Ți se pare că ești prea bună și bărbații profită de tine? Cum să oprești această dinamică

Dacă tragi linie, observi că ai un istoric relațional în care partenerii profită de tine. Este doar în puterea ta să te aperi corespunzător.

Este foarte dureros să nu te simți cu adevărat iubită, ci mai degrabă un soi de instrument. Bărbați care profită de suportul tău moral, eventual de un oarecare sprijin financiar, de compania ta fără să aibă în minte intenții serioase pe termen lung. Chiar și în această dinamică, total inechitabilă, nu ești lipsită de putere, poate doar dacă o cedezi. Ai de ales între a te considera o victimă a lor sau a destinului, de a perpetua tiparul, și a-ți lua soarta în propriile mâini și a face corecțiile necesare ori de câte ori este nevoie de ele. Căci să procedezi la fel în timp ce te aștepți la rezultate diferite… nu duce spre un final fericit.


În primul rând observă

Observă-te pe tine și observă comportamentul noului partener. Din nou ai tendința de a te da peste cap? De a oferi în exces? De a-i găsi orice fel de scuze? Există anumiți factori declanșatori specifici când apare partea asta din tine care dă prea mult? Ce îți arată realitatea? Îți place așa cum este ea? Este congruentă realitatea demonstrată de partener cu imaginea roz din mintea ta? Ce simți în corp înainte de a apărea tendința de a oferi totul? Poți folosi aceste senzații ca un barometru, să oprești apoi conștient acel mod ineficient de a face față?


Compromisurile…

… nu înseamnă să accepți ceva care e distructiv pentru tine, sperând la o versiune mai bună, să îți vină și ție rândul. Compromisul e varianta aceea negociată ok pentru amândoi. Ce știi tu despre compromisuri? Cum anume le-ai catalogat până acum? Ce rezultate au avut până acum acele compromisuri în care te-ai simțit inconfortabil din prima secundă când ai zis da? Ți-au fost de ajutor sau nu? Ce beneficii și ce costuri au avut ele?

De la cine ai învățat…

… această lecție de viață sau ipoteză că bărbații profită de tine? Oare a fost ceva ce ți-a transmis mama ta verbal, să te păzești de astfel de oameni? Ceva ce și ea a învățat de la mama ei și a fost transmis transgenerațional? Ai observat asta la ea în relație cu propriul tată sau cu alți bărbați ce de-a lungul timpului i-au fost parteneri de viață? E perspectiva ei pe care din loialitate ți-ai însușit-o? Inconștient ai ales parteneri care să îi arate mamei că are dreptate și tu nevoie de protecția ei? Să intervină ea să îți facă ordine sau curățenie în viață? Ce alte modalități ar mai fi prin care să dovedești loialitatea într-un mod sănătos?


Care sunt valorile tale?

Să faci pe plac celuilalt se întâmplă să contravină flagrant cu principiile tale și valorile tale de viață. Care sunt? Trece-le pe o foaie. De asemenea, a face pe plac nu se aliniază cu dorințele tale, cu ce ți-ar plăcea. Îți cunoști pasiunile, ce te relaxează, ce te încarcă pozitiv, ce îți aduce bucurie, entuziasm, plăcere? Conștientizează-le, notează-le individual, cât mai detaliat pe altă foaie. Ai dreptul la ele!

Dreptul de a spune NU

Ai dreptul și să refuzi. Oare nu o faci căci te temi să fii părăsită, criticată? Și care este cel mai rău deznodământ dacă acestea se petrec? Cum i-ai putea face față? Care este unul dintre efectele evitării lui nu? Treptat scade stima de sine. Alege în jurul tău prieteni care te susțin, te respectă, care au laude și vorbe frumoase la adresa ta. Notează afirmații pozitive pe care să ți le spui în fiecare zi, vorbe pe care ți-ai fi dorit mult să le auzi. Iar pe măsură ce încrederea în tine devine mai puternică crești treptat valorea lui nu. Începi să refuzi lucruri mai mici, gestionabile, și gradual te duci către cele cu miză mai mare.


Activități care îți cresc încrederea

Validarea e plăcută când vine din exterior, dar în primul rând e important ca ea să vină din interior. Ține săptămânal un jurnal al realizărilor tale, în care să notezi fiecare mic lucru realizat. Poate că într-o zi ai mers pe jos până la metrou și nu ai luat autobuzul. În altă zi ți-a ieșit foarte bine un fel de mâncare. În alta ai rezolvat ceva la serviciu și ai salvat echipa sau chiar pe tine dintr-o situație delicată. Absolut orice care îți arată că poți, te pricepi, ești bună, ești capabilă.


Educă-te

O persoană informată este o persoană mai protejată. Da, poți întâlni oameni cu tendințe manipulative, egoiști, lipsiți de empatie, care prioritizează interesul lor indiferent de impactul asupra celorlalți. Asta nu înseamnă că și trebuie să rămână în viața ta sau că sunt legitime comportamentele lor. Citește, uită-te la video-uri, ascultă podcasturi despre manipulare, narcisism, tipurile de personalități. Te va ajuta să recunoști mult mai devreme atitudini pe care ai tendința să le treci cu vederea sau care nu te aștepți să se amplifice.


Citește și:
Partenerul îți spune că tu ești vinovată pentru tot răul din cuplu? La ce strategii mai apelează pentru a te controla

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle