Ți se pare că relația de cuplu ți-a acaparat în întregime viața? Cum să restabilești echilibrul

Relația de cuplu a devenit cea mai mare parte din existența ta? Acest dezechilibru poate afecta dinamica amoroasă dar și pe tine individual.

Ți se pare că relația de cuplu ți-a acaparat în întregime viața? Cum să restabilești echilibrul

Este normal să acorzi o importanță sporită relației de cuplu. Vorbim despre persoana cu care locuiești împreună, poate aveți chiar un copil sau vă doriți să clădiți un viitor ce vă are la bază pe voi doi. Însă în acest proces de prioritizare ai uitat de cine trebuie întotdeauna să ocupe locul 1 în viața ta: tu. Nu, nu ești egoistă sau lipsită de empatie, căci te uiți și la nevoile celorlalți, dar și la nevoile tale. Însă la un moment dat ai uitat tocmai de nevoile tale.

De unde vine dezechilibrul

Orice exces sau orice extremă este nesănătoasă. Poți chiar așterne pe hârtie ceea ce câștigi și ceea ce pierzi din această monopolizare a vieții tale de către relație. Te simți în siguranță? Că ai control și știi ce face oricând partenerul tău? Ai o senzație minunată de apartenență? Crezi că așa trebuie să stea lucrurile, să arate o relație? Ai ascultat de ce te-au sfătuit părinții? Ai vrut să îți mulțumești partenerul și te-a adaptat total la stilul lui de viață renunțând în acest proces la al tău? Te temeai de conflicte? Voiai să îl securizezi tu pe el? La nivel de costuri putem numi o senzație de sufocare pe care o aveți amândoi. Ai senzația că te pierzi pe tine și identitatea ta. El se plânge că nu are timp personal și i se pare că ești prea dependentă. Parcă s-a dus mult din plăcerea relației și flacăra dintre voi.

Ideal versus real

Sigur că înainte de a fi împreună aveai alt grad de libertate. Erai singură, nu dădeai socoteală nimănui. Acum trebuie să ții cont de el, de ce are nevoie, de ce l-ar putea deranja. Până și tu cea de acum ești diferită de cea de acum câțiva ani. S-au schimbat perspective, obiective, rezistența la stres, la oboseală. Să redevii cea din trecut este efectiv imposibil și nici adaptativ. Așa că poți face o listă cu trăsăturile tale de atunci, una cu ce se petrece acum, și o a treia variantă cu felul în care ți-ar plăcea să se desfășoare lucrurile, cine să fii. Apoi discută și cu partenerul, să îți ofere o părere, să negociați împreună anumite aspecte. Că poate l-ar deranja o vacanță de 7-10 zile cu prietenele, dar s-a simți confortabil să pleci cu ele un weekend.

Activități

Dacă ai văzut ce făceai în trecut și ce ți-ar plăcea să păstrezi de atunci, îmbogățește lista conform preferințelor de acum. Ce ți-ar plăcea să experimentezi? Ce hobby-uri netestate ți se par tentante? Oare câte de multă grijă de tine ai? Cum ar suna un plan al grijii de sine? Ce s-ar regăsi acolo?

Cercul social

Concentrată fiind pe relație, ai senzația că ai rămas singură? Prietenele tale vechi sunt și ele prinse între familie, serviciu, diverse responsabilități? Vă puteți organiza la două săptămâni sau o dată pe lună o cină cu fetele, care să fie bătută în cuie. Poți contacta persoane cu care ai pierdut legătura și ți-ar face plăcere să le revezi. De asemenea, noile activități sau hobby-uri constituie ocazii de socializare și de legare de noi prietenii pe care să le întreții ulterior.

Citește și:
Banii sunt un subiect de ceartă în relația voastră? Cum să rezolvați eficient această problemă practică

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle