Chiar dacă anumite lucruri te deranjează, alegi să le ții sub tăcere. Asta pentru că vrei să eviți un conflict, ți-e teamă să nu fii respinsă sau judecată de ceilalți. Iată de ce ar trebui să-ți schimbi atitudinea.
Unii oameni au o apetență deosebită pentru conflict. Altora le e teamă să deranjeze și o muscă. Desigur, niciuna dintre aceste variante nu e cea potrivită. Când nu te exprimi, nu spui direct care e problema, intri într-un joc toxic al comunicării în care tu ești prima care are de pierdut. Iar relațiile cu cei din jur nu au posibilitatea să se dezvolte sănătos.
Atunci când ești rezervată, e evident că ceva nu e în regulă pentru tine, dar nu spui concret ce, persoana cu care discuți poate simți o varietate de emoții negative. Face un balet între frustrare, furie, pe care nu și le mai poate stâpâni și începe cearta. Tu te simți vinovată, criticată, ceea ce consolidează cercul și te determină să te închizi și mai mult în tine.
Când nu verbalizezi problema, inviți interlocutorul să ghicească. Să intre într-o distorsiune cognitivă care se numește citirea gândurilor. Sigur că nimeni nu are această superputere, iar distorsiunea respectivă face ca situația să escaladeze, precum un bulgăre de zăpadă care se face din ce în ce mai mare.
Să spunem că nu se ajunge la un veritabil conflict. Dar celălalt ori se plictisește și lasă baltă discuția, ceea ce te rănește și te face să crezi că nu îi pasă, ori pur și simplu este epuizat de scos cuvintele cu cleștele și abandonează pentru a se proteja pe sine. Din nou devii frustrată și nu te simți importantă.
Dinamica relațională este cât se poate de ambiguă. Indiferent că e vorba despre partenerul de cuplu, un prieten sau coleg de serviciu. Nu spui lucrurile așa cum sunt pentru tine, încât e ca un fel de joc de-a șoarecele cu pisica ce nu permite relației să evolueze. Sunt ratate momente ludice în doi, șanse de creștere personală și profesională, experiențe plăcute.
Când nu ai curaj să te exprimi e ca un fel de minciună prin omisiune. Sau una fățișă. Ești bine? Da. Însă în spatele acestui da tu plângi sau te frămânți pe interior. Nu doar că este cât se poate de nedrept față de tine, dar sufocarea vulnerabilității nu permite conectarea. Nu permite împlinirea nevoilor tale emoționale reale, cu care poate nici măcar tu nu ești în contact. Ceilalți sigur nu le cunosc pentru că nu le transmiți.
Foto: PR