste. Uneori pur și simplu… se întâmplă viața. Un iureș de evenimente, rutină, responsabilități și vă treziți din punct de vedere emoțional la kilometri distanță unul de altul. Și așa cum s-a produs distanțarea se poate produce și apropierea. Dar nu e necesar să ajungeți aici. Conectarea emoțională se cultivă și relația se îngrijește. Conștient, asumat, cu eforturi al căror rezultat merită toată energia investită. Iar aceste teme de discuție aduc cu sine și idei pentru activități, diversitate sau chiar procesele de reparare.


Cum să ajung la tine?

Tuturor nu ne plac anumite lucruri și le dorim corectate. Doar că modul de adresare poate fi un veritabil factor declanșator pentru partenerul sensibil la critică. Dacă ești pierdută în mecanismele comunicării, încearcă tehnica sendviș: un lucru pozitiv, unul negativ, unul pozitiv. De asemenea poți cere rețeta punctuală a formulării de la partener: cum anume să îți cer fără să te simți jignit, lezat, criticat?

Cum pot repara?

Fără intenție, că a fost un mod disfuncțional de a face față, rezultatul e că partenerul se simte rănit. Psihologul american John Gottman spune că este nevoie de un raport de 5 lucruri pozitive pentru 1 negativ, astfel încât echilibrul relațional să fie restabilit. Dar în ce să conste concret gesturile pozitive? Iar aici partenerul îți va spune el de ce are nevoie, nu ce crezi tu că ar putea funcționa.


Ziua princiară

Nu e de ajuns doar o singură variantă, e util un brainstorming cu mai multe opțiuni. Cum ar arăta pentru partenerul tău o zi perfectă? O zi în care să se simtă relaxat, iubit, apreciat, luat în seamă, important, răsfățat, inundat de o stare de bine? O zi de-a dreptul princiară. De aici puteți extrage diverse activități pe care să le puneți în practică și cu alte ocazii. Poate fi inclusiv ceva nou, nu doar rețetele deja știute că funcționează.

Pentru ce ți-ai dori să te apreciez?


Cu siguranță o faci deja, dar poate că sunt și unele lucruri pe care cumva le iei de-a gata, ca și cum sunt normale sau ți se cuvin. Pentru ce și-ar dori partenerul să primească apreciere, iar tu nu vezi asta? Cum să îți exprimi aprecierea în mod uzual?

Cum să te susțin?

Intervenții de genul următor nu au succes niciodată: nu te mai stresa atât, nu e cazul să te îngrijorezi, alții o duc mai rău. Nu ai o baghetă magică să alini anxietatea, stresul, tristețea, iar rezultatul e mai degrabă o invalidare a emoțiilor. Nici supraprotecția nu e indicată, în care te transformi într-o mămică grijulie, în care îi iei puterea și masculinitatea. Roagă-ți partenerul să îți explice cum anume se simte el susținut, ce să faci în momentele lui de vulnerabilitate astfel încât să se simtă conținut într-un mod sănătos, hrănitor.


Ce nu mi-ai cerut…

… niciodată din teama că te voi respinge, certa, judeca? Este ceva de pe listă cu care tu ai fi de acord, te simți confortabil? În trecut erai împotrivă, dar între timp ți-ai schimbat opinia?

Citește și:
Cum te afectează în cuplu lipsa de empatie a partenerului și de ce relația are șanse mici de reușită

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle