Ți-ai dori să ai mai mulți prieteni și totuși realizezi că îi îndepărtezi pe cei din jur. Ce se întâmplă de ajungi să fii ocolită sau exclusă.
Ți-ai dori mult să fii mai populară, să îți extinzi cercul de prieteni sau de cunoscuți. Însă din motive pe care nu le înțelegi ai senzația că îndepărtezi tocmai persoanele de care ai vrea să te apropii. Așadar analizează-ți comportamentul și vezi dacă faci următoarele greșeli tocmai pentru că tânjești să fii plăcută.
Sfaturile se cer, nu se oferă gratuit, fără ca ele să fie solicitate. Poate că ești într-un context cu o prietenă și alte amice de-ale ei, iar una dintre fete povestește ceva intim, delicat, sau pur și simplu o situație care a deranjat-o fără o miză prea personală. Iar acesta este momentul când tu începi să pui întrebări, să oferi soluții, să fii poate puțin prea intruzivă.
De ce nu m-ai sunat? A, ai ieșit? Cu cine? Ce ați făcut? Pe mine de ce nu m-ați chemat? Ce ai făcut astăzi toată ziua? De ce nu mi-ai răspuns la mesaj sau la telefon? Un mix de control cu critică care vine din nevoia ta de apropiere obținând însă tocmai opusul. Nimănui nu îi place să fie controlat, tras la răspundere, să i se facă reproșuri. Ai tendința de a fi foarte insistentă, iar ideea de a fi refuzată nu există pentru tine. Indiferent ce program are celălalt tu dorești să îl ajusteze pentru a răspunde pretențiilor tale.
Pentru că îți este teamă să te dezvălui, să nu te respingă ceilalți, să considere că nu ești suficient de bună pentru ei. Așa că folosești aroganța ca pe un scut de protecție. Pentru că îmi e teamă să nu sufăr țin pe toată lumea la distanță, deși îmi doresc cu ardoare conectarea.
Vrei atenție, validare, să fii văzută și auzită încât preiei controlul oricărei discuții sau interacțiuni. Faci ca totul să fie despre tine, epatezi, vorbești numai tu, nu le lași și celorlalți loc să se manifeste în vreun fel.
… căci te simți atacată din orice. Dacă cineva a făcut o glumă crezi că este despre tine și ai tendința de a lua totul personal. Ai o atitudine agresivă sau pasiv agresivă, devii dominatoare de multe ori fără ca celălalt neapărat să fii făcut ceva, tocmai pentru a preveni eventuale atacuri. Tragi concluzii pripite, devii furioasă și în primă fază nu accepți niciun fel de explicație. Competiția poate fi și ea prezentă. Cine are dreptate, cine știe mai bine, o simplă discuție putând evolua într-o ceartă în toată regula. Prin urmare diplomația și flexibilitatea necesită a fi îmbunătățite.
Să spunem că cineva îți reflectă aceste comportamente. Nu ești deschisă să vezi care este partea ta de responsabilitate, dacă nu cumva unele comportamente sunt exagerate. Consideri că tu faci absolut totul bine, fără de cusur și nu accepți sugestii sau această oglindă prezentată din exterior.
Foto: PR