Terapii de primăvară

Probabil ați citit deja recomandările lunii aprilie din ediția tipărită iar agenda e aproape plină. Pentru cei care mai au un spot liber sau nu s-au hotărât încă, mai adaug câteva sugestii.

Chiar mă întreba o prietenă, ‘bine, dar eu cum aleg, că, oricum, abia am timp?’. Evident, prioritățile sunt clare, mai întâi viața personală și familia, după care urmează întâlnirile cu prietenii, escapadele în natură, hobby-uri etc și, undeva, aleatoriu, experiențele culturale. Unii mai orientați spre lectură, alții spre arte, în principiu, o ierarhizare a alegerilor ar trebui să țină seama, ca în cazul alegerii pieselor vestimentare, de unicitatea experienței. Mă repet, pentru psihicul fiecăruia, lună de lună, trebuie încercată măcar o experiență culturală (și nu neapărat din cele recomandate), sau pentru fun, încercările se pot cupla cu frecvența consumului de ciocolată, chiar și rar mâncată, știm că nu va renunța nimeni, niciodată!


a) 04. Sala Radio, 19.00. Remus Azoiței cu cvartetul Ad Libitum, program cu Haydn, Mozart, Brahms. O prezentare foarte bună despre Remus Azoiței este făcută în ediția tipărită. Și, recomandării de-acolo, o adaug și pe aceasta, pentru că, într-un concert de cameră instrumentele ajung mult mai bine la suflet, și, poate părea mercantil, inclusiv pe Azoiței îl puteți asculta mai mult.

b) 06 și 14.Happy Cinema, 18.00. Baletul „Swan Lake’ de Tchaikovsky, dar nu orice coregrafie, ci, cea semnată de Matthew Bourne. Cu peste 20 de ani în urmă, la Londra, Bourne schimba definitiv felul în care va fi privit baletul, coregrafia contemporană. A nu se înțelege greșit, și înaintea lui au fost personalități cu creații de referință, legende, dar acum avem și norocul să și fim contemporani cu o nouă geneză a baletului pe care nimeni nu l-ar fi văzut montat decât, eminamente, în stil clasic. Este un must see.


c) 07.Happy Cinema. 16.00. Opera „La forza del destino’ de Verdi, transmisiune de la Royal Opera House. Pe lângă frumusețea muzicii verdiene, în rolurile principale sunt doi titani ai scenei lirice: Anna Netrebko și Jonas Kaufmann iar la pupitrul orchestrei se va afla, nimeni altul decât, Antonio Pappano. Cu alte cuvinte avem o distribuție de Premier League și, cel puțin din ce ne-a ajuns pe la urechi, și într-o formă de zile mari.

d) 11, 12 și 18, 19. Ateneul Român, 19.00. La pupitrul Filarmonicii George Enescu, revine maestrul Christian Badea. În primele două concerte, Beethoven, Mozart și Brahms sunt în playlist, iar solistul este cunoscutul violonist Daniel Podlovschi, în timp ce, în următoarele două dăți, vor exista doi soliști. Dar nu orice soliști, ci, unii tineri: violoncelistul Andrei Ioniță, printre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale, și multipremiata violonistă Alexandra Conunova. Ei vor interpreta „Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră, op. 102′ de Brahms. Și garantez că prezența la pupitrul orchestrei a maestrului Badea, ca de fiecare dată, va produce doar momente memorabile.


e) 15. Sala Radio, 19.00. Cu câteva zile înainte de a urca pe scena Ateneului, Andrei Ioniță va putea fi ascultat, la Sala Radio, într-un recital alături de pianista Naoko Sonoda. Vă pot spune că va fi un regal. Beethoven, Rahmaninov și Frank în program, dar sunt convinsă că vor exista și bis-uri, Andrei e foarte generos când vine vorba de public.

Text: Dana Cristescu

Foto: Bill Cooper, TVR, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle