Te simți un simplu spectator al vieții tale? Aceste metode de conectare cu sine au impact pozitiv inclusiv asupra relației de cuplu.
Ce s-a întâmplat de ai ajuns în acest punct? Poate că tu și partenerul ați avut un obiectiv semnificativ, de a cumpăra o casă, de a renova, fără să vă îndatorați prea mult sau chiar deloc la bancă. Așa că ai lucrat enorm, iar existența ta s-a rezumat o vreme îndelungată preponderent la muncă. Sau ai devenit mămică și ani de zile te-ai concentrat pe acest rol, uitând de celelalte. Ți-ai susținut partenerul și evoluția lui a devenit misiunea ta, încât focusul a fost numai pe el. Te-ai preocupat de relație, ca totul să fie bine în familia voastră, și din nou altceva sau altcineva a fost prioritar, și anume relația. Explicații pot fi multe. Sunt utile în ideea de a corecta un context sau un mod de a face față care a împiedicat această conectare cu sine, și apoi de a acționa punctual, zilnic, conform sugestiilor de mai jos.
Ca să te poți ocupa de tine, să faci la nivel practic acele lucruri care te aduc din nou în contact cu propria persoană, te ajută să te redescoperi sau să te transformi, e necesar să ai când. În primă fază notează pe zile și intervale orare absolut tot ceea ce faci, vreme de câteva săptămâni, raportându-te la categoria o zi obișnuită. Nu când ești în vacanță, sunt Sărbători. Apoi analizează. Există timp morți? Perioade ce pot fi folosite diferit? Ce poți reconfigura la nivel de program astfel încât să ai timp de tine?
Nu poți, nu ai putut deoarece alții nu te lasă. Găsirea de motive, de foarte multe ori extrem de reale, îți captează mai mult atenția decât găsirea de soluții. Ce s-a petrecut în trecut, cum au funcționat lucrurile până acum nu înseamnă un prezent și un viitor identic. Ce poți delega partenerului? Cui îi mai poți cere ajutor ca să exiști și tu în viața ta?
Un alt aspect de investigat este cum te raportezi tu la pauze și odihnă, la timp investit în tine. Este o parte din tine care îți zice că ești leneșă sau ineficientă? Că nu te ocupi serios de responsabilități? Altă parte care îți transmite să fii perfectă, să atingi performanța și să lași prostiile precum regăsirea de sine când ai atât de multă treabă? Ignoră pe cât posibil partea care te critică și vezi care este minimul, care este maximul și care este minimul necesar realist pe care îl poți face, adică să reduci volumul părții exigente.
Așa cum povestești onest despre tot felul care te preocupă, poți aduce în discuție cu cea mai bună prietenă sau partenerul faptul că nu mai simți că ești prezentă în viața ta, ci înlănțuită într-un fel de vârtej. Au sugestii care te-ar putea ajuta? Dacă prietena ta ar veni la tine cu problema asta, ce sfat i-ai da?
Ce să faci tu pentru tine? Aici lista e foarte variată și depinde mult și de interesele tale. Te poți apuca de yoga sau pilates, să mergi la sală, să alergi în parc. Să înveți ceva nou, să dezvolți noi abilități legate de un hobby pe care s-a așternut praful. Să meditezi câteva minute zilnic. Să ții un jurnal în care să notezi 30 de minute zilnic tot ceea ce îți trece prin minte sau ai făcut și să vezi ce concluzii poți extrage de acolo. Să ieși la plimbare 30-60 de minute în fiecare dimineață și să asculți un podcast pe teme de interes pentru tine.
Foto: PR